Ministerstvo zverejnilo termíny konania prijímacích skúšok pre budúci školský rok

❚❚

Bratislava 1. januára 2022 (SITA/HSP/Foto:TASR – Henrich Mišovič)

 

Prijímacie skúšky na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu a konzervatóriá sa uskutočnia začiatkom mája 2022. Vyplýva to z dokumentu, v ktorom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo termíny konania prijímacích skúšok pre školský rok 2022/2023. Rezort tiež určil, že školy musia 18. mája zverejniť zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania pre budúci školský rok

Talentové prijímacie skúšky
Ilustračná snímka

Prvý termín prijímacích skúšok na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu a konzervatóriá na odbory, v ktorých sa nevyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania je 2. alebo 3. mája a druhý termín je 9. alebo 10. mája. Pre odbory, kde sa overenie vyžaduje, ministerstvo vypísalo prvý termín na 4., 5., alebo 6. mája a druhý termín na 11., 12. alebo 13. mája.

.

Ministerstvo rozdelilo termíny konania prijímacích skúšok na overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania v odboroch vzdelávania na stredné športové školy do dvoch fáz. Prvá fáza – overenie športového výkonu sa koná od 21. marca do 14. apríla pre všetky druhy športov. Je to spoločné pre oba termíny prijímacej skúšky. Druhá fáza sú termíny pre psychodiagnostické vyšetrenie. Prvý termín je 4., 5. alebo 6. mája a druhý termín je 11., 12. alebo 13. mája.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:32

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala najväčších producentov emisií skleníkových plynov, aby prevzali svoj diel finančnej zodpovednosti voči chudobnejším krajinám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Politička poukázala na Čínu a štáty z oblasti Perzského zálivu, ktoré podľa nej príliš málo prispeli na investície do boja proti zmene klímy a adaptácie na ňu v zraniteľných krajinách.

19:30

Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojou politikou sankcií a jej negatívnym vplyvom na americký dolár, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

Všetky krajiny sveta sa teraz zamýšľajú nad tým, či sa oplatí používať dolár, ak USA z politických dôvodov obmedzia jeho používanie ako univerzálnej medzinárodnej zúčtovacej jednotky, uviedol v piatok Putin na stretnutí so zástupcami médií z krajín skupiny BRICS.

19:28

Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili varuje pred “hrozivými následkami” pre Gruzínsko, ak nadchádzajúce parlamentné voľby vyhrá vládna strana Gruzínsky sen. Uviedol to v rozhovore pre Rádio Sloboda (RFE/RL) poskytnutom písomne z väzenia, kde si odpykáva trest, píše TASR.

Gruzínsky sen totiž nedávno schválil zákony obmedzujúce činnosť mimovládnych organizácií a médií, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia, a intenzívne bojuje proti tomu, čo nazýva LGBT propagandou. Vládna strana okrem toho avizovala, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách zakáže všetky veľké opozičné strany.

19:05

Českí ľudovci si v piatok zvolili nového predsedu, so ziskom 159 hlasov sa ním stal súčasný minister poľnohospodárstva Marek Výborný, ktorý na čele KDU-ČSL vystrieda doterajšieho predsedu Mariana Jurečku. O post šéfa strany, ktorá v aktuálnych prieskumoch volebných preferencií dosahuje okolo dvoch percent, sa uchádzalo šesť straníkov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Marek Výborný
Na archívnej snímke súčasný minister pôdohospodárstva ČR Marek Výborný
19:01

Poľská vláda v piatok predložila návrh zákona, ktorým by sa v prípade schválenia uzákonila možnosť registrovaného partnerstva pre páry rovnakého pohlavia. Podľa poľskej ministerky pre rovnosť Katarzyny Kotulovej ide o “historický deň”. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Aby navrhovaný zákon vstúpil do platnosti, musí ho ešte schváliť poľský parlament a konzervatívny prezident Andrzej Duda.

18:27

Terajší podpredseda vlády Matteo Salvini obhajoval záujmy Talianska a mal by byť zbavený obvinenia v kauze lode s migrantmi, ktorej v roku 2019, keď bol ministrom vnútra, neumožnil takmer tri týždne zakotviť v prístave na ostrove Lampedusa. Vo svojej záverečnej reči v procese so Salvinim to v piatok v Palerme uviedla jeho právnička Giulia Bongiornová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Prokuratúra žiada pre Salviniho, ktorý je v súčasnosti aj ministrom infraštruktúry a dopravy a predsedom strany Liga, trest odňatia slobody na šesť rokov.

Italy Salvini
Na snímke taliansky minister infraštruktúry a líder talianskej pravicovej strany Liga Matteo Salvini
18:25

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok zavítala do Libanonu, kde rokovala s premiérom Nadžíbom Míkátím a navštívila príslušníkov talianskeho kontingentu misie OSN v Libanone (UNIFIL), píše TASR.

Meloniová je prvou hlavou štátu alebo vlády, ktorá navštívila Libanon od nedávnej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a libanonským proiránskym hnutím Hizballáh.

18:22

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v piatok odsúdil “čoraz nezodpovednejšiu rétoriku” ruského prezidenta Vladimira Putina. Po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli zároveň dodal, že “Rusko je možno hlasné, ale NATO je silné”, informuje agentúra Reuters, z ktorej čerpala TASR.

Holandský expremiér tiež uviedol, že krajiny Aliancie intenzívne pracujú na podpore Ukrajiny počas nadchádzajúcej zimy.

NATO Rutte Zelenskyj
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
17:59

Opozičné KDH chce podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by posúdil súlad konsolidačných zákonov, najmä v oblasti rodičovského dôchodku a druhého piliera, s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Informovala o tom v piatok hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Hnutie upozornilo, že podľa Ústavy SR má každý občan právo rozhodnúť sa, že časť jeho dane alebo platby v rámci dôchodkového systému bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej sa poskytuje hmotné zabezpečenie v starobe. Zásah do rodičovského dôchodku tak podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za KDH Jozefa Hajka predstavuje priame ohrozenie tohto práva.

17:57

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny za deväť mesiacov do konca septembra 2024 v medziročnom porovnaní vzrástol o 4,9 %. Motorom rastu bolo poľnohospodárstvo, doprava a stavebníctvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ukrajinského ministerstva hospodárstva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Lipták

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali