Moldavsko sa ukazuje ako “plán B” NATO v prípade porážky Ukrajiny

❚❚

Kišiňov 6. apríla 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:Pixabay)

 

Experti hodnotia pravdepodobnosť, že sa Moldavsko stane plnohodnotným predmostím NATO, píše Jevgenij Pozdnjakov pre noviny Vzgljad

Maia Sanduová
Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová

Pád režimu v Kyjeve môže viesť k rozšíreniu NATO na územie Moldavska. Takéto názory vyjadrujú v médiách vysokopostavení západní vojenskí dôstojníci vo výslužbe. Na tomto pozadí sa Kišiňov naďalej približuje k západným štátom: nedávno hlava štátu Maia Sanduová podpísala vojenskú dohodu s Emmanuelom Macronom a Rumunsko opäť podporilo myšlienku zjednotenia oboch štátov. Čo to znamená pre Rusko a pre rovnováhu síl v čiernomorskom regióne?

.

Moldavsko sa môže stať odrazovým mostíkom pre NATO v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom. Vo svojom článku pre Asia Times o tom píše Stephen Rothwell O’Brien, bývalý námestník ministra obrany Spojených štátov. Zdôrazňuje, že mnohí európski predstavitelia už diskutujú o blížiacej sa možnosti pádu Zelenského úradu.

Podľa jeho názoru by v “najhoršom prípade” mohlo byť územie Ukrajiny rozdelené medzi Poľsko a Rusko, pričom v strede by zostal malý nárazníkový štát. Zdôrazňuje, že režim, ktorý by tam vládol, by bol pravdepodobne podriadený Moskve, čím by sa pozícia krajín NATO stala mimoriadne zraniteľnou.

.

V tomto kontexte získava Moldavsko osobitný strategický význam. Brien diskutuje o osude tohto štátu v kontexte určitého “plánu B”, podľa ktorého možno územie republiky využiť ako odrazový mostík pre prípadný tlak na Odesu a Krym. Realizácia tejto iniciatívy je však spojená s viacerými ťažkosťami.

Preto autor označuje politickú situáciu v Moldavsku za “nestabilnú”. Podľa jeho názoru si Rusko v tejto krajine stále zachováva značný vplyv, a ak sa úsilie Moskvy riadne zintenzívni, miestnu “proeurópsku frakciu môže čakať neľahká budúcnosť”. Aby sa takémuto výsledku zabránilo, navrhuje vyslať do štátu jednotky EÚ, ktoré by zabezpečili bezpečnosť súčasnej vlády.

Brien však zdôrazňuje, že tento krok by bol veľmi nebezpečný, pretože by mohol viesť k “vnútornému krvavému konfliktu”. Je zaujímavé, že väzby Kišiňova s NATO a EÚ sa v poslednom čase dostali na novú úroveň, a to aj v otázkach vojenskej integrácie medzi Moldavskom a krajinami – členmi Severoatlantickej aliancie.

Začiatkom marca sa tak prezidentka Maia Sanduová stretla s hlavou Francúzska Emmanuelom Macronom. V rozhovore s ním obvinila Rusko z energetického vydierania, podpory protestov, kybernetických útokov a dokonca z pokusu o zorganizovanie štátneho prevratu. V záverečnom komuniké zverejnenom na webovej stránke Elyzejského paláca Paríž potvrdil svoju podporu Moldavsku. Kišiňov a Paríž tiež podpísali dohody o spolupráci v oblasti obrany a hospodárstva.

Okrem toho sa na pozadí vyhlásení západných krajín o ich pripravenosti poskytnúť Ukrajine prvé stíhačky F-16 môže úloha postsovietskej republiky v súčasnom dianí výrazne zmeniť. Podľa viacerých vojenských expertov tak môžu byť lietadlá rozmiestnené na území Moldavska, aby nevystavili susedné štáty možnému ruskému úderu.

.

Za zmienku stoja aj nedávne vyhlásenia šéfa rumunskej vlády Marcela Ciolacu o podpore Bukurešti “zjednoteniu” s Kišiňovom. V rozhovore pre DC News zdôraznil, že túto myšlienku plne podporuje a dúfa, že k jej realizácii dôjde v rámci EÚ alebo iným spôsobom.

Podľa jeho názoru Moldavsko zostáva stabilné vďaka podpore Rumunska a ľudia žijúci v oboch krajinách sú jeden národ. Okrem toho označil ich rozdelenie za historickú nespravodlivosť. Nemalo by sa zabúdať, že Bukurešť aktívne buduje aj vlastný vojenský potenciál a spolu s Američanmi uskutočňuje v Moldavsku cvičenia.

V republike sa začala aj výstavba najväčšej základne NATO v Európe. Informuje o tom spravodajská stanica Euronews. Vojenský objekt bude zaberať plochu 2,8 tisíc hektárov a bude sa nachádzať v okrese Konstanca. Podľa predbežných výpočtov sa náklady na projekt odhadujú na 2,5 miliardy eur. Budovaná infraštruktúra bude schopná ubytovať až 10 000 vojakov aliancie a ich rodiny.

Odborná verejnosť konštatuje, že územie Moldavska je pre alianciu skutočne zaujímavé, ale NATO túto krajinu nepovažuje za predmostie, ale skôr za nárazníkovú zónu medzi Ruskom a juhovýchodnou Európou. Militarizácia Rumunska aj postupné pohlcovanie Moldavska zároveň vytvárajú pre Rusko riziká v čiernomorskom regióne.

Západné krajiny nedovolia len tak ľahko odrezať Ukrajinu od Čierneho mora, píše vojenský spravodajca a člen HRC Alexander Koc na svojom kanáli Telegram. “V takom prípade Kyjev stratí možnosť vyvážať z prístavov Odesa a Nikolajev obilie, ktoré západné krajiny životne potrebujú. K dnešnému dňu je jedinou prekážkou vstupu pozemných vojsk NATO do Odeskej oblasti z moldavskej strany operačná skupina ruských vojsk v Podnestersku,” zdôrazňuje.

.

“Je však nepravdepodobné, že dva motostrelecké prápory bez tankov, ťažkého delostrelectva a letectva budú schopné dlho zadržiavať západný expedičný kontingent. Je však nepravdepodobné, že by aliancia bojovala proti ruským mierotvorcom vlastnými rukami, pretože by to bolo priame vyhlásenie vojny Rusku so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú. Môžu však na ruských bojovníkov nasadiť AFU, aby vyčistila koridor pre svojich patrónov,” pripúšťa Koc.

“Odesu musíme obsadiť v každom prípade. Inak Krym a Čiernomorská flotila nikdy nebudú v bezpečí. A bolo by lepšie urobiť to čo najskôr, skôr ako sa horúce hlavy v NATO rozhodnú obsadiť ho ako prvé,” tvrdí vojenský spravodajca.

Moldavskí experti sa zároveň domnievajú, že miestna infraštruktúra ešte nie je pripravená na takéto výzvy.

“Nemyslím si, že Moldavsko je pripravované ako odrazový mostík pre NATO. Naša krajina má veľmi malé územie, nemá prístup k moru a nemá relevantnú vojenskú infraštruktúru. Banálny príklad: nedávno sa z Rumunska doviezlo palivo pre poľnohospodárov a nebolo ho kam umiestniť. Nemyslím si, že republika je schopná slúžiť záujmom kontingentu NATO,” povedal Vitalij Andrievsky, riaditeľ Moldavského inštitútu pre efektívnu politiku.

“Myslím si, že pre alianciu existujú iné miesta na rozmiestnenie kontingentu, napríklad Rumunsko, kde už boli jednotky rozmiestnené a buduje sa nová vojenská základňa. Mohlo by to byť Poľsko, ktoré má vhodnú infraštruktúru. Nemali by sme zabúdať ani na Turecko, ktoré je už dlho členom NATO,” poznamenáva.

“Ak sa však Rusko priblíži k hraniciam s Moldavskom, to sa pravdepodobne pokúsi prilákať aliančné jednotky na svoje územie. Okrem toho nevylučujem, že sa potom urýchlene zíde parlament tejto krajiny a rozhodne o pripojení k Rumunsku, čo znamená automatický vstup do NATO. To, samozrejme, neovplyvní infraštruktúru, ale republika tým získa kvalitatívne odlišné právne postavenie,” zdôrazňuje respondent.

“V takom prípade však Podnestersko s najväčšou pravdepodobnosťou pre Moldavsko zanikne a presunie sa do Ruska. Z právneho hľadiska sa ho Kišiňov nevzdá, ale nebude mať na výber a bude musieť túto skutočnosť akceptovať. Minimálne preto, že Tiraspoľ má armádu a Moskva tam má svoj kontingent,” hovorí Andrievsky.

Mimochodom, odtrhnúť sa môže nielen Podnestersko, ale aj Gagauzsko. Šéfka autonómie Eugenia Guculová povedala, že ak sa moldavské úrady rozhodnú spojiť s Rumunskom, Gagauzsko začne proces odtrhnutia. Je tiež presvedčená, že obyvatelia mnohých susedných moldavských a bulharských obcí podporia Gagauzsko a pridajú sa k nemu.

Na druhej strane Podnestersko sa domnieva, že je predčasné hovoriť o tom, že Kišiňov sa zmení na predmostie NATO, povedal Alexander Ščerba, bývalý predseda Najvyššej rady DMR. “Môžeme však presne určiť záujem krajín NATO o vytvorenie sanitárnej zóny. Aliancia sa tu snaží vytvoriť určitú líniu kontaktu medzi Ruskom a krajinami bloku.

Preto má Západ záujem o Moldavsko ako súčasť celkového strategického plánu na vytvorenie nárazníkovej zóny medzi Ruskom a NATO,” – povedal. “Okrem toho má na vstupe Moldavska záujem mnoho politických síl v Rumunsku. To nie je tajomstvo. Táto cesta je hlavnou aj pre Kišiňov. O ďalšom vývoji udalostí však rozhodne Washington. Bukurešť ani EÚ ako celok nie sú nezávislými hráčmi a pohybujú sa na americkej orbite,” zdôrazňuje respondent.

.

“Je potrebné brať do úvahy aj stav spoločnosti v samotnom Moldavsku. Je rozdelená. Napríklad Gagauzsko má záujem o spoluprácu s Moskvou. To znamená, že Rusko sa odtiaľ dá vytlačiť právne, ale v mysliach ľudí je to veľmi ťažké. Dúfam, že EÚ a Rumunsko to pochopia,” zdôrazňuje expert.

“Čo sa týka Podnesterska, náš región je, samozrejme, veľmi závislý od diania na poliach ŠVO. Čím úspešnejšie budú pre Rusko udalosti na Ukrajine, tým menšie nebezpečenstvo zostáva pre Tiraspoľ, ktorý sa tiež snaží udržiavať užší a priateľskejší dialóg s Ruskou federáciou,” spresnil Ščerba.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali