Na pandémií najviac profitujú veľké korporácie. Tulsi Gabbard navrhuje, aby boli dodatočne zdanené a peniaze použité na podporu malých podnikateľov, ktorých pandémia likviduje

❚❚

Bratislava 20. decembra 2020 (HSP/Foto:Screenshot Twitter)

 

Scenár, ktorý sa odohráva na celom svete je rovnaký. Veľké korporácie a reťazce na pandémií profitujú, zatiaľ čo malí podnikatelia a rodinné firmy kvôli vládnym opatreniam krachujú

Tulsi Gabbard,členka snemovne reprezentantov
Na snímke Tulsi Gabbard,členka snemovne reprezentantov

Malé rodinné firmy sú pritom chrbticou trhovej ekonomiky, zatiaľ čo nadnárodne korporácie toto trhové prostredie deformujú. V USA tvoria malé firmy 42 %HDP a zamestnávajú 47% obyvateľstva.

.

Na túto deformáciu trhu zareagovala Tulsi Gabbard, členka snemovne reprezentantov (paradoxne z demokratickej strany) ktorá navrhuje, aby sa voči korporáciám, ktoré počas pandémie zaznamenávajú rekordný profit, ako Amazon, Walmart, Apple, Zoom, Facebook, uplatnil zákon, ktorý sa použil počas druhej svetovej vojny. Spoločnostiam, ktoré enormne profitovali na vojne zdanil ich nadmerný zisk, ktorý dosiahli oproti mierovým časom. Rozdiel v ich ziskoch v porovnaní s obdobím pred vojnou, sa zdanil vo výške 95%.  V súčasnej kríze totiž niektoré spoločnosti získali výhodu, kvôli reštrikciám, ktoré uplatnila vláda na malých podnikateľov.

Plán Tulsi Gabbardovej by presmeroval nadmerné zisky nadnárodných korporácií, ktoré mohli ostať otvorené aj počas koronakrízy na malé podniky, ktoré boli nútené ukončiť činnosť kvôli vládnym reštrikciám, píše Breitbart.

.

Gabbard v piatok zverejnila legislatívu známu ako daň z nadmerného zisku z pandémie, ktorá má zabezpečiť, aby spoločnosti ako Amazon, Facebook, Walmart, Zoom a Google nezískavali výhody z ekonomických odstávok, ktoré pomohli vyčistiť trh od ich konkurencie.

„Veľké technologické korporácie a veľkoobchodní predajcovia patria medzi tých, ktorí počas pandémie COVID-19 dosiahli nadmerné zisky, zatiaľ čo malé obchody sú nútené zatvárať kvôli obmedzeniam nariadeným vládou,“ uviedla Gabbard vo vyhlásení.

 

Takáto legislatíva bola prvýkrát prijatá počas prvej a druhej svetovej vojny

Takáto legislatíva bola prvýkrát prijatá počas prvej a druhej svetovej vojny, s cieľom zabrániť korporáciám profitovať z vojen. Aktuálne by im ustanovila 95-percentnú daň z nadmerných ziskov, vypočítaných porovnaním ich hrubých príjmov v roku 2020 a odpočítaním od ich priemerných hrubých príjmov v rokoch 2016 až 2019, pred pandémiou.

Prebytočné zisky korporácií by potom boli nasmerované na pomoc malým podnikom, ktoré čelia ťažkostiam, pretože boli nútené zavrieť kvôli ekonomickým odstávkam, zatiaľ čo obrovským konglomerátom bolo umožnené vykonávať ich činnosť.  Z tohto dôvodu budú mať tieto veľké korporácie v postpandemickej ekonomike lepšiu pozíciu s konkurenčnou výhodou oproti malým podnikom. Kongres musí obnoviť daň z nadmerného zisku z čias druhej svetovej vojny, ktorá sa v tom čase používala, aby sa zabránilo ziskom počas vojny, a zhromaždené prostriedky venovať na pomoc malým podnikom na zotavenie, uviedla Gabbard.

.

„Malé podniky sú chrbtovou kosťou našej ekonomiky a boli obeťami tejto krízy, musíme ich podporiť a zabezpečiť, aby boli schopné prosperovať a konkurovať.”

Zatiaľ čo medzi februárom a septembrom tohto roku bolo v USA zatvorených až 317 000 malých podnikov v dôsledku lockdownov, výkonní riaditelia najväčších korporácií v krajine – ktorí mohli zostať otvorení – dosiahli za posledný rok obrovské zisky.

Napríklad majiteľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos tento rok zvýšil svoje bohatstvo na takmer 72,5 miliárd dolárov a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg na 26,3 miliárd dolárov. Maloobchodní predajcovia ako Walmart, Target, Home Depot a Wayfair zaznamenali prudký nárast ziskov, pretože ich konkurencia musela zavrieť. Oveľa väčšie zisky však zaznamenali v Číne, kde všetky nadnárodne korporácie majú presunutú svoju výrobu. Čína v súčasnosti zaberá uvoľnené miesta na trhoch a jej HDP vzrástlo o päť percent.

Závratným tempom tam pribúda aj miliardárov. Od vzniku pandémie ich pribudlo takmer tristo. Zatiaľ čo minulý rok ich bolo len okolo šesťsto, dnes ich je už 878. Pribudlo tiež dvetisíc ľudí s čistým imaním cez tristo miliónov dolárov.

Ivan Blaho

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Včera 19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

Včera 19:41

Volejbalisti VK Slávia SPU Nitra zdolali v 1. kole Niké extraligy TJ Slávia Svidník 3:0.

Včera 19:40

Vo 4. kole Tipos extraligy prehrali basketbalistky UMB Banská Bystrica s bratislavským Slovanom 75:84.

Včera 19:03

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky.

Včera 19:01

Európske akciové trhy ukončili slabý týždeň miernym oživením. V piatok (4. 10.) podporila náladu investorov pozitívna správa z amerického trhu práce, ktorá ukázala, že ekonomika USA zostáva odolná.

Včera 18:59

Ruská armáda si v sobotu omylom zostrelila svoje vlastné bojové lietadlo Suchoj Su-25, tvrdí ukrajinské letectvo.

Včera 18:57

Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

Včera 18:56

Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou “svojich slovenských priateľov”, uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

Včera 18:54

Izraelská armáda nevylúčila, že v predvečer výročia útoku Hamasu 7. októbra podnikne „významný a vážny“ úder proti Iránu.

Píše o tom denník Guardian.

Armáda nevylučuje ani aktiváciu na iných frontoch. IDF tak nariadila palestínskym občanom v niektorých oblastiach pásma Gazy, kde sa nachádzajú veľké tábory vnútorne vysídlených osôb, aby sa evakuovali, pričom uviedla, že Izraelské obranné sily plánujú proti tam operujúcemu Hamasu zakročiť „s veľkou silou“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali