Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ohad Zwigenberg)

Aktualizované 2. októbra 14:35

Ministerstvo obrany (MO) SR má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov

škody po raketovom útoku Iránu v Izraeli
Zničená trieda v budove školy po iránskom raketovom útoku v izraelskom meste Gedera

“Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone,” priblížil rezort.

.

Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach.

.

“V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR,” vysvetlilo MO.

Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín.

“V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc,” dodalo ministerstvo.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády ozrejmil, že rezort evakuáciu zabezpečí v prípade, že by na to prišla požiadavka z ministerstva zahraničných vecí. “My sme si týmto vytvorili podmienky na to, aby sme mohli byť pripravení, keď k takejto žiadosti príde,” vysvetlil minister.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po rokovaní vlády spresnil, že evakuačné lety by sa mali zrealizovať na konci týždňa. V rámci prvého letu vojenského špeciálu, ktorého vyslanie na evakuačné účely schválila vlády, bude lietadlo viezť do Bejrútu aj humanitárnu pomoc s hmotnosťou 2,5 tony, obsahovať bude najmä potraviny a lieky. “Chceme i takouto formou zmierniť utrpenie tých, ktorí doplácajú na ozbrojený konflikt v regióne,” uviedol Blanár.

.

Šéf slovenskej diplomacie oznámil, že o evakuáciu už požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a slovenskú ambasádu v Libanone 31 slovenských občanov. “Ten počet sa určite bude meniť,” upozornil. Dodal, že slovenský špeciál by mal evakuovať aj občanov iných krajín. “Tak, ako my v podobných situáciách využívame evakuačné lety iných krajín, v tomto prípade recipročne o súčinnosť požiadala česká, poľská, cyperská i chorvátska strana. Ponúkli sme pomoc aj Ukrajine, zatiaľ nereagovala,” priblížil.

Informoval tiež, že od utorka (1. 10.) spustil rezort činnosť medzinárodného operačného krízového centra. Bude fungovať nonstop a bude poskytovať všetky potrebné informácie pre občanov, ako sa v krízovej situácii majú správať. “Dôležité je, aby v prvom rade kontaktovali náš zastupiteľský úrad v Bejrúte, aby si dohodli všetky organizačné veci, ktoré budú s evakuáciou spojené,” dodal minister.

 

Prečítajte si tiež: 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:12

Banky pôsobiace na Slovensku budú novou daňou z finančných transakcií významne zaťažené a zasiahnuté hneď viacnásobne. Ako každý podnikateľský subjekt budú z transakcií odvádzať daň, zároveň ako platitelia majú náročnú implementačnú povinnosť. Nad rámec aktuálnych funkcionalít budú musieť upraviť svoje informačné systémy a prispôsobiť procesy novej legislatíve. Upozornila na to v aktuálnom stanovisku Slovenská banková asociácia (SBA).

15:11

Švédsky výrobca batérií Northvolt v stredu ubezpečoval, že napriek súčasným problémom postaví továreň na batérie pre elektromobily v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka. Továreň v meste Heide potrebujeme, zdôraznil pred hospodárskym výborom krajinského parlamentu šéf nemeckej divízie spoločnosti Christofer Haux.

15:11

Do 15. októbra musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ poslať Sociálnej poisťovni (SP) potvrdenie o žití, a to z dôvodu vyplatenia dôchodku. Týka sa to seniorov, ktorí žijú mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), teda aj vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a Severnom Írsku. V stredu o tom informovala SP.

15:10

Európska centrálna banka (ECB) urobí “všetko” pre to, aby odstránila prekážky, ktoré bránia cezhraničným bankovým fúziám v eurozóne. Uviedla to v stredu šéfka bankového dohľadu ECB Claudia Buchová na ekonomickej konferencii SUERF 2024 v Rige.

15:10

Nová transakčná daň, ktorá je súčasťou konsolidačného balíčka, sa najviac dotkne neziskových organizácií a charít, ktoré prídu jej zavedením o nemalú časť peňazí. Upozornila na to na stredajšej tlačovej konferencii nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková spolu s poslancom za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Alojzom Hlinom.

15:09

Vplyvné nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA) vyzvalo vládu, aby odmietla navrhované sankčné clá na dovoz čínskych elektromobilov. Členské štáty by o uvalení ciel mali hlasovať v piatok (4. 10.), pričom clá by do platnosti mali vstúpiť koncom mesiaca.

15:08

Protimonopolný úrad (PMÚ) začal posudzovať koncentráciu podnikateľov na trhu výroby strojov. Ide o získanie nepriamej výlučnej kontroly českého podnikateľa STV Invest nad spoločnosťou Matador Industries z Dubnice nad Váhom, a to cez svoju dcérsku spoločnosť v Trnave. Úrad o tom informoval v stredu.

15:06

Pripravovaný štátny porovnávací web by mohol podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) porovnávať len ceny slovenských potravín. Takáč to uviedol po stredajšom rokovaní vlády k návrhu novely zákona o cenách, ktorý schválila vláda.

 

15:05

Adresná pomoc, ktorá súvisí s cenami energií domácností, bude predstavená po odsúhlasení predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). V súčasnosti by tak medzi zainteresovanými stranami, ako aj Ministerstvom financií SR a Ministerstvom hospodárstva (MH) SR mali prebiehať potrebné rokovania. Informovala o tom v stredu ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Denisa Saková
Na snímke vicepremiérka a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD)
15:04

Zamestnávanie a odmeňovanie dohodárov v štátnej správe nemá jasné pravidlá. Väčšina z vyše 250 uzavretých dohôd na ministerstvách zdravotníctva, životného prostredia a informatizácie či vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) nebola v súlade s legislatívou. V stredu o tom informoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

15:04

Čoraz viac nemeckých expertov vyjadruje podporu možnému prevzatiu Commerzbank konkurenčnou UniCredit. To môže zvýšiť tlak na vládu v Berlíne, aby zmiernila svoj odmietavý postoj k zlúčeniu oboch bánk.

15:02

Celková úroveň poskytovania dôveryhodných služieb by sa mala zvýšiť na národnej úrovni a taktiež v rámci európskeho spoločenstva. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý v stredu schválila vláda. Jedným z najdôležitejších doplnení sú ustanovenia o európskej peňaženke digitálnej identity, ktorá predstavuje harmonizovaný prostriedok elektronickej identifikácie pre fyzické a právnické osoby v celej Európskej únii (EÚ).

15:02

Ceny ropy pokračujú v stredu vo výraznom raste, pričom rast už prekonal 3 %. Cena americkej WTI prekročila 72 USD a cena Brentu dosiahla 76 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien výrazne ovplyvnil útok Iránu na Izrael, čo vyvolalo obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a obmedzenia produkcie ropy v regióne.

15:01

Na Slovensku sú v porovnaní so susednými štátmi nižšie ceny mäsa. Vyššie sú však ceny chleba, jabĺk a zemiakov. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v stredu prerokovala a vzala na vedomie vláda.

15:01

Stavy ošípaných boli na Slovensku k 31. augustu 2024 na úrovni 465.678 kusov (ks). Vyplýva to z informácie o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných (AMO) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali