Na boj proti vláde a ministerke Šimkovičovej zneužili deti

❚❚

Bratislava 12. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

V stredu sa v médiách objavila správa, že herci Bratislavského bábkového divadla po predstavení pre žiakov základnej školy a gymnázia na Dunajskej ulici v Bratislave predniesli tzv. “vyhlásenie na podporu štrajkovej pohotovosti”, v ktorom kritizovali súčasnú vládu a vedenie Ministerstva kultúry. Informoval o tom Denník N

Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Herci bábkového divadla, ktorému len nedávno Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako zriaďovateľ zrekonštruoval budovu za viac ako 5 miliónov eur, sa otvorene zapájajú do politického boja proti súčasnej ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS) a svoje politické názory sa neštítia prezentovať ani pred detským publikom.

.

V reakcii na to sa na sociálnych sieťach objavilo množstvo negatívnych komentárov odsudzujúcich počínanie Bratislavského bábkového divadla. Niektorí dokonca vyzývajú bratislavskú župu, ktorej šéfom je Juraj Droba zo SaS, aby rázne zakročila a zakázala šírenie politických naratívov pred maloletými.

Prečítajte si demagogické posolstvo bábkohercov venované deťom v plnom znení:

.

 

Milé deti, my členovia umeleckého súboru Bratislavského bábkového divadla podporujeme štrajkovú pohotovosť vyhlásenú platformou Otvorená kultúra.

Čo je to štrajk? Je to forma protestu, spôsob, ako vyjadriť názor a bojovať za svoje práva. Vstúpili sme do štrajkovej pohotovosti, lebo nám záleží na tom, aby sme tvorili v slobodnom a kreatívnom prostredí. Lebo nám prekáža kritický stav kultúry na Slovensku.

Cez bábkové divadlo a umenie vôbec chceme vás deti, ale aj nás všetkých viesť k tolerancii, rešpektu, pravde a k slobode. Pripomínať vám aj touto formou, ako byť empatickými, spravodlivými, čestnými. Ako vás však pripraviť na svet, ktorý je nepredvídateľný a stále viac agresívny? Na svet, v ktorom najvyššie autority – naša vláda – ukazujú, že lož nemá krátke nohy, ale sedemmíľové čižmy?

Ministerstvo kultúry chce rozhodovať, o čom, pre koho a ako máme tvoriť umenie. Prepúšťa z práce odborníkov, ak majú iný názor. Tvrdí, že kultúra má byť národná a žiadna iná. Za prejav národnej kultúry sa považuje aj ľudová rozprávka. Tá rozprávka, v ktorej dobro a zlo bojuje vždy férovo, podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

.

Hrdinovia sú čestní, spravodliví, pravdovravní, láskaví, cnostní – teda úplný opak „hrdinov“, ktorí dnes sedia na ministerstve kultúry. Nemali by si z nich brať príklad práve oni? Žiadame odborné a kompetentné riadenie rezortu kultúry.

Žiadame zastavenie cenzúry a obmedzovania slobody tvorby. Múdrosť rozprávok je hlboká. Treba stále upozorňovať na to, že cisár je nahý. A dokazovať, že aj menšinový Janko Hraško môže mať sily za troch. A nestratiť nádej, že dobro nakoniec zvíťazí nad zlom.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali