Moldavsko: Prikrytie Rumunskom? Ďalšia Ukrajina?

❚❚

Kišiňov 10. februára 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Ako sa táto malá republika dostáva pod tlak vojny na Ukrajine, množia sa výzvy na opätovné zjednotenie s Rumunskom, píše Tadhg Pidgeon pre European Conservative

moldavsko
Ilustračné foto

Moldavsko sa blíži k zjednoteniu s Rumunskom a Rusku sa to nepáči.

.

Vlad Filat, bývalý premiér Moldavskej republiky, sa vyslovil za zjednotenie svojej krajiny, ktorá leží bez prístupu k moru medzi Rumunskom a Ukrajinou, s Rumunskom. V rozhovore pre televíznu stanicu Antenna 3 CNN povedal, že k zjednoteniu “dôjde, ale kedy, to závisí od nás. Myslím si, že sa začalo, ale neorganizovane a veľmi neefektívne, čo uberá čas a kvalitu [procesu].”

Rumunsko odstúpilo Moldavsko Rusku v roku 1812 a v roku 1918 ho získalo späť. Potom sa v roku 1940 stalo jednou z republík Sovietskeho zväzu a po rozpade ZSSR v decembri 1991 vyhlásilo suverenitu. Moldavci, ktorí majú so svojím južným susedom priateľské vzťahy a spoločný jazyk, však opäť uvažujú o konsolidácii svojich zdrojov s rumunskými vzťahmi.

.

Mnohí si myslia, že únia je už dávno potrebná, najmä vo svetle konfliktu na Ukrajine, ktorý priviedol vojnu až k moldavským hraniciam. Vyvstáva otázka, nakoľko je krajina životaschopná, ak zostane nezávislým štátom, keďže zjednotenie s Rumunskom by automaticky znamenalo bezpečnosť: vstup do NATO a prístup k rumunským vojenským zdrojom. Vlad Filat zdôrazňuje, že:

Rozhovory o investíciách do protivzdušnej obrany a tak ďalej… sú dobré, ale nie sú účinné, pretože ich výsledky neprinesú bezpečnosť pre Moldavskú republiku. Bezpečnosť pre Moldavskú republiku by znamenalo automatické zjednotenie s ochranným štítom, s NATO a so všetkými prvkami, ktoré Rumunsko ponúka.

Znovuzjednotenie je preto kvôli NATO mimoriadne chúlostivou otázkou, keďže východ krajiny okupuje Podnestersko, neuznaná separatistická republika podporovaná Ruskom. V súčasnosti je tam údajne umiestnených približne 1 700 ruských vojakov, ktorí tam údajne pôsobia ako mierové sily. V správnom svetle sa snaha Moldavska o zjednotenie s Rumunskom podobá snahe Ukrajiny o členstvo v NATO.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa niekoľkokrát vyhrážal zámerom Moldavska priblížiť sa k Západu a povedal, že môže “nasledovať cestu Ukrajiny”. Poslanec ruskej Dumy vyhlásil, že “ak by Moldavsko chcelo zničiť svoj vlastný štát, tak toto (členstvo v NATO) je najlepšia cesta”. Ruský senátor sa opýtal, či sa súčasný moldavský prezident snaží zopakovať Zelenského “samovražednú politiku”.

Okolo možnosti, že Maia Sanduová bude kandidovať na prezidentku Rumunska a Moldavska, sa šíria fámy. Oboje voľby sa majú konať koncom roka 2024, a keďže Sanduová, prezidentka Moldavska, má rumunské občianstvo, má právo kandidovať v oboch voľbách. Niektorí komentátori túto možnosť odmietli ako ruskú propagandu, napriek tomu však viaceré príbehy poukazujú na zjednotenie.

.

V novembri minulého roka moldavské noviny podporujúce zjednotenie uviedli, že Sanduovej sa podarilo zmeniť názor Klausa Iohannisa, súčasného rumunského prezidenta, na otázku zjednotenia. Okrem toho sa v oboch krajinách začali aktivizovať politické strany vrátane nacionalistickej AUR, ktorá má v rumunskom parlamente niekoľko poslancov pochádzajúcich z Moldavska.

V rozhovore pre The European Conservative Christian Tehreș, rumunský poslanec Európskeho parlamentu z konzervatívnej skupiny ECR, vyjadril silnú podporu zjednoteniu.

Riešením pre Moldavsko je zjednotenie s Rumunskom. Rumuni sú momentálne jediným národom rozdeleným na dve krajiny, čím sa zachováva krivda, ktorú na našom národe spáchali Sovieti. Táto nespravodlivosť sa musí napraviť.

Moldavsko sa spolu s Ukrajinou stalo kandidátom na vstup do EÚ v júni minulého roka. V dôsledku toho sa veľká časť jeho právnych predpisov a inštitúcií musí zosúladiť s európskymi normami.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:17

Mnohí Izraelčania oslavovali zabitie vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára v Pásme Gazy.

08:15

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá.

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali