Môže summit vo Švajčiarsku priniesť mier pre Ukrajinu?

Môže summit vo Švajčiarsku priniesť mier pre Ukrajinu?

Bratislava 11. júna 2024 (HSP/ Modern Diplomacy/ Foto: TASR/AP/TT News Agency-Fredrik Sandberg)

 

Po viac ako dvoch rokoch, štyroch mierových summitoch a niekoľkých kolách rokovaní je ukončenie rusko-ukrajinskej vojny stále v nedohľadne. Odpoveď na otázku, či by Švajčiarsky summit mohol priniesť Ukrajine mier, sa pokúša nájsť  Modern Diplomacy

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má za sebou rušné dni: najprv ho čakala nečakaná návšteva významného ázijského bezpečnostného summitu, Dialóg v Šangri-La v Singapure, potom nasadol na lietadlo smerujúce do Kataru, neskôr na Filipíny a do Francúzska, až po vyjednanie balíka vojenskej pomoci vo výške 225 miliónov USD a ospravedlnenie za meškanie od amerického prezidenta. Jeho hlavným cieľom bolo zmobilizovať čo najviac krajín, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcej mierovej konferencii vo Švajčiarsku.

Reklama

Summit, ktorý sa má konať 15. a 16. júna v luxusnom letovisku Bürgenstock vo Švajčiarsku bude piatym medzinárodným pokusom o zabezpečenie „komplexného, spravodlivého a trvalého mieru pre Ukrajinu“ na základe 10-bodového mierového rámca, ktorý Kyjev navrhol v roku 2022.

 

Reklama

Slovná vojna s Pekingom

Vo vzácnom verejnom vystúpení Zelenskyj spustil reči o tom, že Čína podľa neho obhajuje a finančne podporuje Moskvu, opakovane odmieta stretnutia s ukrajinským vedením a pokúša sa v mene Ruska „narušiť mierový summit“. Jedným z jeho najostrejších vyjadrení bolo, že označil Čínu za „nástroj v rukách Putina“.

Čínsky minister obrany Dong Jun, ktorý akoby počas Zelenského prejavu v miestnosti chýbal, všetky obvinenia odmietol. Peking, ktorý s Ruskom udržiava komplexné strategické partnerstvo „bez hraníc“, sa postavil za svoju neutralitu v tejto otázke a potvrdil rešpektovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Napriek tomu, že Čína zdôraznila svoju „úzku komunikáciu“ so Švajčiarskom, zrušila účasť na summite a uviedla, že chýbajú tri základné kritériá pre úspešné mierové rokovania. Mala na mysli predovšetkým odmietnutie organizátorov pozvať Rusko, a teda neúčasť oboch strán konfliktu na summite. To podľa Pekingu nielenže bráni spravodlivej diskusii, ale summit je vzhľadom na neúčasť všetkých zainteresovaných strán neúplný.

Podľa Číny mierová konferencia bez účasti Moskvy a Kyjeva nielenže nie je prejavom úprimnosti, ale hrozí aj ďalšou eskaláciou konfliktu. Peking však ponúkol zvolanie samostatnej konferencie za účasti oboch strán, čo však odmietol Zelenskyj. „Ukrajina je obeťou vojny. Sme to my, kto musí všetko iniciovať… Nikto iný si plne neuvedomuje, čo Rusko touto vojnou nášmu štátu prinieslo… Nikto iný nemá právo diktovať, ako sa má táto vojna skončiť,“ vyjadril sa.

Ruský prezident Putin summit odmietol. Považuje to za spôsob, ktorým Ukrajina a jej západní spojenci „vyvíjajú nátlak“ na Moskvu a tvrdil, že Rusko nikdy nebolo pozvané a napriek tomu mu bolo vyčítané, že sa odmietlo zúčastniť.

Reklama

 

Mierové plány

Od začiatku vojny vo februári 2022 bolo predložených niekoľko mierových plánov. Zelenského 10-bodový Mierový plán, ktorý sa zameriava na otázky, ako je jadrová bezpečnosť a potravinová bezpečnosť, nepožaduje len obnovenie ukrajinského územia dobytého Ruskom, ale aj súdenie Moskvy ako vojnového agresora.

Zatiaľ čo Rusko označilo mierový plán za „neuskutočniteľný a nereálny“; mnohí vrátane NATO, Spojených štátov a Francúzska ho podporili. Rusko namiesto toho podporilo neúspešné Istanbulské komuniké, ktoré zdôrazňovalo neutralitu Ukrajiny a požadovalo, aby Kyjev obmedzil veľkosť svojej armády, ako aj mierové návrhy Číny ako základ rokovaní.

Peking zatiaľ navrhol dva rámce: Jeden z vlastnej iniciatívy a druhý v spolupráci s Brazíliou. Okrem toho, že Čína podobne argumentovala jadrovou bezpečnosťou a potravinovou bezpečnosťou, v 12-bodovom návrhu “Pozícia Číny k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy“ , prijatom vo februári 2023, vyzvala na ‚opustenie mentality studenej vojny‘. Vysvetlila, že tým myslí postaviť sa proti “blokovej konfrontácii“, čím sa nepriamo kritizuje expanzia NATO vo východnej Európe, ktorá podľa Pekingu konflikt rozdúchala.

Prijatie nedávneho šesťbodového návrhu sformulovaného spolu s Brazíliou je v súlade s predchádzajúcim návrhom okrem podpory mierového procesu uznaného oboma stranami konfliktu, t. j. prijateľného pre Rusko aj Ukrajinu, ako aj odmietnutia praxe „delenia sveta na izolované politické alebo hospodárske skupiny“, pričom sa opätovne kritizuje NATO a pokusy Západu o sankcie voči Rusku.

Reklama

Na minuloročnom Dialógu v Šangri-La navrhla svoju verziu mierového plánu aj Indonézia. Požadovala stiahnutie ruských vojsk, vytvorenie demilitarizovanej zóny a referendum OSN o „spornom území“.

Zatiaľ čo takmer všetky mierové plány sa zhodujú vo výzvach na jadrovú bezpečnosť a potravinovú bezpečnosť, hlavnými spornými bodmi zostávajú účasť Ruska ako jednej strany konfliktu a vojenská podpora Ukrajiny zo strany NATO a Západu. Tieto obmedzenia doteraz spôsobili, že všetky mierové rozhovory boli bezvýsledné.

 

Nakoľko je pravdepodobné, že summit bude úspešný?

Zelenskyj vyjadril frustráciu z toho, že mnohé krajiny nereagovali na pozvanie. Na Dialógu v Šangri-La oznámil, že sa očakáva, že sa k summitu pripojí 106 krajín z pôvodne pozvaných 160.

Na nadchádzajúci summit boli vyjadrené rôzne názory. Zatiaľ čo komentár v denníku The Guardian ho označil za “gamechanger“ pre Ukrajinu, článok v Európskej Pravde označil samit za „nebezpečný“. V článku, ktorý tvrdí, že preskúmal „posledný návrh rozhodnutia summitu“, sa uvádza, že mierový návrh oslabí pozíciu Kyjeva nielen tým, že odsunie na vedľajšiu koľaj hlavné zásady ukrajinského Mierového plánu, ale aj tým, že „normalizuje pozíciu Ruska“ tak, že naštartuje nové summity.

Zatiaľ čo diskusia pokračuje, neúčasť Ruska (či už z dôvodu, že nebolo pozvané, alebo z dôvodu nedostatočnej ochoty pripojiť sa aj v prípade, že by pozvané bolo) významným spôsobom znižuje dôveryhodnosť summitu. A to nielen preto, že jeho rozhodnutia, ak by vôbec nejaké boli, by zostali neprijateľné pre jednu z dvoch strán konfliktu, ale aj preto, že neúčasť Moskvy vyvolala odstúpenie mnohých – vrátane Číny, Saudskej Arábie, Brazílie, Pakistanu a ďalších. Aj spomedzi krajín juhovýchodnej Ázie sa pravdepodobne zúčastnia len štyri. India, ktorá v konflikte zachováva neutralitu a ktorú Zelenskyj osobne oslovil, aby sa pripojila, sa možno zúčastní, ale nebude zastúpená na najvyššej úrovni.

 

Biden dal prednosť hviezdam

Pre Ukrajinu bolo najšokujúcejšie rozhodnutie prezidenta USA Joea Bidena, ktorý sa summitu nezúčastní. Biden sa namiesto toho zúčastní na hviezdami nabitom podujatí na získanie finančných prostriedkov pre demokratov s názvom „Premier Night with the Presidents“ v Los Angeles, na ktorom potvrdil účasť aj bývalý prezident Barack Obama a známi herci George Clooney či Julia Robertsová. Zatiaľ čo viceprezidentka Kamala Harrisová a poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan prezidenta Bidena zastúpia, neprítomnosť amerického prezidenta vyvolala Zelenského hnev, ktorý povedal, že „by sa dočkal len Putinovho potlesku“.

Napriek tomu, že Biden konečne “rozbil prasiatko“ a odovzdal Ukrajine balík vojenskej pomoci, v nedávnom rozhovore pre časopis TIME jasne uviedol, že nie je pripravený na „NATOizáciu Ukrajiny“. „Mier neznamená NATO. Mier znamená, že Rusko nikdy, nikdy, nikdy, nikdy neobsadí Ukrajinu,“ povedal Biden.

Podľa odborníkov je vstup Ukrajiny do NATO nepriaznivý pre znovuzvolenie Bidena, ktorý sa už teraz musí vyrovnávať s pokračujúcou vojnou Izraela v Gaze a nízkym ratingom doma. 59 % Američanov sa v máji vyjadrilo, že ho ako prezidenta nepodporí.

Reklama

Táto otázka však zostáva hlavným kameňom úrazu medzi Kyjevom a Washingtonom. Navyše, hoci Zelenskyj víta podporu Bidenovej administratívy pre Ukrajinu, aby sa zamerala na Rusko hneď za hranicou so zbraňami dodanými Washingtonom, ďalej požaduje, aby Ukrajina mala viac priestoru na „opätovanie paľby“ vo vnútri ruského územia. To USA pravdepodobne nepovolia.

Aj keď na chvíľu necháme bokom zoznam nezúčastnených, je veľmi nepravdepodobné, že by tí, ktorí priletia do Švajčiarska, v tejto chvíli radikálne zmenili svoje postoje k vojne. A to vyvoláva pochybnosti o tom, či summit dokáže túto krízu vyriešiť.

Trvalý mier by si vyžadoval nielen aktívnu a pozitívnu účasť oboch strán, ale aj skutočné úsilie a pevnú politickú vôľu všetkých zainteresovaných strán ukončiť konflikt. Bez toho by summity a mierové procesy, nech by boli akokoľvek úprimne koncipované, neboli ničím iným ako nekonečnou špirálou bezvýsledných diskusií a súťažou najlepších rečníkov.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Federálny rezervný systém (Fed) v USA zatiaľ nie je pripravený začať znižovať svoje úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na zápis z ostatného zasadnutia centrálnej banky.

Predstavitelia Fedu na základe aktuálnych ekonomických prognóz predpokladajú v tomto roku len jedno zníženie sadzieb namiesto troch, s ktorými počítali v marci.

08:46

Milióny ľudí v celom Spojenom kráľovstve vo štvrtok hlasujú v parlamentných voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stredoľavicová Labouristická strana má šancu získať veľkú väčšinu v Dolnej snemovni a zostaviť novú vládu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Sunak v stredu predniesol svoj posledný predvolebný prejav. Priznal, že jeho strana je vo voľbách v pozícii outsidera, avšak prisľúbil, že “bude bojovať až do posledného hvizdu”.

08:39

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi z Prievidze. Muža našli a je v poriadku. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Jakub Kováč
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi (na snímke) z Prievidze
08:24

Anaheim Ducks podpísali zmluvu s americkým hokejistom Carsonom Meyerom. Útočník uzavrel v stredu s klubom NHL jednoročný dvojcestný kontrakt, ktorého detaily neboli zverejnené. Informácie priniesla agentúra Reuters.

08:10

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo tejto krajiny sa možno začína ochladzovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov).

08:09

Veľkú časť Ruska na oboch kontinentoch zasiahli v stredu mimoriadne vysoké teploty. V Moskve namerali až 32,5 stupňa Celzia. Takéto horúčavy tu 3. júla nezaznamenali viac než storočie. V obci Mamakan na juhovýchode Sibíri bolo dokonca až 38,7 stupňa, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Moscow Times.

08:02

Palestínske hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi.

08:01

Vláda nepálskeho premiéra Pušpu Kamala Dahala prišla v stredu o väčšinu po tom, ako jeho kľúčový koaličný partner stiahol svoju podporu, čo vyvolalo novú politickú neistotu v parlamente tejto himalájskej krajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Očakáva sa, že Dahal bude do 30 dní vystavený hlasovaniu o vyslovení dôvery v parlamente.

08:01

Francúzsky socialistický politik Roland Dumas, dlhoročný bývalý minister zahraničných vecí za vlády prezidenta Francoisa Mitterranda, zomrel v stredu vo veku 101 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dumas bol synom hrdinu francúzskeho odboja, ktorého počas druhej svetovej vojny zastrelili členovia nacistickej Tajnej štátnej polície (Gestapo).

07:56

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti s vyhliadkami na víťazstvo pravice v druhom kole predčasných volieb vo Francúzsku, ktoré sa bude konať cez víkend. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravicové a protiimigračné Národné združenie (RN) Marine Le Penovej dominovalo v prvom kole hlasovania, a nedeľňajšie druhé kolo by mu mohlo umožniť prvýkrát prevziať kontrolu vo francúzskej vláde.

07:32

Americká tenistka Cori Gauffová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Finalistka Roland Garros Talianka Jasmine Paoliniová ako nasadená sedmička prešla cez Belgičanku Greet Minnenovú po výsledku 7:6 (5), 6:2.

Talianka Jasmine Paoliniová postúpila do 3. kola dvojhry na grandslame vo Wimbledone
Na snímke talianska tenistka Jasmine Paoliniová (vľavo) si podáva ruku s porazenou Belgičankou Greet Minnenovou po jej výhre v 2.kole dvojhry na grandslamovom turnaji Wimbledon
07:29

Dovedna 25 vojakov obvinených “z úteku pred nepriateľom” počas bojov proti rebelom v Konžskej demokratickej republike (KDR) bolo v stredu odsúdených na trest smrti, uviedli ich obhajcovia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

K verdiktom došlo po jednodňovom procese.

Pred vojenský súd provincie Severné Kivu sa dovedna postavilo 31 obžalovaných vrátane 27 vojakov a štyroch civilistov. Vojenský súd sa nachádza v meste Butembo v blízkosti frontovej línie.

07:27

Demokratickí guvernéri amerických štátov New York, Minnesota a Maryland vyjadrili v stredu po schôdzke a úprimnej diskusii podporu a dôveru prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Prezident USA sa stretol s demokratickými guvernérmi štátov USA, ktorých časť sa pripojila pomocou videokonferencie, aby ich ubezpečil, že je na výkon funkcie spôsobilý.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali