Na kardiovaskulárne ochorenia zomrie na Slovensku ročne asi 25.000 ľudí

❚❚

Zvolen 29. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Na Slovensku ročne zomrie na kardiovaskulárne ochorenia približne 25.000 ľudí, úmrtnosť aktuálne prevyšuje kombináciu prípadov úrazov a rakoviny. Až 40 percent všetkých úmrtí súvisí nielen so samotnými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj so zanedbanou prevenciou. Riziká srdcovo-cievnych ochorení a význam prevencie každoročne pripomína Svetový deň srdca, ktorý pripadá na 29. septembra. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová

kardio srdce, pulz
Ilustračné foto

Dve tretiny úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia súvisia so srdcovým zlyhávaním.

.

“Srdcové zlyhávanie je vážny stav, keď srdce nedokáže účinne pumpovať krv do celého tela. Môže byť spôsobené infarktom myokardu, neliečeným vysokým krvným tlakom či inými faktormi,” vysvetlil Peter Mečiar z kardiologickej ambulancie nemocnice vo Zvolene.

Kľúčové je podľa neho zníženie rizikových faktorov, medzi ktoré patrí patrí vysoký krvný tlak, nezdravá strava, fajčenie, nedostatok pohybu či nadmerný stres.

.

Srdcovo-cievne ochorenia sú často podmienené aj geneticky. Najúčinnejší spôsob, akým možno znížiť ich výskyt, je podľa odborníkov prevencia.

“Vysoký krvný tlak a cholesterol sú tichí zabijaci, pretože nebolia, ale môžu viesť k vážnym stavom, ako sú infarkty a cievne mozgové príhody,” uviedol kardiológ a odporúča pravidelne monitorovať hodnoty krvného tlaku a cholesterolu.

Pre pacientov so srdcovými ochoreniami je dôležité dodržiavať liečebný režim vrátane kontrol hmotnosti, sledovania príjmu soli a pravidelných lekárskych kontrol.

“Dodržiavanie liečebných opatrení a zmena životného štýlu môže výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov a znížiť riziko hospitalizácií,” dodal Mečiar.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:58
Iránsky parlament sa dohodne na možnostiach “odpovede a odplaty” voči Izraelu za vraždu vodcu libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha a navrhne ich Najvyššej rade národnej bezpečnosti, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

Poslanec Ahmad Naderi to povedal pre tlačovú agentúru Mehr. Agentúra poznamenáva, že iránsky parlament zasadal v nedeľu zatvorenými dverami.

11:55

Trump pokračuje v trollovaní. Na svojom vystúpení povedal: “Biden sa stal mentálne retardovaným, Harrisová sa tak už narodila.”

11:46

Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to tamojšie záchranné zložky.

11:42

Izraelská armáda pri útoku v Libanone zabila vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hizballáh Nabíla Kaúka.

11:39

Na základe doterajšieho vývoja na Slovensku aj inde v Európe očakáva Národná banka Slovenska ďalší výrazný rast používania tzv. digitálnych peňaženiek, ktoré sa využívajú pri mobilných platbách. K ich ďalšiemu rozvoju by mohlo v budúcnosti prispieť aj zavedenie digitálnych mien centrálnymi bankami.

11:37

Na Slovensku podniká necelých sedem percent spoločností, ktorým v tomto roku hrozí s vysokou pravdepodobnosťou úpadok. Najviac ohrozené sú spoločnosti v oblasti cestovného ruchu a gastra, najmenej spoločnosti z oblasti zdravotníctva.

 

11:26

 Izraelská raketová loď zachytila nad Červeným morom dron smerujúci na Izrael.

11:25

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu na Filipínach podkopáva mier a stabilitu v regióne

11:22

Západný diplomat pre agentúru Reuters: Ešte pred útokom na Nasralláha stratil Hizballáha v posledných dňoch 20-25 % svojho raketového potenciálu

09:56

Ruské ministerstvo obrany zneškodnilo nad svojím územím 125 ukrajinských dronov. 

09:54

Spolupredsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka Saskia Eskenová jasne podporila kandidatúru kancelára Olafa Scholza na tento post aj v budúcoročných voľbách do Bundestagu. Uviedla to v rozhovore pre vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali