Muž, ktorý plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne, je neúspešný žiadateľ o azyl

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/The European Conservative / Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Nemecká polícia cez víkend zadržala 28- ročného muža pôvodom z Líbye, ktorý plánoval teroristický útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne. Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA bol zadržaný muž neúspešným žiadateľom o azyl. Nebezpečenstvo, ktoré pre Európu predstavuje islamský extrémizmus, sa výrazne zvyšuje, upozornil Zoltán Kottász v článku pre The European Conservative

Nemecko migranti
Ilustračné foto

Muža, identifikovaného ako Omar A., zatkli v sobotu 19. októbra v Bernau, mestečku neďaleko Berlína.

.

Ťažko ozbrojená elitná policajná jednotka vtrhla do domu podozrivého po tom, ako dostala tip od “bližšie nešpecifikovanej zahraničnej spravodajskej služby”.

„Mal v úmysle uskutočniť rozsiahly útok strelnými zbraňami na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne,“ uviedla prokuratúra. Údajne si tiež navzájom vymieňal informácie s členom teroristickej skupiny Islamský štát.

.

Po vykonaní útoku na Izraelské veľvyslanectvo plánoval podozrivý odcestovať k príbuznému do mesta Sankt Augustin neďaleko západného mesta Bonn a potom utiecť z krajiny.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že nemecké bezpečnostné orgány “zasiahli včas“, aby prekazili jeho potenciálne plány na útok na veľvyslanectvo.

Podozrivým je 28-ročný Omar A., ktorý prišiel do Nemecka v novembri 2022 a požiadal o azyl – jeho žiadosť však bola zamietnutá.

 

Nie je to prvý prípad

Nie je to prvý prípad, keď sa ukázalo, že migrant zatknutý za obzvlášť ohavný zločin na území Nemecka bol neúspešným žiadateľom o azyl. V máji v nemeckom meste Mannheim došlo k brutálnej vražde policajta. V auguste v nemeckom Solingene došlo k teroristickému útoku, pri ktorom prišli o život traja ľudia, páchateľom bol 26-ročný Sýrčan. Oba tieto činy spáchali migranti, ktorí mali byť deportovaní – ale mohli zostať v Nemecku kvôli voľným imigračným pravidlám krajiny.

.

V septembri sa 18-ročný Rakúšan s bosnianskymi koreňmi pokúsil zaútočiť na izraelský konzulát v Mníchove.

Po tom, ako v nedávnych regionálnych voľbách nemecké ľavicovo-liberálne vládne strany prehrali s protiimigračnými stranami, vláda pristúpila k zavedeniu nového bezpečnostného balíka, ktorý v piatok 18. októbra schválil parlament.

Balík obsahuje zákaz nosenia nožov na verejných zhromaždeniach, odňatie sociálnych dávok odmietnutým žiadateľom o azyl a urýchlenie deportácie osôb, ktoré spáchali závažné trestné činy.

Kritici balíka argumentovali, že pokiaľ nedôjde k priamemu odmietnutiu nelegálnych migrantov už na hraniciach, nové opatrenia sú zbytočné.

Podľa nedávnej správy sa počet antisemitských incidentov spáchaných v Nemecku v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom takmer zdvojnásobil.

.

Antisemitské heslá zaznievali na zhromaždeniach zameraných proti Izraelu a hnutiu Hamas a ďalšie sa ozvali na demonštrácii v Berlíne počas uplynulého víkendu. Bolo počuť antisemitské heslo “Od rieky po more, Palestína bude slobodná“(“From the river to the sea, Palestine will be free”)- túžbu vymazať Izrael z mapy. Okrem toho bolo na demonštráciách vidieť transparenty teroristických organizácií a policajti boli zahádzaní rôznymi predmetmi. Dvanásť policajtov bolo zranených a desiatky ľudí zatknutých.

Nebezpečenstvo, ktoré predstavuje islamský extrémizmus v Nemecku, ako aj v mnohých častiach západnej Európy, sa výrazne zvýšilo po vlaňajšom teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na území Izraela.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:05

Diaľnica D2 je v piatok popoludní na 33. kilometri (päť kilometrov pred výjazdom Malacky) v smere do Českej republiky pre nehodu uzavretá. Z neznámych príčin sa tam prevrátilo nákladné vozidlo. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. “Odklon je vykonávaný na Zohor – Lozorno. Žiadame vodičov, aby sa riadili pokynmi polície. Presné príčiny a okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania,” uviedla polícia.

16:04

Vzdušné nálety tureckých síl v severnom Iraku cielené na pozície militantnej skupiny spojenej so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) v piatok zabili päť ľudí, uviedli podľa AFP miestne zdroje.

16:03

Kremeľ popiera, že Musk a Putin pravidelne komunikujú, ako uviedol denník WSJ.

Peskov uviedol, že Putin a podnikateľ si volali len raz, a to pred inváziou na Ukrajinu; ich rozhovor mal „zoznamovací charakter“, hovorili o budúcnosti a technológiách. Potom už k žiadnym kontaktom nedošlo.

Peskov sa domnieva, že ide o „nahodenie témy“ súvisiace s voľbami.

Pripomeňme, že Musk otvorene podporuje Trumpa.

15:56

Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu, ich ceny sa neznížili. Uviedol to na tlačovej konferencii opozičnej strany SaS poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina v reakcii na piatkové stretnutie premiéra Roberta Fica, ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (obaja Smer-SD) s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k situácii v agropotravinárskom sektore.

15:15

Kremeľ v piatok odsúdil údajné zasahovanie Západu do parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia v sobotu. Uviedol tiež, že Rusko neovplyvňuje a nezasahuje do gruzínskych záležitostí.

15:13

Útoky ozbrojených gangov na Haiti vyhnali z hlavného mesta Port-au-Prince len za jeden týždeň viac ako 10.000 ľudí, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Gangy kontrolujú viac ako 80 percent hlavného mesta.

14:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok s odvolaním na spravodajské služby vyhlásil, že Rusko plánuje vyslať severokórejských vojakov na bojisko už najskôr v nedeľu. Ukrajinská generálna prokuratúra zároveň oznámila, že začala vyšetrovať podporu KĽDR Rusku vo vojne ako možný zločin agresie.

14:49

Zelenskyj odmietol návštevu generálneho tajomníka OSN Guterresa na Ukrajine z dôvodu jeho cesty do Ruska na samit BRICS.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj v OP.

Pripomenieme, že Ukrajina odsúdila generálneho tajomníka OSN za jeho návštevu Ruska a pripomenula, že neprišiel na „mierový summit“ do Švajčiarska. OSN reagovala, že je dôležité, aby sa Gutterish zúčastnil na samite, keďže krajiny združenia predstavujú polovicu svetovej populácie.

V Kazani generálny tajomník vyzval na mier na Ukrajine a reformu Bezpečnostnej rady OSN.

14:32

Česká polícia obvinila jednu firmu a dve fyzické osoby z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ pri žiadosti o dotáciu na inovačnú linku na výrobu toastového chleba. Kriminalisti nespresnili, o akú firmu ide. Podľa českých médií sa prípad týka firmy z holdingu Agrofert zo zvereneckých fondov českého expremiéra Andreja Babiša.

14:18

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z minuloročných 1,4 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoj predchádzajúci odhad, v septembri očakávali hospodársky rast na úrovni 2,2 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali