Moskva a Peking sa horúčkovito začali zbavovať amerických cenných papierov

❚❚

Moskva, Peking 19. marca 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Rusko a Čína sa zbavujú nielen dolára, ale aj amerických cenných papierov. Iba v januári tohto roku Rusko predalo americké obligácie na sumu 5,3 miliardy dolárov. Moskva a Peking sa snažia prestrihnúť finančnú „pupočnú šnúru“, ktorá ich doposiaľ spájala s Washingtonom. 

Ilustračné foto

V súčasnosti sa Rusko nachádza na 16. mieste v ratingu najväčších majiteľov dlžobných úpisov Spojených štátov. Podľa slov ruského ministra financií Antona Silujanova, v budúcnosti Rusko nemieni nakupovať dlžobné papiere USA, ale vymení ich za obligácie iných štátov. Moskva bude preferovať tie cenné papiere, ktoré budú zaručovať vyššiu ziskovosť.

.

Silujanov poznamenal, že v ostatnom období na ruskom trhu registrujú prísun zahraničných investícií. Najväčší záujem je o štátne cenné papiere a taktiež o cenné papiere štátnych korporácií. Najčastejšie zahraniční investori vkladajú financie do obligácií s kurzom indexovaným na podmienky inflácie.

Aj Čína sa horúčkovito zbavuje amerických cenných papierov a v januári predala obligácie na sumu 17 miliárd dolárov. Napriek tomu, že Peking stále zostáva najväčším majiteľom dlžobných úpisov USA, podiel týchto cenných papierov v investičnom portfóliu Číny sa rýchlo znižuje.

.

Treba poznamenať, že jedným z najväčších investorov do štátnych obligácií USA zostávajú Kajmanské ostrovy (je to jeden z najprekvitajúcejších daňových rajov sveta). Ostrovný štát vlastní dlžobné úpisy USA v sume 242 miliardy dolárov.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:46

Taiwanský vyšší súd vo štvrtok poslal ôsmich vojakov do väzenia za špionáž pre Čínu. Jeden z nich bol odsúdený až na 13 rokov odňatia slobody. V prospech Pekingu podľa súdu konali v záujme osobného finančného obohatenia.

15:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) na svojom zasadnutí minulý mesiac zvolili v otázke zníženia úrokových sadzieb zdržanlivý postoj a naznačili, že svoj postoj môžu prehodnotiť v septembri. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnený protokol z júlového zasadnutia.

15:31

Na Pražský hrad sa v piatok vráti každodenné slávnostné striedanie hradnej stráže pred Bránou gigantov. Brána bola od začiatku júla uzavretá z dôvodu rekonštrukcie bezpečnostných prvkov. Vo štvrtok jej znovuotvorenie oznámil Hrad.

15:24

Agent ruskej vojenskej rozviedky GRU Pavel Rubcov, ktorý bol súčasťou nedávnej výmeny väzňov medzi Západom a Ruskom, prednášal v rokoch 2018 a 2019 na Letnej škole žurnalistiky Borisa Nemcova na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK). Predstavoval sa ako Pablo González – vojnový korešpondent zo Španielska so zameraním na postsovietsky priestor. V Prahe sa stretával aj ruskými opozičnými politikmi, o ktorých písal svojim dôstojníkom reporty. Vo štvrtok tieto zistenia publikoval web iRozhlas.cz

15:23

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok uviedla, že na ukrajinsko-bieloruských hraniciach nezaznamenala žiadne známky pohybu bieloruských vojakov alebo vojenskej techniky.

15:04

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok obvinil Ukrajinu z pokusu zasiahnuť jadrovú elektráreň v ruskej Kurskej oblasti, kde vedú ukrajinské sily už viac ako dva týždne vojenskú ofenzívu.

15:03

Poľsko chce prehĺbiť spoluprácu s Indiou v oblasti obranného priemyslu, uviedol vo štvrtok premiér Donald Tusk. Varšava sa týmto spôsobom snaží odkloniť od ruských dodávateľov a zároveň podieľať na modernizácii ozbrojených síl Indie.

14:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré sa uskutoční v Bruseli budúci štvrtok. Turecko dúfa, že účasť ministra prispeje k zlepšeniu vzťahov s Úniou. Vo štvrtok to uviedol hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí.

14:24

Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že podpíše s Čínou dohodu o voľnom obchode v oblasti služieb a investícií.

14:24

Zmeny v mýtnych poplatkoch vychádzajú z celoeurópskej smernice, ktorej zavedenie je povinné. Sadzby mýta Ministerstvo dopravy (MD) SR prispôsobilo výške poplatkov v okolitých krajinách, aby sa zo Slovenska nestala tranzitná krajina pre zahraničných kamionistov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková. Rezort dopravy tak reagoval na koaličnú SNS, ktorá uplynulú stredu vyhlásila, že zvýšenie ceny mýta v parlamente nepodporí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali