MIRRI vyhlasuje eurofondovú výzvu určenú na podporu cyklodopravy

❚❚

Bučany 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v pondelok vyhlasuje prvú časť eurofondovej výzvy na podporu cyklodopravy v objeme takmer 84 miliónov eur. V budúcom roku bude výzva rozšírená na 100 miliónov eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii v obci Bučany (okres Trnava) o tom informoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD)

Richard Raši
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD)

Od výzvy sa očakáva podpora a rozšírenie siete cyklodopravných trás. “Teda tých trás, ktorých cieľom bude najmä odľahčenie dopravy, ktorých cieľom bude, aby sa ľudia presunuli z motorových vozidiel či z mestskej hromadnej dopravy na cyklochodníky,” priblížil minister.

.

Okrem tzv. líniovej cyklistickej infraštruktúry je výzva určená aj na doplnkovú cyklistickú infraštruktúru. “Môžu to byť systémy zdieľaných bicyklov, e-bicyklov, e-kolobežiek, ale aj napríklad odstavné zariadenia pre bicykle,” podotkol. Finančné prostriedky môžu byť použité nielen na výstavbu novej infraštruktúry, ale aj na rekonštrukciu či modernizáciu už existujúcej.

Minister priblížil, že do výzvy sa môžu zapojiť mestá, mestské časti, združenia obcí alebo združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí. Takisto vyšší územný celok alebo rozpočtová či príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší územný celok, mesto alebo obec. Rovnako môže ísť o mimovládne organizácie, občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie. Predkladať bude možné projekty v hodnote viac ako 201.000 eur.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:16

Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než 100 študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X. Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty.

13:39

Holandský pretekár Max Verstappen bol najrýchlejší v prvom tréningu pred Veľkou cenou Azerbajdžanu seriálu F1. Obhajca majstrovského titulu a jazdec Red Bull dosiahol na mestskom okruhu v Baku čas 1:45,546 minúty a Brita Lewisa Hamiltona na Mercedese zdolal o 0,313 sekundy. Tretí bol Sergio Perez na druhom Red Bulle a štvrtý Lando Norris na McLarene. Úvodný tréning prerušili tri červené vlajky.

13:38

Zamestnanci amerického výrobcu lietadiel Boeing vstúpili v piatok do štrajku, prvého za 16 rokov. Pre zastavenie práce hlasovali takmer všetci zamestnanci závodov na západnom pobreží potom, ako odmietli dohodu s vedením firmy o zvýšení miezd o štvrtinu.

13:38

Väčšina Slovákov, vyše 70 %, uzatvára cestovné poistenie na poslednú chvíľu. V tohtoročnej letnej dovolenkovej sezóne narástol záujem o komplexnejšie poistné balíky, a to o 29 %. Naopak, záujem o predaje lacnejších produktov klesol o 32 %. Vyplýva to z dát o trendoch v cestovnom poistení za rok 2024, ktoré zozbieral portál na porovnávanie cien poistení Superpoistenie.sk.

13:37

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povolila členským štátom EÚ vyplácať vyššie zálohové platby z prostriedkov spoločnej poľnohospodárskej politiky poľnohospodárom a výrobcom potravín, aby tým pomohla vyriešiť problémy s likviditou, ktorým v súčasnosti mnohí z nich čelia.

13:36

Potravinári nesúhlasia so zvyšovaním dane z pridanej hodiny (DPH) na potraviny. Tá by mohla byť súčasťou konsolidačných opatrení, ktoré má vláda predstaviť v najbližšom období. Zvýšenie základnej sadzby na potraviny by podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) znamenalo navýšenie výdavkov domácností. V piatok o tom informovali riaditeľka PKS Jana Venhartová a prezident komory Daniel Poturnay.

13:36

Priemyselná produkcia v eurozóne, ako aj v celej Európskej únii zaznamenala v júli pokles, pričom horšie sa situácia vyvíjala v menovom bloku. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v piatok zverejnil prvý odhad.

13:34

Pod augustové zrýchlenie inflácie na Slovensku na 2,8 % sa výrazne podpísalo zdraženie cien potravín. Išlo o jej najvyššiu úroveň od februára, pričom aj zvyšok roka by sa mala pohybovať blízko úrovne 3 %, predpokladajú ekonomickí analytici.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali