Kamenického vyjadrenia o ľuďoch kupujúcich knihy vyvolali búrku. Ministri reagujú: Máte sa na čo tešiť!

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 18. septembra 19:31

Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) nepovažuje knihy za doménu bohatých. Sú o tom presvedčení Kamenického kolegovia z vlády, ktorí utorkové (17. 9.) vyjadrenia financmajstra dávajú do súvislosti s kontextom celého konsolidačného balíčka i tlakom na ministra pripraviť konsolidačný balíček s najmenším dosahom na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva

47. schôdza vlády SR
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (SMER-SD)

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) pred stredajším rokovaním vlády priznal, že návrh zvýšiť DPH na knihy ho neteší, upozornil však, že je daňou za účet, ktorý zanechali predchádzajúce vlády.

.

“Mix konsolidačných opatrení sme stanovovali tak, aby bol čo najspravodlivejší a najmenej zasiahol tie najnižšie príjmové skupiny,” upozornil. Samozrejme, sú tam bolestivé veci a ktoré ani mňa netešia, ako napríklad zvýšená sadzba na knihy, no aj to je dôsledok toho, že musíme zaplatiť účet, ktorý tu nechali naši predchodcovia,” zdôraznil.

Kamenického vyjadrenia o knihách vyzneli podľa neho nešťastne, je však presvedčený, že minister nemá knihy za luxus, ktorý patrí bohatým.

.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) k návrhu zvýšenia sadzby DPH na knihy pripomenul, že Kamenický vychádzal z analýzy ministerstva, ani on si však nemyslí, že by minister financií robil z kníh záľubu bohatých a negoval ich význam pre vzdelávanie.

 

 

Rovnaký názor má aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý utorkové vyjadrenia financmajstra pripisuje časovému a vecnému stresu pri tvorbe nevyhnutného konsolidačného balíčka.

“Nerobte z neho sociálneho netvora,” vyzval. Zároveň naznačil, že zvýšená sadzba na knihy ešte nemusí byť definitívna.

.

“Myslím si, že sa o tom ešte v koalícii porozprávame,” dodal.

Samotný minister financií sa chce k záležitosti vyjadriť po vláde. “Veľmi rád sa k šíreniu hejtu vyjadrím, máte sa na čo tešiť,” uviedol smerom k novinárom.

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Kamenicky v utorok zaradenie kníh do vyššieho pásma DPH vysvetľoval analýzou Inštitútu finančnej politiky, ktorá mala preukázať, že knihy kupujú predovšetkým bohatší ľudia. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent.

 

Kamenický: Som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť

Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmieta negatívnu kampaň voči svojej osobe v súvislosti so zvýšením DPH na knihy. Po rokovaní vlády upozornil, že jeho slová z utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencie o konsolidačných opatreniach boli účelovo dezinterpretované.

.

“Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy,” zdôraznil. Ohradil sa voči komentárom, že mu nezáleží na vzdelaní. “Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy, som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť,” vyhlásil. Poukázal pritom na to, že pri učebniciach sa DPH znížilo z desiatich na päť percent.

Vysvetlil, že pri konsolidačných opatreniach bolo prioritou dosiahnuť čo najmenší negatívny zásah na nízkopríjmové skupiny. “Tu sa včera pomaly vytváral obraz, že človek, ktorý sa zaoberá tým, ako uživiť rodinu, má najväčší problém, že si nemôže zájsť do kaviarne na ‘latečko’ a prečítať si knihu. Nie, toto nie je problém. Ľudia riešia ceny potravín, liekov, elektriny… Tam všade DPH poklesla,” pripomenul.

Odmieta, aby opatrenia kritizovali tí, ktorí mali na starosti verejné financie v predchádzajúcich vládach. “Postarali sa o to, že sme zdedili najhoršie verejné financie v celej Európskej únii, rozhadzovali peniaze a spôsobili turbozadlžovanie,” skonštatoval. “My musíme ten ich účet, ktorý tu zanechali, splácať. Preto musíme ísť do týchto opatrení,” dodal.

Za pokrytecké označil, ak kritika sadzby DPH na knihy navyše pochádza od tých, ktorí podobné opatrenia sami navrhovali. Pripomenul návrh SaS na zrušenie výnimky z desaťpercentnej dane z pridanej hodnoty na knihy, noviny a časopisy, ktoré na jar 2023 navrhovalo SaS, ale aj návrh konsolidačných opatrení kabinetu Ľudovíta Ódora. Myslí si tiež, že zlepšenie dostupnosti kníh majú v rukách aj najväčší predajcovia kníh na Slovensku, ktorí podľa jeho názoru predražujú ceny.

 

Prezident: Knihy boli vždy symbolom vzdelania, ktoré musí byť dostupné všetkým

Knihy boli vždy symbolom vzdelania, ktoré má a musí byť dostupné všetkým. Netreba z kníh robiť symbol bohatých ľudí. O úspechu človeka by mal rozhodovať jeho talent a schopnosť tvrdo na sebe pracovať, nie to, či sa narodil do bohatej alebo chudobnej rodiny. Na sociálnej sieti to uviedol prezident SR Peter Pellegrini v reakcii na zvýšenie dane na knihy.

Len vzdelaný národ sa môže podľa prezidenta posúvať vpred. “Štát so silným sociálnym cítením by mal vytvárať podmienky, aby vzdelanie aj v podobe kníh bolo všetkým čo najdostupnejšie a aby mal vďaka nemu v živote každý rovnakú štartovaciu čiaru,” uviedol Pellegrini. Podľa vlastných slov rozumie, že Slovensko stojí pred nevyhnutným krokom, keď musí zaplatiť za chyby minulých vlád. Treba si však podľa neho dávať pozor, aby “sme si touto platbou neničili aj vlastnú budúcnosť”.

“Žijeme digitálnu dobu so všetkými jej vymoženosťami vrátane neuveriteľného množstva dostupných informácií. Ale nič z toho nenahradí pocit, keď môže človek siahnuť do knižnice, vytiahnuť z nej knižku, nadýchnuť sa jej vône a potešiť sa z jej obsahu alebo sa dozvedieť niečo nové,” skonštatovala hlava štátu.

 

Vydavatelia a kníhkupci volajú po diskusii o potrebe dostupnosti kníh

Knihy sú bohatstvom národa, mali by byť dostupné všetkým vrstvám obyvateľstva. Predsedníctvo Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska to uviedlo v stanovisku k avizovanému návrhu na zvýšenie DPH na knihy z desiatich percent na 23 percent. Združenie chce otvoriť celospoločenskú diskusiu o potrebe dostupnosti kníh všetkým vrstvám obyvateľstva. Predstaviteľom politickej špičky ponúka expertízu a skúsenosti z knižného trhu.

.

“Všetky prieskumy knižného priemyslu na Slovensku a dáta, ktoré z nich vyplývajú, potvrdzujú, že hlavným kupujúcim kníh je predovšetkým stredná trieda,” upozorňuje združenie s tým, že súčasne je prekvapivo veľa kupujúcich aj medzi dôchodcami a ľuďmi s nižším príjmom. “Každá prekážka, ktorú štát kladie vydávaniu a predaju kníh, sa odzrkadlí v menšom počte vydávaných, kupovaných a teda aj čítaných kníh,” konštatujú. Podčiarkujú, že tituly, ktoré ubudnú, pritom nebudú len tie komerčné, ale aj pôvodná slovenská tvorba.

“Vďaka knihám sa stávame vzdelaným a mysliacim národom. Je potrebné myslieť aj na najmladšiu generáciu detí, pre ktorú musia knihy zostať dostupné, podporovať čitateľstvo detí totiž znamená myslieť na ich aj našu budúcnosť,” uvádza v stanovisku združenie. Poznamenalo, že vzdelaný mladý človek má neskôr oveľa vyššie možnosti uplatnenia v spoločnosti. Knihy sú podľa vydavateľov a kníhkupcov zároveň účinným nástrojom na zvyšovanie porozumenia v spoločnosti prostredníctvom rastu sociálnej a emočnej inteligencie obyvateľstva.

Združenie skonštatovalo, že knihy musia byť doménou všetkých vrstiev spoločnosti. Označuje ich za nositeľa kultúrneho dedičstva a pamäť národa. Nevníma tiež zásadný rozdiel medzi učebnicami a literatúrou, mali by mať podľa neho rovnaké podmienky vydávania.

Vydavateľstvo Spolok svätého Vojtecha sa nestotožňuje so zámerom a odôvodnením vlády zvýšiť daň na knihy na 23 percent. Riaditeľ spolku Ivan Šulík nesúhlasí, že knihy sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva. Podčiarkuje, že čítanie kníh je veľmi dôležité pre všetky vrstvy obyvateľstva. “Práve ľudia, ktorí sa ocitnú na prahu chudoby, majú prostredníctvom vzdelania šancu zlepšiť svoje životné podmienky. V tomto smere by sme mali, naopak, obyvateľov Slovenska podporovať rôznymi benefitmi, aby čo najviac čítali,” vyzýva Šulík.

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v utorok (17. 9.) zaradenie kníh do vyššieho pásma DPH vysvetľoval analýzou Inštitútu finančnej politiky, ktorá mala preukázať, že knihy kupujú predovšetkým bohatší ľudia. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:46

Väznený kubánsky umelec a performer Luis Manuel Otero Alcántara sa stal nositeľom nórskej Raftovej ceny udeľovanej za obhajobu dodržiavania ľudských práv.

12:42

Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb.

12:39

Počet obyvateľov Švajčiarska po prvýkrát prevýšil deväť miliónov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Federálny štatistický úrad, informuje TASR podľa agentúry AFP.

12:17

Rozhodnutia každého z nás majú zásadný vplyv na osud našej krajiny. Hoci si mnohé z nich ani neuvedomujeme, každý z nás robí denne rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú životné prostredie aj to, ako bude vyzerať naša príroda.

12:16

Jednota dôchodcov Slovenska v súvislosti s predstavenými konsolidačnými opatreniami požiadala o stretnutie s predsedami koaličných strán a prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hovoriť chcú o tom, aký vplyv budú mať prijaté konsolidačné opatrenia na seniorov. 

12:15

Bývanie v rizikovej oblasti nemusia poisťovne Slovákom poistiť. Kúpu domu či záhrady, rovnako aj stavbu nehnuteľnosti v takejto lokalite by mali ľudia zvážiť. 

12:14

Do stredy (18. 9.) bolo na Slovensku nahlásených takmer 4.400 poistných udalostí spôsobených aktuálnymi povodňami, s odhadovanou výškou škôd viac ako 8 miliónov eur. 

12:12

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu. 

12:11

Vláda zorganizuje pre dôsledné uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny okrúhly stôl aj s ostatnými partnermi agropotravinárskej vertikály. Uviedol to na brífingu premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí so zástupcami obchodných reťazcov, za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD). Obchodníci deklarovali, že ich spoločným záujmom spolu s vládou bude maximálne premietnutie zmeny sadzby DPH na 5 % do zníženia cien základných potravín.

Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol na Úrade vlády SR so zástupcami obchodných reťazcov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
12:09

Opozičné KDH navrhuje odmeňovať zamestnancov za dochádzanie do práce na bicykli. Na tento účel pripravuje legislatívu, ktorej cieľom bude motivovať ľudí, aby do práce chodili na bicykli. Zároveň tak chcú bojovať s množstvom áut na cestách, kolónami či podporiť ekologické riešenia. Apelovať chcú aj na Ministerstvo dopravy SR, aby vo väčšej miere budovalo cyklochodníky.

12:07

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo humanitárnu pomoc po povodniach. Jednotlivci môžu získať dotáciu maximálne vo výške 1500 eur a požiadať o ňu budú môcť aj opakovane. Rovnako o ňu môžu požiadať aj obce do výšky 15.000 eur. Šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) na tlačovej konferencii v Stupave uviedol, že s odstraňovaním škôd po povodniach budú domácnostiam a obciam pomáhať aj nezamestnaní ľudia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali