Miro Šmajda trávi dni s kapelou na chate v Krkonošiach

❚❚

Bratislava 17. apríla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenský spevák Miro Šmajda trávi tieto dni na chate v Krkonošiach so svojou kapelou Terrapie. „Ešte než začala v marci karanténa, tak sme sa s chalanmi dohodli, že vypadneme do hôr. Hrozilo totiž, že Prahu a regióny uzavrú a nechceli sme riskovať, že zostaneme zabednení niekde v meste

Na snímke spevák Miro Šmajda

Čo tam v centre medzi štyrmi stenami, to fakt človek nechce. Sme v Krkonošiach na jednej súkromnej chate, na kraji takej dedinky skoro pri poľských hraniciach. Podarilo sa nám to takto vyriešiť, keďže tu máme časť rodiny, inak tu nikto nič teraz oficiálne neprenajíma,“ prezradil pre agentúru SITA.

.

Aby mohli tráviť čas naozaj aktívne, vzali si so sebou okrem nástrojov aj všetko potrebné na nahrávanie, nakrúcanie a strihanie videí. Na tvorbu majú podľa slov speváka teraz skutočne priestor, dôkazom čoho sú i dva videoklipy, ktoré za ostatných jedenásť dní zverejnili na YouTube – singel Až roztaje sníh a rockový cover skladby Kde si včera bol od skupiny Kmeťoband.

Tvorba mladých hudobníkov sa momentálne nesie vo dvoch líniách, vážnejšie skladby dopĺňajú odľahčenými trackmi, ku ktorým zverejňujú vtipné videoklipy. „Takýchto vtipných vecí máme viac, napríklad Sněhurva alebo Pán Prctenů a majú celkom úspech. Hovorili sme si, prečo nie, všetko sú to veci na takú ľudovú, zábavnú nôtu, nie je tam žiadny extrém, tak to poďme urobiť do rockovej podoby, aspoň bude sranda. Je to fakt super vďačné, aj to natáčať, to je taká paráda, človeka to tak nabije… Výborne sa pri tom zabávame a na nič sa nehráme, je to hrozne uvoľňujúce,“ vyznal sa spevák.

.

Okrem toho Šmajda s Terrapie tešia svojich priaznivcov aj pravidelnými live streamami, ktoré robia na Instagrame. „V stredu sme spravili už štvrtý alebo piaty, robíme ich bez nejakej extra prípravy, hráme počas nich ľuďom všetky možné veci na želanie, aj naše skladby, aj covery. Dáme fanúšikom vždy možnosť nám napísať, aké pesničky by chceli počuť, a to, čo vieme, im zahráme hneď, a čo nie, to naštudujeme do ďalšieho live streamu a splníme im to neskôr. Fungujeme teda na takej interaktívnej báze. Uvedomujeme si, že to pre mnohých nie je jednoduchý čas, takže to chce trošku sa aj zabaviť a rozveseliť…,“ poznamenal Šmajda.

Sám však podľa vlastných slov i napriek istým obmedzeniam toto obdobie víta. „Ten svet fakt aspoň trochu zastavil, čo je naozaj príjemné. Vyhovuje mi to, pretože veľmi vnímam, ako z roka na rok fungujeme čoraz rýchlejšie. Zároveň som človek, ktorý keď má ľuďom niečo zo seba dať v tom extrovertnom móde, potrebuje mať v súkromí aj ten introvertný mód, potrebujem tú svoju pohodičku a pokoj. Chodím často do prírody mimo mesto a energiu čerpám zvyčajne tam, nie medzi ľuďmi v obchoďákoch alebo na kúpaliskách. Čo sa teda toho bytia so sebou samým týka, to je mi veľmi príjemné a klamal by som, že to teraz zvládam nejako ťažko. Som v prírode, som tu s ľuďmi, ktorých mám rád, môžem tu tvoriť, sme produktívni, je to úplne v pohode. Nevnímam karanténu ako niečo tragické, dokonca by mi to spomalenie nevadilo ani nafurt. Nemusela by byť vyslovene karanténa, ale bol by som rád, keby sme ten život tak nehrotili…,“ uviedol mladý Košičan.

Koncerty mu však predsa len trošku chýbajú. „Druhá stránka veci je, že my, ľudia z umeleckej sféry, vôbec nevieme, čo bude, čo sa koncertov týka. Sezóna sa začala a nikde sa nič nedeje, toto bude ťažké. Nejde ani tak o príjmy, tie si viem zabezpečiť inou cestou, ale tie koncerty, to človeku proste chýba. Teraz je všetko až do konca leta zrušené, uvidíme, ako to bude s jeseňou. S Terrapiou budeme vydávať nový album, už je hotový, 1. októbra máme naplánovaný krst v Prahe v Paláci Akropolis a vôbec nevieme, či v tom čase povolia akcie aspoň do tristo ľudí… Tak v tejto chvíli už len čakáme… Keď sa opatrenia trošku uvoľnia, máme v pláne spraviť aj ďalšie klipy. Tie by sme však chceli robiť aj na iných lokáciách ako v horách, tak uvidíme, ako sa nám to všetko tento rok podarí,“ uzavrel.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali