Ministerstvo školstva upozorňuje na šírenie dezinformácií o škole v Trenčíne

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR preveruje všetky podnety, ktoré dostáva na činnosť škôl, a je v kontakte aj s vedením strednej školy v Trenčianskom samosprávnom kraji. Prostredníctvom dezinformačného videoblogu bola obvinená zo šírenia ideológie. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu

budova Ministerstvo školstva
Ilustračné foto

“Dôvodom bola organizácia podujatia, ktorého cieľom bolo pripomenúť si obete tragického teroristického útoku z 12. októbra 2022 a realizovať výstavu žiackych plagátov na chodbe školy. Vedenie školy tému aktívne rieši a zvažuje, či sa podujatie uskutoční,” priblížilo ministerstvo.

.

Ako poznamenalo, MŠVVaM sa ohradzuje voči obvineniam, že by umožňovalo šírenie akejkoľvek ideológie v prostredí škôl. Naopak, do parlamentu podľa neho predložilo vládny návrh zákona, ktorý si v prípade citlivých tém a aktivít bude vyžadovať prerokovanie v Rade školy, Pedagogickej rade či informovaný súhlas rodiča.

Zasadzuje sa a naďalej bude trvať na tom, aby školy zostali apolitickým miestom bez akýchkoľvek ideológií, kde sa budujú hodnoty ľudských práv, vzájomného rešpektu a tolerancie. Škola má podľa neho zároveň slobodu organizovať vzdelávanie a výchovu v súlade so svojím poslaním, pokiaľ sú tieto aktivity v súlade so štátnym a školským vzdelávacím programom.

.

Zároveň v prospech ochrany detí, učiteľov a škôl žiada verejnosť a mediálne činné osoby o nezverejňovanie údajov, ktoré by mohli konkrétnu školu, učiteľov a žiakov vystaviť nátlaku, šikane alebo akémukoľvek ohrozeniu. “Zverejňovanie citlivých a osobných údajov o škole či jej zamestnancoch zároveň predstavuje porušenie pravidiel GDPR a môže viesť k právnym následkom,” upozornil rezort.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:53

Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová sa po úspešnej sezóne teší na spoluprácu s tímom Visma–Lease a Bike. Tento rok získala štyri medaily a na svetovom šampionáte v Zürichu ukoristila juniorské striebro v časovke a bronz v pretekoch s hromadným štartom. Slovenský úspech vo Švajčiarsku podčiarkol Martin Svrček v kategórií U23 so striebrom v pretekoch s hromadným štartom.

Cyklistika MSJ Chladoňová
Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, Branislav Kacina, tréner Viktórie Chladoňovej, cyklistka a dvojnásobná juniorská medailistka Viktória Chladoňová, cyklista a strieborný medailista Martin Svrček a športový riaditeľ Jakub Vančo
15:49

Americký súkromný sektor vytvoril v septembri podstatne viac pracovných miest, než sa očakávalo. Podľa analytikov to znamená ďalší dôkaz, že situácia na trhu práce sa nezhoršuje.

15:49

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil podnikom úľavy v oblasti cien elektrickej energie. Cieľom je zabezpečiť, aby poplatky za prenosovú sieť ďalej nerástli, povedal v stredu na konferencii, ktorú zorganizoval Spolkový zväz zahraničného obchodu (BGA).

15:30

V Británii zaznamenali v uplynulých 12 mesiacov, od vlaňajšieho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, rekordný počet antisemitských incidentov. Oznámila to v stredu mimovládna organizácia The Community Security Trust (CST).

15:29

Operácia izraelskej armády proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone si vyžiadala prvú obeť z radov izraelských vojakov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

15:28

Švédska polícia potvrdila, že v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme sa v utorok strieľalo. S odvolaním sa na tlačovú agentúru TT o tom v stredu informovala agentúra DPA.

15:27

Európska únia by sa mala podieľať na nákladoch krajiny v oblasti ochrany hraníc pred nelegálnou migráciou. Podľa prieskumu verejnej mienky si to myslí 76 percent maďarských voličov. Jeho výsledky v stredu zverejnilo maďarské Centrum pre základné práva.

15:27

Stovky hasičov s pomocou lietadiel a dobrovoľníkov dosiahli výrazný pokrok v boji proti rozsiahlemu lesnému požiaru, ktorý už štyri dni horí na juhu Grécka. Uviedli to v stredu tamojšie úrady.

15:25

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v stredu vyhlásil, že Irán bude tvrdo reagovať, ak Izrael neprestane “páchať zločiny”. Povedal to deň po raketovom útoku Iránu na Izrael, informovali v stredu štátne médiá.

15:24

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Rusko je znepokojené z aktuálnej “alarmujúcej” situácie na Blízkom východe. Rusko preto volá po zdržanlivosti všetkých strán zapojených do konfliktu.

15:12

Banky pôsobiace na Slovensku budú novou daňou z finančných transakcií významne zaťažené a zasiahnuté hneď viacnásobne. Ako každý podnikateľský subjekt budú z transakcií odvádzať daň, zároveň ako platitelia majú náročnú implementačnú povinnosť. Nad rámec aktuálnych funkcionalít budú musieť upraviť svoje informačné systémy a prispôsobiť procesy novej legislatíve. Upozornila na to v aktuálnom stanovisku Slovenská banková asociácia (SBA).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali