Robia z nás terč? Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku sa mení na brigádu

Robia z nás terč? Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku sa mení na brigádu

Bratislava 3. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák,Screenshot)

 

Mnohonárodná bojová skupina NATO, ktorá pôsobí už 2. rok vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť odštartovala včera (1. júla 2024) transformáciu na brigádu. Pri tejto príležitosti bol v priestoroch Centra výcviku Lešť slávnostný nástup, ktorého sa zúčastnili minister obrany SR, Róbert Kaliňák a vrchný veliteľ ozbrojených síl SR, prezident SR, Peter Pellegrini

Kaliňák Pellegrini
Na snímke zľava minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a prezident SR Peter Pellegrini počas odovzdania českého velenia nad bojovým zoskupením NATO na Slovensku, ktoré prebral španielsky kontingent v Lešti 1. júla 2024

Peter Pellegrini ako aj Róbert Kaliňák vyjadrili vďaku Česku za to, že sa velenia tejto skupine v roku 2022 chopili a že aj po tom, čo velenie prebrali po nich Španieli, zostávajú naďalej pôsobiť v rámci brigády na Slovensku. “Som veľmi rád, že českí vojaci na Slovensku zostávajú,” uviedol Peter Pellegrini.

Reklama

Po príchode cca 2 000 španielskych vojakov (dnes ich je 700) doplnených o vojakov z Turecka a Rumunska, bude na Slovensku pôsobiť najväčšie vojenské zoskupenie bojových jednotiek NATO vo východnej Európe. Brigádne zoskupenie má demonštrovať odhodlanie Aliancie brániť ktorúkoľvek členskú krajinu v prípade jej napadnutia v čase ohrozenia.

Aj malé dieťa dnes vie, že mnohonárodná bojová jednotka na Slovensku vznikla ako reakcia NATO na inváziu Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Reklama

Táto všeobecne známa informácia je v rozpore so skutočnosťou, ktorú včera uviedol v relácii STVR generál Macko. Ten v rozhovore, ktorým komentoval výmenu velenia na Lešti: „V januári 2022, keď sa tu schyľovalo k invázii, sa začalo uvažovať nad tým, že je treba vyslať jasné ubezpečenie spojencom, že spojenci predsunú časť svojich vojsk, ktorá síce nie je spôsobilá viesť nejaké veľké vojenské operácie, ale je to jasný vojensko-politický signál, že Aliancia je súdržná, že sa vie postarať o svojich spojencov a vtedy sa rozhodlo aj o umiestnení medzinárodnej bojovej skupiny na Slovensku.“ Doplnil, že sa skupina postupne rozširovala a jej súčasťou boli aj jednotky protivzdušnej obrany Patriot. Tieto na Slovensku dočasne pôsobili po tom ako našu protivzdušnú obranu znefunkčnil odovzdaním kompletov S-300 Ukrajine sám vtedajší minister obrany SR Jaroslav Naď.

Aj v tomto oficiálnom materiáli MO SR je hneď v prvej vete uvedené, že vytvorenie 4 nových bojových skupín ohlásilo NATO ako reakciu na vojnu na Ukrajine. Zdá sa, že sa nám tu šíri lož.

nato
Jednotky NATO na Slovensku

Informácia, ktorú uviedol generál Macko potvrdzuje skutočnosť, že o posilňovaní východného krídla NATO bojovými jednotkami s cieľom odstrašiť Rusko sa rozhodlo skôr. Prvé rozhodnutie prijali členovia NATO na samite vo Varšave v roku 2016 v reakcii na zvýšenú nestabilitu na východnej periférii Aliancie spôsobenú ruskou anexiou Krymu. A aj o jednotke, ktorá dnes plní rôzne bojové úlohy na Slovensku sa rozhodlo ešte pred spustením Špeciálnej Vojenskej Operácie Ruskom na Ukrajine. Takže to bolo v pláne, či by k eskalácii vojnového konfliktu na Ukrajine vo februári 2022 došlo alebo nie.

Otázka, ktorá visí vo vzduchu je, či zvyšujúca sa prítomnosť NATO bojových jednotiek na Slovensku, zvyšuje pocit bezpečia jeho obyvateľov, alebo naopak zvyšuje naše ohrozenie, nakoľko z nás robí potenciálny terč pri vojenskom konflikte NATO s kýmkoľvek.

Na jednej strane sa prítomnosť mnohonárodných jednotiek na východnom krídle NATO zdôvodňuje tým, že táto zvyšuje ochotu zapojiť sa aj západných členských krajín do obrany krajín východného bloku aliancie. Východ k tomu vedie historická skúsenosť z 2. svetovej vojny, kde ochotu bojovať za našu slobodu prejavili naši spojenci podpisom Mníchovskej dohody s Hitlerom.

Reklama

Na druhej strane ako pokojné môže ostať Rusko, ktorému sa na hraniciach zvyšuje kontingent nepriateľa? A NATO je dnes nepriateľom Ruska. Nebolo to Rusko, kto priblížil svoje hranice k hraniciam Aliancie. K približovaniu NATO k hraniciam Ruska dochádza po rozpustení Varšavskej zmluvy kontinuálne od roku 1991.

Aká je to logika rozšíriť NATO, ktoré otvorene hlása svoje nepriateľstvo k Rusku, odmieta svoje rozšírenie o Rusko, aby sa cítili bezpečne všetci v Európe, až na hranice s Ruskom a potom trúbiť do sveta, že sa NATO cíti Ruskom ohrozované lebo má na svojom území vojenské jednotky, ktoré pravidelne cvičia obranu zvrchovaného územia RF.

Nebolo to Rusko, kto sa rozhodol na samite v Bukurešti 2008 otvoriť NATO pre Gruzinsko a Ukrajinu, napriek vedomiu, že je to pre Rusko červená čiara a že to povedie k vojne. Táto informácia sa stala verejnou vďaka Julianovi Assangeovi (čerstvo prepustenému na slobodu), ktorý na svojej platforme Wikileaks zverejnil zachytenú emailovú komunikáciu vtedajšieho veľvyslanca v Rusku Williamsa Burnsa, kde informoval o rizikách rozširovania NATO ďalej na východ. Varoval pred rodzdelením Ukrajiny, občianskou vojnou a následným zásahom Ruska na Ukrajine.

Wikileaks
Emailová komunikácia vtedajšieho veľvyslanca v Rusku Williamsa Burnsa

Napriek týmto varovaniam USA a jeho spojenci pokračovali v úsilí vytrhnúť Ukrajinu z pod ruského vplyvu. A cez niekoľko kyjevských majdanov sa im nakoniec podarilo na Ukrajine vyvolať občiansku vojnu, rozdeliť Ukrajinu a dnes na Ukrajine bojovať s Ruskom.

Sprievodným javom tohto úsilia je zvyšovanie vojenskej prítomnosti vojenských jednotiek NATO na jeho východnom krídle. Na samite v Madride v 2022 NATO rozhodlo o posilnení týchto bojových skupín z pôvodných 40 000 pred vstupom vojsk RF na územie Ukrajiny až na 300 000 vojakov. Tak sa pýtam, môže to v obyvateľoch Ruska vyvolávať pocit bezpečia alebo ohrozenia?

Reklama

Smer bol za jedným rokovacím stolom vo Varšave v roku 2016, keď Aliancia rozhodla o posilnení východného krídla NATO o bojové zoskupenia s cieľom odstrašiť Rusko. Pritom Rusko žiadnou hrozbou pre akéhokoľvek člena NATO nebolo. Anexiou Krymu reagovalo len na násilnú zmenu režimu v Kyjeve, nakoľko predstava, že by v Sevastopole vznikla vojenská základňa NATO alebo USA naháňala ruskému vedeniu hrôzu.

Smer nijako neprotestoval, keď mnohonárodné bojové zoskupenie Naďovci v júni 2022 na Slovensku etablovali. A dnešok ukazuje, že v úsilí posilňovať vojenskú prítomnosť NATO na Slovensku hodlá pokračovať.

Aliancia si sama z Ruska urobila nepriateľa a dnes roztáča špirálu eskalácie napätia medzi Ruskom a NATO. Tá exponenciálne rastie s každým dňom vojenského konfliktu na Ukrajine. Sme stále bližšie k jadrovému vše zničujúcemu jadrovému konfliktu.

Posilnenie týchto bojových skupín východného krídla NATO na 300 000 vojakov, ktorého súčasťou je aj transformácia súčasnej bojovej skupiny na Slovensku, eskaláciu prehlbuje.

Vtipné je konštatovanie kompetentných, že prítomnosť NATO bojových skupín na Slovensku je časovo obmedzená na obdobie pokiaľ bude trvať hrozba z Ruska, nakoľko Rusko je hrozbou pre západ len preto, že ho za hrozbu mať chce. Niekedy si myslím, že ho ako hrozbu potrebuje. Ako inak by sa dnes dali zdôvodniť výdavky na zbrane a muníciu na úkor výdavkov na vzdelávanie a posilňovanie zdravia občanov Slovenska.

Očakávať od súčasnej vlády, že túto politiku prehodnotí a Slovensko z programu odstrašovania Ruska vyčlení je naivné, keďže boli jej predstavitelia pri tom, keď sa o tomto programe rozhodlo. Navyše, keď aj to, čo pred voľbami sľúbili po voľbách niekam zmizlo. Mám na mysli obrannú zmluvu DCA s USA a jej sľubovanú revíziu. Nejako z toho zišlo. Nehovoriac o tom, že Niger dokázal rovnakú obrannú zmluvu predčasne vypovedať a vojenskú prítomnosť USA v krajine eliminovať. Kde je vôľa, tam je cesta. Vôľu s týmto niečo urobiť táto vláda nemá a umožnením pobytu cudzím vojskám NATO na našom území nás priamo vystavuje nebezpečenstvu zapojenia do konfliktu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Slovensko v produktivite práce stále zaostáva za Európskou úniou (EÚ), táto medzera sa však za uplynulé dve dekády výrazne zmenšila. Kým ešte v roku 2000 dosahovala produktivita slovenskej ekonomiky iba približne polovicu európskeho priemeru, do roku 2022 sa tento odstup znížil na 14 %. Ďalšie približovanie však bude stále ťažšie a SR bude musieť investovať do vzdelávania, výskumu aj zlepšovania podnikateľského prostredia, upozornil v aktuálnom komentári analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

10:12

Peruánsky kongres vo štvrtok schválil návrh zákona, ktorý zakazuje stíhanie zločinov proti ľudskosti spred roka 2002. Profitovať z toho môže odsúdený exprezident Alberto Fujimori a stovky bývalých vojakov.

09:41

Po drvivej porážke konzervatívnej strany vo štvrtkových parlamentných voľbách rekordný počet ministrov vlády prišiel o svoj poslanecký mandát. Po očakávanom odstúpení premiéra Rishiho Sunaka z vedenia strany tak konzervatívcom zostal minimálny počet kandidátov na vytvorenie nového vedenia.

09:24

Biden sa identifikoval ako černoška.

“Som hrdý na to, že som, ako som povedal, prvý viceprezident, prvou černoškou, ktorá spolupracuje s černošským prezidentom. Som hrdý na to, že som spojený s prvou černoškou na Najvyššom súde.” – povedal prezident Spojených štátov počas rozhovoru pre rozhlasovú stanicu WURD.

08:56

Turecká futbalová federácia (TFF) dementovala správy o suspendácii obrancu svojho národného tímu Meriha Demirala. Nemecký denník Bild vo štvrtok informoval, že turecký hráč si odpyká dvojzápasový trest za kontroverzné gesto, ktoré použil počas oslavy svojho druhého gólu vo víťaznom osemfinálovom zápase na ME nad Rakúskom (2:1). Európska futbalová únia (UEFA) však zatiaľ v tomto prípade nezverejnila oficiálne rozhodnutie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali