Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

Bratislava 21. júna 2024(TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerstvo obrany (MO) SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera. Štátny tajomník MO Igor Melicher (Smer-SD) v piatok potvrdil, že trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania sabotáže, zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku

Igor Melicher
Na snímke štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher

“Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka,” uviedol na tlačovej konferencii.

Reklama

Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky.

“Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku,” vyhlásil Melicher.

Reklama

Podanie trestného oznámenia bude podľa jeho slov sprevádzať právna argumentácia a nové právne fakty.

Melicher zopakoval, že žiadna oficiálna právna analýza, autorizujúca odovzdanie vojenskej techniky kabinetom v dočasnom poverení, neexistuje. Materiály prezentované exministrom Naďom nespĺňali podľa neho atribúty oficiálneho dokumentu, riadne zaevidovaného v agende ministerstva.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Krok vyvolal v politických i právnických kruhoch diskusiu, či mal dočasne poverený kabinet na takéto rozhodnutie kompetenciu. Exminister Naď sa vyjadril, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Novým podpredsedom Národnej rady (NR) SR bude Tibor Gašpar (Smer-SD). Poslanci ho zvolili vo štvrtkovom hlasovaní. V tajnej voľbe ho podporilo 79 poslancov, 61 bolo proti, jeden hlas bol neplatný.

Gašpar aktuálne zastáva aj post predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru. Jeho prípadný nástupca zatiaľ nie je známy.

Tibor Gašpar
Na snímke vľavo poslanec NR SR Tibor Gašpar (SMER-SD) sa raduje po jeho zvolení za nového podpredsedu NR SR, vpravo poslanec NR SR Marián Saloň (SMER-SD) počas rokovania 15. schôdze Národnej rady SR 27. júna 2024 v Bratislave
18:52

Európska únia v nasledujúcom desaťročí potrebuje investovať do svojej obrany okolo 500 miliárd eur. Podľa týždenníka Politico to vo štvrtok v rámci summitu EÚ v Bruseli uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR.

Politico svoj článok opiera o svedectvá troch nemenovaných diplomatov oboznámených s priebehom diskusií na summite. K téme európskej obrany a bezpečnosti sa šéfovia vlád a štátov dostali po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a rokovaniach o Ukrajine. Očakáva sa, že lídri EÚ budú diskutovať o viacerých aspektoch vrátane toho, ako vybudovať jednotný európsky trh v oblasti obrany.

18:51

Dvaja iránski ultrakonzervatívni politici krátko pred piatkovým hlasovaním v predčasných prezidenstkých voľbách stiahli svoju kandidatúru. V súboji tak zostali štyria uchádzači. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:50

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) o projekte Digitálni seniori.

18:49

S úhradou nákladov spojených s bývaním nepomôže nová štátna dávka. Jej zavedenie navrhovali poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) v návrhu zákona o príspevku na úhradu nákladov na bývanie. Parlament ho vo štvrtok neposunul do druhého čítania.

18:49

Všetky najväčšie finančné inštitúty v Spojených štátoch prešli záťažovými testami centrálnej banky (Fed). TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Fed v stredu (26. 6.) večer uviedol, že najväčšie banky pôsobiace v USA by zvládli aj silnú recesiu, pričom by ďalej mohli poskytovať úvery spotrebiteľom aj firmám.

18:48

Očakávaný predaj starších, už predtým obývaných rezidenčných nehnuteľností v USA v máji opäť klesol, čo signalizuje, že trh s bývaním by mohol zostať na istý čas utlmený, keďže potenciálni záujemcovia o kúpu zápasia s vyššími sadzbami hypotekárnych úverov aj cenami.

18:48

Bezodplatný prevod pozemkov štátu v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF) na obce a vyššie územné celky by sa mal upraviť. Návrh novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

18:44

Železničné nešťastie v Komijskej republike na severe európskej časti Ruska si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo tri obete na životoch. Záchranári vo štvrtok z vykoľajených vagónov vyslobodili telo 16-ročného dievčaťa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Komijsko vlak vykoľajenie
Na snímke z videa zverejnenej Ruským ministerstvom pre mimoriadne situácie záchranári pracujú na mieste vykoľajenia osobného vlaku na trati Inta – Ugoľnyj do Komi na severe Ruska 27. júna 2024

 

18:44

Za “hanebnú” označil maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli dohodu o rozdelení najvyšších postov v EÚ, na ktorých sa po eurovoľbách dohodli tri politické frakcie v Európskom parlamente, informuje TASR na základe správy agentúr DPA a AFP.

18:43

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok vyhlásil, že ruské ozbrojené sily nedokážu dosiahnuť na bojisku na Ukrajine veľký prielom. Kyjev podľa neho svojimi údermi do tyla protivníka spôsobuje ruskej armáde veľké straty.

18:43

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukšenko urobil zmeny na kľúčových postoch vo vláde a v prezidentskej kancelárii. Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Maxim Ryžankov, ktorý v tejto funkcii strieda Siarheja Alejnika, informuje TASR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke silný dážď počas búrky v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 27. júna 2024

Autor: TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali