MS: Po Trestnom zákone je prioritou vypracovať návrh novely Trestného poriadku

❚❚

Bratislava 20. apríla 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Po predložení reformy Trestného zákona do Národnej rady SR je pre Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR prioritou vypracovanie návrhu novely Trestného poriadku. Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas s týmto cieľom zriadil odborné kolégium. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Monika Klobušická

Viliam Karas
Na snímke Viliam Karas

“Úlohou kolégia a následne jednotlivých pracovných skupín bude vypracovanie paragrafového návrhu zmien v trestnom procese. Novela Trestného poriadku bude postavená na troch pilieroch,” priblížila hovorkyňa. Prvým pilierom je zefektívnenie a zjednodušenie prípravného konania. “Vyšetrovatelia a orgány činné v trestnom konaní musia mať viac času na reálne odhaľovanie trestnej činnosti. Preto sa sústredíme aj na znižovanie procesnej náročnosti a administratívnej prácnosti pri rešpektovaní práva na obhajobu,” podotkol minister.

.

Ďalším pilierom je dôsledné rešpektovanie základných práv, princípu rovnosti zbraní, kontradiktórnosti a posilnenie práv poškodených. “Vytváranie lepších možností na účinné odhaľovanie trestnej činnosti nesmie ísť za žiadnych okolností na úkor základných práv. Toto je našou povinnosťou podľa ústavy i medzinárodných záväzkov,” uviedol minister s tým, že akékoľvek snahy zjednodušovať si prácu na úkor základných práv sú nebezpečnými skratkami, ktoré nesledujú cieľ spravodlivosti.

Tretím pilierom je odborná revízia riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov. “Trestný poriadok ako celok musí obsahovať primerane vyvážené nástroje na nápravu prípadných nezákonností. Inak by dochádzalo k neodôvodneným zásahom do základných práv,” dodal. Je podľa neho zrejmé, že niektoré postupy orgánov činných v trestnom konaní a fungovanie riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov sú v súčasnosti podrobované kritike a vyvolávajú verejnú diskusiu.

.

Súčasťou kolégia ministra pre prípravu Trestného poriadku sú okrem iných aj zástupcovia Generálnej prokuratúry SR, Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho správneho súdu SR, rezortu vnútra, Slovenskej advokátskej komory a akademickej obce. MS SR avizuje, že rovnako ako pri zmenách Trestného zákona, aj v prípade Trestného poriadku bude preferovať hľadanie čo najširšieho konsenzu všetkých zložiek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59

Oblasť Campi Flegrei neďaleko Neapola, známu aj ako Flegrejské polia, zasiahlo v piatok popoludní zemetrasenie s magnitúdou 4,0. Pokračuje tak vlna seizmickej aktivity v tejto sopečnej kaldere.

16:59

Na 33 vzrástol na Filipínach počet obetí záplav a zosuvov pôd v dôsledku tajfúnu Gaemi, uviedla miestna polícia. Na Taiwane si tajfún podľa úradov vyžiadal osem mŕtvych.

16:57

Viac než štvrtina Čechov je otvorená autoritatívnemu spôsobu vlády a takmer 20 percentám je jedno, či je v krajine demokracia alebo nie. Návrat komunizmu by uvítalo 14 percent Čechov. Demokraciu za najlepší spôsob vlády však stále považuje nadpolovičná väčšina ľudí. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktoré je súčasťou Sociologického ústavu Akadémie vied (AV) ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:57

Španielsky súd v piatok odsúdil rušňovodiča a bývalého bezpečnostného riaditeľa železničnej spoločnosti na 2,5 roka väzenia za nehodu z roku 2013, ktorá bola najhorším železničným nešťastím v Španielsku za takmer sedem desaťročí.

16:42

Banky v eurozóne musia zlepšiť svoju pripravenosť na zvládanie kybernetických útokov. Oznámila to v piatok Európska centrálna banka (ECB) na základe výsledkov najnovšieho kola záťažových testov.

16:42

Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním, vyhlásil v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku, dodal Podoljak v rozhovore pre agentúru Reuters.

16:42

Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali