Ministerstvo spravodlivosti zdôrazňuje potrebu personálnej stabilizácie zamestnancov súdov

❚❚

Bratislava 6. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zdôrazňuje potrebu personálnej stabilizácie zamestnancov súdov. Pomôcť by mohlo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy. Vyplýva to z materiálu Zabezpečenie stabilizácie personálneho obsadenia súdov, ktorý rezort spravodlivosti v závere júna predložil do medzirezortného pripomienkového konania

Boris Susko
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD)

Mnohé zo súdov podľa ministerstva nedokážu zabezpečiť plnú výkonnosť pre nestabilnú personálnu situáciu. “Súdy v zásade nenamietajú počet im pridelených sudcovských a zamestnaneckých miest ustanovených pre ich plnú výkonnosť, ale neustále poukazujú na dlhodobú nemožnosť zabezpečiť obsadenie týchto miest v čo najväčšej možnej miere,” uvádza sa v materiáli zverejnenom na legislatívnom portáli slov-lex.sk.

.

Ministerstvo upozornilo, že obsadzovanie voľných sudcovských miest je pri dodržiavaní zákonných postupov zdĺhavé a trvá viac ako rok.

“Zamestnanecké miesta nevyhnutne potrebné pre zabezpečenie riadneho výkonu súdnictva ako aj správy súdu sa nedarí dlhodobo obsadzovať najmä vo väčších mestách, ktoré majú najviac súdnych prípadov a aj neskončených vecí, a to hlavne z dôvodu nízkeho finančného ohodnotenia,” dodalo ministerstvo. Problémom je aj vysoká fluktuácia zamestnancov.

.

Navrhuje sa preto navýšenie limitu výdavkov rozpočtu kapitoly MS SR a použitie týchto prostriedkov na zvýšenie osobných ohodnotení zamestnancov súdnictva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:59

Biden výslovne vyzval Izrael, aby nebombardoval iránske ropné zariadenia.

„Izrael sa ešte nerozhodol, čo urobí v reakcii na Irán, diskutuje sa o tom. Keby som bol na ich mieste, zvážil by som iné alternatívy ako útok na ropné polia. Faktom však je, že Izrael musí byť oveľa opatrnejší, pokiaľ ide o civilné obete počas vojenských operácií,“ povedal Biden na včerajšom brífingu.

Pripomeňme, že úder na iránsky ropný priemysel bol podľa mediálnych správ považovaný za jednu z možností izraelskej odpovede na nedávny raketový útok Teheránu.

07:57

Zločinecké skupiny podporované Ruskom chcú narušiť októbrové prezidentské voľby v Moldavsku, dokonca aj pokusmi o obsadenie vládnych budov. Vyhlásil to v piatok šéf moldavskej polície Viorel Cernauteanu.

07:56

Republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump v piatok vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

07:32

Stovky Tunisanov vyšli v piatok do ulíc hlavného mesta Tunis a odsúdili narastajúce represie v čase, keď sa krajina pripravuje na prezidentské voľby, v ktorých je favoritom súčasný prezident Kajs Saíd.

07:31

Lietadlá nemeckých vzdušných síl v piatok v súvislosti s eskaláciou napätia na Blízkom východe prepravili domov z libanonského hlavného mesta Bejrút ďalších 219 ohrozených nemeckých občanov.

07:31

Sudca rozhodujúci v prípade Gisele Pelicotovej v piatok rozhodol, že verejnosti a novinárom v súdnej sieni umožní vidieť niektoré z videozáznamov znásilnení, ktoré si Pelicotovej manžel roky zhotovoval a archivoval.

07:30

Bývalý opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia sa chce 10. januára vrátiť do vlasti a ujať sa úradu ako “zvolený prezident”. Povedal to v piatok na podnikateľskom fóre v Španielsku vo svojom prvom verejnom vystúpení od príchodu do tejto krajiny.

07:11

Izrael zatiaľ nerozhodol o cieľoch odvetného úderu proti Iránu.

Uviedol to americký prezident Joe Biden, píše Times of Israel.

Americký líder poznamenal, že Izrael by mal pri vojenských operáciách postupovať oveľa opatrnejšie, aby sa vyhol civilným obetiam.

USA tiež zvažujú sprísnenie sankcií voči iránskemu ropnému priemyslu.

Americký prezident dodal, že jeho vláda poskytla Izraelu najväčšiu pomoc a Netanjahu by si to mal pamätať.

06:55

Louis Jean Lumiere sa narodil pred 160 rokmi. Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky.

 

06:38

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve. Dôvodom sú tvrdenia, že Teherán dodáva Moskve zbrane.

06:37

Americká armáda v piatok podnikla viacero útokov na ciele v Jemene, ktoré súvisia s aktivitami protivládnych povstalcov – húsíov napojených na Irán. Agentúru Reuters o tom pod podmienkou zachovania anonymity informoval nemenovaný americký zdroj. Ďalšie podrobnosti tento predstaviteľ odmietol uviesť a Ústredné velenie americkej armády sa k tejto záležitosti nateraz nevyjadril.

06:37

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či nadchádzajúce voľby prezidenta USA budú pokojné, a to kvôli doterajším sporným vyjadreniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali