Môže Ukrajina očakávať od Maďarska odvetu? Szijjártó čo to naznačil

❚❚

Budapešť 22. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Maďarsko naznačilo, že môže zastaviť vývoz elektrickej energie na Ukrajinu v dôsledku zastavenia tranzitu ruskej ropy

Péter Szijjártó
Na snímke šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó

„Budapešť považuje rozhodnutie Kyjeva zastaviť tranzit ropy za nepriateľské, najmä vzhľadom na dovoz elektriny z Maďarska na Ukrajinu,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

.

Zároveň dodal, že ak Ukrajina neobnoví tranzit, „Európa bude mať právo neplniť klauzuly asociačnej dohody s EÚ“. Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko a Slovensko iniciovali začatie konzultácií s Európskou komisiou pred začatím konania proti Ukrajine za zastavenie tranzitu ropy z Ruska.

Pripomeňme, že bez ropy zostalo aj Slovensko. Premiér Fico kritizoval a uviedol, že medzi tými, ktorých sa toto rozhodnutie dotkne, bude aj Ukrajina.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:35

Hokejisti Považskej Bystrice vyhrali štvrtkový zápas JOJ Šport Slovenského pohára na ľade Martina vysoko 7:2. Z trojčlennej D-skupiny postupuje do semifinále najlepší tím a zďaleka najväčšie šance má momentálne Skalica. Pred “pantermi” vedie vďaka víťazstvu vo vzájomnom zápase a oproti Považanom má zápas k dobru.

08:34

Slovenskí futbalisti do 21 rokov triumfovali vo štvrtkovom prípravnom zápase na pôde rovesníkov v Maďarsku 2:1. Víťazstvo zariadil pre hostí Timotej Jambor v 72. minúte.

08:10

Ceny ropy v piatok vzrástli len veľmi mierne. Investori sú opatrní pred zverejnením kľúčových údajov o zamestnanosti v USA po rozhodnutí aliancie OPEC+ odložiť plány na zvýšenie ťažby ropy v októbri a novembri. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila tiež o 3 centy alebo 0,04 % na 72,72 USD za barel.

07:23

Tohoročné leto bolo na severnej pologuli vôbec najhorúcejším v histórii takýchto meraní a prekonalo v tomto smere rekord, ktorý doteraz držala vlaňajšia letná sezóna. Zároveň je čoraz pravdepodobnejšie, že rok 2024 bude najteplejším rokom v histórii meraní, uviedla v piatok Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S), píše TASR podľa agentúr AFP a DPA.

Priemerná teplota v Európe bola počas troch letných mesiacov najvyššia v histórii, pričom o 1,54 stupňa Celzia predstihla priemer z rokov 1991 až 2020 a prekonala tak predošlý rekord z roku 2022.

07:22

Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine 650 nových ľahkých viacúčelových rakiet v hodnote 162 miliónov libier (192 miliónov eur). Oznámila to v piatok britská vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali