Na Fiľakovskom hrade uvedú výstavu o pastierstve v Novohrade a Gemeri-Malohonte

❚❚

Fiľakovo 25. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Branislav Caban)

 

V Bebekovej veži Fiľakovského hradu sa v stredu popoludní uskutoční vernisáž výstavy s názvom Pastierstvo Novohradu a Gemera-Malohontu. Vystavené predmety pochádzajú z viacerých kultúrnych inštitúcií v regióne i súkromných zbierok, výstava bude pre verejnosť prístupná do 15. novembra. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove

Výstavy na Fiľakovskom hrade
Na snímke Bebekova veža Fiľakovského hradu

Výstavu venovanú pastierstvu v regiónoch Novohrad a Gemer-Malohont tvoria predmety a fotografie z Novohradského múzea v Lučenci, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, Baníckeho múzea v Rožňave, Palóckeho múzea Maďarského národného múzea v Balážskych Ďarmotách a súkromných zbierok. Výstava má za cieľ poskytnúť širokej verejnosti náhľad do sveta pastierov.

.

“Návštevníci si môžu prostredníctvom zostaveného výberu prezrieť emblematické prvky hmotnej kultúry pastierstva, reprezentačné predmety, nástroje na spracovanie mlieka a zaháňanie stáda, hudobné nástroje a pastierske kapsy. Ide o spoločenskú skupinu tradičnej ľudovej kultúry, ktorej predstavitelia boli známi svojou zručnosťou. To sa odráža aj na vystavených predmetoch, na ktorých je možné sledovať rôzne obdobia a techniky výzdoby, ale aj rozdiely a podobnosti slovenskej a maďarskej pastierskej kultúry,” uviedlo fiľakovské múzeum.

Vernisáž výstavy sa v Bebekovej veži Fiľakovského hradu uskutoční v stredu o 16.30 h. Výstava bude pre verejnosť prístupná do 15. novembra a ukončí tohtoročnú turistickú sezónu na hrade, ktorý bude v novembri pre návštevníkov otvorený medzi 8.00 a 16.00 h.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:42

Taiwan zmierni obmedzenia uvalené na dovoz japonských potravinárskych produktov vrátane morských živočíchov z oblastí okolo jadrovej elektrárne Fukušima, informovalo v stredu japonské ministerstvo poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a rybolovu.

13:39

Belgická právna kancelária Cottyn z Aalstu, zastupujúca manželku Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po policajnom zásahu letiskovej polície v Charleroi, sa odvolá proti stredajšiemu súdnemu rozsudku a je ochotná tento spor doručiť až na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

13:09

Pri izraelských útokoch v Libanone zahynulo najmenej desať ľudí. Izraelská armáda pritom niektoré zo svojich útokov vykonala aj v horských oblastiach – mimo tradičných bášt proiránskeho hnutia Hizballáh na juhu a východe krajiny.

13:08

V Indiou ovládaných častiach štátu Džammú a Kašmír pokračovali voľby do regionálneho 90-členného zákonodarného zhromaždenia. Ide o prvé voľby, odkedy indický parlament zrušil čiastočný autonómny štatút tohto sporného himalájskeho regiónu.

13:07

Kremeľ vyhlásil, že “nútiť” Rusko, aby prijalo mierové riešenie vojny na Ukrajine, by predstavovalo “fatálnu chybu”. 

13:06

V reakcii na sériu volebných neúspechov v tomto roku podá predsedníctvo koaličnej strany Zelení v Nemecku kolektívnu demisiu. Nové vedenie bude zvolené na novembrovom zjazde, oznámili spolupredsedovia Zelených Ricarda Langová a Omid Nouripour.

13:04

Už aj na najjužnejšom úseku Dunaja klesla hladina po kulminácii o päť až desať centimetrov, čo znamená, že záplavová vlna opustila územie Maďarska. Podľa servera vasarnap.hu to oznámil štátny tajomník ministerstva vnútra Bence Rétvári.

12:34

Environmentálni aktivisti natreli červenú farbu na budovu fínskeho parlamentu v Helsinkách, aby vyjadrili protest proti priemyslu s rašelinou. Politici ich za to ostro skritizovali.

Budova fínskeho parlamentu pošpinená demonštrantmi
Na snímke budova fínskeho parlamentu zašpinená červenou farbou v Helsinkách vo Fínsku po proteste skupiny fínskych enviromentalistov Extinction Rebellion a švédskeho združenia Aterstall Vatmarker proti ťažbe rašeliny spoločnosťou Neova
12:33

 Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa stalo 15. členským zväzom Asociácie priemyselných zväzov a dopravy. 

12:32

Štát preplatí samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas siedmich mimoriadnych situácií vo výške 105.654 eur. Ďalších 4500 eur pôjde obyvateľom obce Krajná Bystrá, ktorých postihol požiar bytového domu. Vyčlenenie financií schválila vláda.

12:30

Úrady práce sa majú dočasne rozšíriť o 11 špecializovaných pracovísk pre agendu koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ. Vytvorené budú na úradoch práce po celom Slovensku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti, ktorý predložila do Národnej rady (NR) SR koaličná poslankyňa Alena Nováková (Hlas-SD). Parlament návrh v stredu posunul do druhého čítania.

12:29

Prepitné by sa malo stať oficiálnou súčasťou hrubej mzdy zamestnancov. V rozsahu 20 % príjmu zamestnanca zo závislej činnosti by však malo byť oslobodené od dane z príjmov. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce poslancov koaličnej SNS, ktorý v stredu Národná rada SR posunula do druhého čítania.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali