Musk zaplatí žalobu herečky proti Disney

❚❚

Bratislava 9. februára 2024 (HSP / Life Site News/ New York Post /Foto:Facebbok Gina Carano)

 

Elon Musk zafinancuje žalobu konzervatívnej herečky Giny Caranovej proti spoločnosti Disney. O téme informuje Life Site News a New York Post

Herečka Gina Caranová
Herečka Gina Caranová

Herečka Gina Caranová žaluje spoločnosť Lucasfilm, ktorá patrí spoločnosti Disney, za neoprávnené prepustenie z filmu Star Wars: The Mandalorian.

.

Caranová bola prepustená v roku 2021 po tom, ako na sociálnych sieťach vrátane X zverejnila konzervatívne názory na horúce témy. Vyjadrovala sa k téme ako je používanie rodových zámen, Black Lives Matter, volebné podvody alebo témy týkajúce sa COVID-19, či nesúhlas s nosením ochranných másk počas pandémie.

„Spoločnosť Disney šikanovala pani Caranovú. Snažila sa ju prinútiť, aby sa prispôsobila ich názorom na kultúrne a politické otázky. A keď toto šikanovanie zlyhalo, vyhodili ju,“ vysvetlil vo vyhlásení Gene Schaerr, Caranovej právny zástupca.

.

V žalobe sa vysvetľuje, že v istom momente spoločnosť Disney/Lucasfilm požadovala, aby sa Caranová “zúčastnila na Zoom hovore s prezidentkou Lucasfilmu Kathleen Kennedyovou a 45 zamestnancami, ktorí sa identifikujú ako súčasť komunity LGBTQ+. Pričom išla tak ďaleko, že povedala, že jej ochota znášať takéto obťažovanie a ponižovanie má byť pre ňu ‘testom’.”

Po jej prepustení zo strany zábavného gigantu sa Caranovej agent United Artists a jej advokát pre zábavu vzdali jej klientely.

 

Elon Musk plní svoj sľub

Elon Musk splnil sľub, ktorý dal na jeseň minulého roka – že bude financovať účty za právne služby ľudí, s ktorými zamestnávatelia nespravodlivo zaobchádzali kvôli ich príspevkom na X/Twitteri.

Miliardár Elon Musk vystupňoval svoj boj so spoločnosťou Disney tým, že podporil žalobu prepustenej herečky z filmu “Mandalorian” Giny Caranovej, ktorá tvrdí, že ju spoločnosť “woke” vyhodila z dôvodu jej konzervatívnych politických názorov.

.

Caranová, ktorá hrala bojovníčku Caru Dune, bola z vedľajšej série “Hviezdnych vojen” vyhodená vo februári 2021 po tom, ako na sociálnych sieťach vyriekla konšpiračné teórie.

Počas pandémie sa vysmievala noseniu masiek a počas prezidentských volieb v roku 2020 opakovala nepravdivé tvrdenia o podvodoch na voličoch. V ďalšom príspevku bývalá hviezda MMA vyriekla, že byť republikánom je podobné ako byť Židom počas holokaustu. „Židov bili na uliciach nie nacistickí vojaci, ale ich susedia… dokonca aj deti,“ napísala Caranová.

Musk, ktorý sa dostal do sporu s generálnym riaditeľom spoločnosti Disney Bobom Igerom po tom, ako spoločnosť stiahla reklamu z jeho platformy sociálnych médií X pre údajný antisemitský obsah na tejto stránke, prisľúbil, že finančne podporí právne kroky používateľov X, ktorí tvrdia, že boli diskriminovaní v práci kvôli svojim príspevkom na tejto platforme.

„Na znak záväzku spoločnosti X Corp voči slobode prejavu sme hrdí na to, že môžeme poskytnúť finančnú podporu na súdny proces Giny Caranovej. Umožníme jej tak usilovať sa o obhájenie jej práv na slobodu prejavu na X a možnosť pracovať bez šikanovania, obťažovania alebo diskriminácie,“ povedal Joe Benarroch, vedúci obchodných operácií spoločnosti X.

„Dajte nám prosím vedieť, či sa chcete pripojiť k žalobe proti spoločnosti Disney,“ napísal na X Elon Musk.

.

 

Caranová oznámila svoju žalobu v utorok

„Po mojich 20 rokoch budovania kariéry od nuly a počas režimu bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Disney Boba Capeka vydala spoločnosť Lucasfilm na Twitteri toto vyhlásenie, ktorým ukončila môj angažmán v seriáli The Mandalorian: “Gina Carano momentálne nie je zamestnaná v spoločnosti Lucasfilm a v budúcnosti sa to tiež neplánuje. Napriek tomu sú jej príspevky na sociálnych sieťach očierňujúce ľudí na základe ich kultúrnej a náboženskej identity odporné a neprijateľné.”,“ stojí v príspevku.

„Nič nemôže byť ďalej od pravdy,“ vysvetlila bojovníčka MMA, ktorá sa stala herečkou. „Pravdou je, že som bola prenasledovaná od všetkého, čo som zverejnila, až po každý príspevok, ktorý sa mi páčil, pretože som nebola v súlade s prijateľným naratívom tej doby. Moje slová boli neustále prekrúcané, aby ma démonizovali a dehumanizovali ako pravicovú extrémistku. Bola to šikanujúca ohováračská kampaň, ktorej cieľom bolo umlčať, zničiť a urobiť zo mňa exemplárny príklad,“ povedala.

„Umelci sa pri nástupe do zamestnania nezriekajú svojich práv ako americkí občania,“ dodala.

 

Štýl Hviezdnych vojen

Občianskoprávna žaloba, ktorá má 59 strán a bola podaná na federálnom súde v Kalifornii. Začína šikovným, ikonickým úvodom v štýle Hviezdnych vojen.

„Pred krátkym časom v neďalekej galaxii dali žalovaní jasne najavo, že v ich ríši je prijateľná len jedna ortodoxia v myslení, reči alebo konaní a že tí, ktorí sa odvážia pochybovať alebo sa jej plne nepodriadia, nebudú tolerovaní. Tak to bolo aj v prípade Caranovej. Po dvoch vysoko oceňovaných sezónach v seriáli Mandalorian v úlohe rebelskej strážkyne Cary Duneovej skončila Caranová so svojou úlohou rovnako rýchlo, ako bola mierová domovská planéta jej postavy Alderaan zničená Hviezdou smrti v predchádzajúcom filme Star Wars. A to všetko len preto, že sa odvážila vyjadriť svoj vlastný názor na platformách sociálnych médií a inde a postavila sa proti online šikanujúcemu davu, ktorý od nej požadoval súlad s ich extrémne progresívnou ideológiou,“ znie v žalobe.

 

Proti mužom nepodnikli žiadne kroky

Hnev obžalovaných nad príspevkami ich zamestnancov na sociálnych médiách sa líšil aj v závislosti od pohlavia. Zatiaľ čo Caranová bola prepustená, žalovaní nepodnikli žiadne kroky voči mužským aktérom, ktorí na sociálnych médiách zaujímali rovnako alebo viac razantné a kontroverzné postoje.

Nad impériom žalovaných však stále vládne právny štát. Caranová sa vrátila, aby sa dožadovala ich zodpovednosti za ich šikanujúce, diskriminačné a odvetné konanie. Konanie, ktoré jej spôsobilo nielen značnú citovú ujmu, ale aj milióny dolárov ušlého príjmu.

.

V žalobe sa uvádza mnoho príkladov otrasných príspevkov na sociálnych sieťach iných osobností spoločnosti Disney/Lucasfilm, ktoré zostali bez odozvy a bez trestu.

Mark Hamill, hviezda pôvodných Hviezdnych vojen, vo viacerých príspevkoch na sociálnych sieťach prirovnal Američanov podporujúcich prezidenta Trumpa k nacistom a zároveň tvrdil, že Trump je kandidátom KKK.

Spoluhráč Pedra Pascala, ktorý stvárnil úlohu Mandaloriana, sa často pozitívne vyjadroval k hnutiu Black Lives Matter, právam LGBTQ+ a protestom za práva na potrat. Trumpa tiež prirovnal k Hitlerovi. Počas mesiaca hrdosti 2020 zverejnil dve postavičky Muppetov, ktoré patria spoločnosti Disney, Berta a Ernieho, nakreslené ako aktivisti mávajúci vlajkou hrdosti transrodových a LGBTQ+ osôb a propagujúci heslá “Black Lives Matter” a “Defund the Police”.

Spoločnosť Disney dokonca v roku 2019 opätovne zamestnala režiséra filmu Strážcovia Galaxie Jamesa Gunna po tom, ako s ním v roku 2018 ukončila pracovný pomer za hrozné príspevky na sociálnych sieťach spred rokov, ako napríklad “Mám rád, keď sa ma malí chlapci dotýkajú na mojom hlúpom mieste” a “The Expendables bol taký mužný, že by som **** toho malého chlapca! Chlapci sú späť v meste!”

Napriek tomu spoločnosť Disney neponúkla Caranovej opätovné prijatie do zamestnania a nad Hamillovými a Pascalovými urážlivými príspevkami privrela oči.

.

 

Teší sa na očistenie mena

„Rada by som pokračovala tam, kde som skončila, a pokračovala vo svojej ceste tvorby a účasti na rozprávaní príbehov, ktoré sú mojou najväčšou vášňou a všetkým, na čom som tak tvrdo pracovala,“ uviedla Caranová v utorok. „Bolo ťažké pohnúť sa vpred s klamstvami a nálepkami, ktoré na mňa nalepili, za podpory najmocnejšej zábavnej spoločnosti na svete.“

„Som vďačná, že ma niekto prišiel obrániť takýmto silným spôsobom. Teším sa na očistenie môjho mena,“ dodala.

Caranová od súdu žiada, aby nariadil divízii Lucasfilm spoločnosti Disney, aby ju vrátila do funkcie. Žiada odškodné do výšky 75 000 dolárov plus odškodné za citové utrpenie a sankčné odškodné, ktoré sa určí na súde.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:18

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z minuloročných 1,4 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoj predchádzajúci odhad, v septembri očakávali hospodársky rast na úrovni 2,2 %.

14:17

Skupina na ochranu práv zvierat v USA sa usiluje dosiahnuť presun – podľa nej – “väznenej” skupiny slonov zo zoo do osobitnej rezervácie. Zákon, na základe ktorého chce postupovať, však predpokladá, že väzeň je z pohľadu práva osobou.

14:02

Za prvý rok fungovania súčasnej vlády sa podarilo Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR presadiť zmenu 13. dôchodku či stanoviť automat na minimálnu mzdu, ktorá bude na úrovni 60 % priemernej mzdy. Ďalšie investície smeroval rezort aj do humanitárnej pomoci, na starostlivosť o zdravotne znevýhodnených ľudí či do projektov na podporu zamestnanosti na Slovensku. V piatok o tom informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:01

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas jesenných prázdnin a sviatočných dní pridá 25 posilových vlakov. Na tratiach budú jazdiť od štvrtka (31. 10.) do pondelka (4. 11.).

14:00

Libanonský úradujúci premiér Nadžíb Míkátí obvinil Izrael z úmyselných útokov na novinárov. Uviedol to v súvislosti s izraelským piatkovým úderom v Libanone, kde prišli o život traja pracovníci médií, čo Míkátí označil za vojnový zločin.

14:00

Americký miliardár Elon Musk je od roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol denník The Wall Street Journal (WSJ), na ktorý sa odvolal portál Politico.

13:35

Inflačné očakávania v eurozóne v septembri klesli a dosiahli niekoľkoročné minimá. Ukázal to v piatok prieskum Európskej centrálnej banky.

13:34

Rast úverov, ktoré banky v eurozóne poskytli v septembri 2024 domácnostiam aj firmám, sa mierne zrýchlil. Pôžičky súkromnému sektoru tak pokračujú v pomalom zotavovaní, a to aj vďaka vyhliadkam na stabilné znižovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) v nasledujúcich mesiacoch.

13:33

Medzi Európskou úniou (EÚ) a Čínou pretrvávajú značné rozdiely, pokiaľ ide o clo na elektromobily vyrobené v ázijskej krajine. Clá nadobudnú platnosť na budúci týždeň, pričom doterajšie rokovania nepriniesli výsledky, obe strany v nich však budú pokračovať.

13:18

Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey, oznámil holandský minister obrany Ruben Brekelmans.

13:17

Strana kurdských pracujúcich sa prihlásila k zodpovednosti za útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries v Ankare, pri ktorom zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenia.

13:16

Zo zoologickej záhrady na juhu Nemecka unikol netopier. Ukryl sa pod oblečením jednej z návštevníčok, ktorá ho objavila až po návrate domov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali