Ministri za Hlas vyzývajú Kotlára na správu podľa zadania, SaS žiada jeho odchod

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR)

Aktualizované 15. októbra 11:32

Ak by splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár predložil správu v podobe, v akej ju prezentoval, ministri za stranu Hlas-SD by s ňou mali veľký problém. “Určite by sme za ňu nezahlasovali,” uviedol pred utorkovým rokovaním vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Dodal, že nevie o tom, že by mala byť správa bodom utorkového rokovania

Dvanásta schôdza vlády SR
Na snímke poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS)

“Od pána Kotlára sme očakávali v správe niečo iné ako to, čo komunikoval. Malo ísť o vyšetrenie manažovania, nákupov počas pandémie. Tu zomrelo možno zbytočne 20.000 ľudí a my chceme vedieť, kto je za to zodpovedný,” zdôraznil Tomáš. Zotrvanie Kotlára na mieste splnomocnenca podľa neho závisí od toho, či príde so správou, ktorá poskytne informácie o tom, čo mal Kotlár preveriť a prečo bol do pozície vymenovaný. “Zatiaľ to v tej správe nevidíme,” skonštatoval minister.

.

Kotlára skritizoval vo víkendových diskusných reláciách predseda Hlasu-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok i ďalší člen vlády za Hlas, minister školstva, vedy, výskumu a mládeže SR Tomáš Drucker. Obaja takisto pripomenuli, že Kotlár by mal predložiť správu podľa zadania, ktoré dostal. Hlas-SD takisto odmietol spochybňovanie vedeckých faktov a autorít.

Opozičná strana SaS vyzvala vládu, aby sa na utorkovom rokovaní Kotlárovou správou zaoberala a vyvodila voči nemu za jej obsah zodpovednosť. Splnomocnenca považuje za “konšpirátora najhrubšieho zrna” a kabinet by mal preto Kotlára odvolať z postu splnomocnenca. “Jedine tak sa vláda na čele s Robertom Ficom (Smer-SD) postaví na stranu vedy, lekárov a celého zdravotníctva,” vyhlásila SaS.

.

Na odvolanie Kotlára už vyzvali aj ďalšie opozičné strany. Kotlára obvinili zo šírenia dezinformácií a z ohrozenia dôvery ľudí v očkovanie.

Kotlár svoju správu už predložil vládnemu kabinetu. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavenie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti.

Proti jeho vyjadreniam dôrazne protestovala lekárska a vedecká obec.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:12

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump kritizoval televíziu Fox News, ktorá pripravuje rozhovor s jeho demokratickou protikandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Táto konzervatívna televízna stanica je podľa Trumpa “slabá a zmäkla voči demokratom”.

13:47

Na maďarskej leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou. Základňu mienia podľa britského denníka Telegraph zmodernizovať Spojené štáty pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie. Projekt je už v pokročilej fáze, verejné obstarávanie je uzatvorené.

13:47

Francúzsko v utorok zvýšilo stupeň ohrozenia v prípade vtáčej chrípky zo zanedbateľný na stredný. V dôsledku toho sa sprísnia bezpečnostné opatrenia v okolí hydinárskych fariem, uviedla vyhláška zverejnená v úradnom vestníku.

13:46

Médiá pod kontrolou afganského vládneho hnutia Taliban prestali zverejňovať fotografie a obrázky živých bytostí. Nariaďujú im to nové zákony o morálke, ktoré v utorok úrady začali uplatňovať. Opatrenie zatiaľ uplatňujú iba v niektorých provinciách krajiny. V utorok to uviedol jeden z predstaviteľov islamistického hnutia.

13:46

Talianska zbrojárska spoločnosť Leonardo a nemecký Rheinmetall budú spoločne vyvíjať tanky a ďalšie armádne vozidlá pre talianske ozbrojené sily. Ich spoločný podnik začne fungovať začiatkom budúceho roka.

13:34

Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

13:34

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) požadujú výraznejšie využívanie výdavkov pri konsolidačných opatreniach, ako aj zastavenie neúmerného zvyšovania daní a poplatkov pre občanov a firmy. V materiáli, ktorý hodnotí stav verejných financií, navrhla RÚZ okrem iného dôsledné audity zamestnanosti a prevádzkových výdavkov štátnych inštitúcií a inštitúcií verejnej správy, digitalizáciu či postupné rušenie predčasných dôchodkov.

13:33

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v auguste 2024 zotavila z júlového poklesu a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

13:31

Svetový trh s ropou smeruje v novom roku k značnému prebytku. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej mesačnej správe. A ubezpečila trhy, že je pripravená v prípade potreby zasiahnuť, aby pokryla akékoľvek prerušenie dodávok z Iránu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali