Ministerstvá školstva a spravodlivosti považujú zistenia o reedukačných centrách za alarmujúce

❚❚

Bratislava 18. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jozef Polešenský)

Aktualizované 18. januára 18:40

Ministerstvá školstva a spravodlivosti považujú zistenia Generálnej prokuratúry SR o reedukačných centrách za alarmujúce. Aktuálny stav je podľa nich potrebné zmeniť. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré rezorty poskytli pre TASR

Ilustračné foto

“Stav v reedukačných centrách je katastrofálny a je nevyhnutné ho okamžite riešiť,” uviedli pre TASR z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Rezort podotkol, že centrá sa v ostatných troch desaťročiach stali obeťou častých presunov medzi ministerstvami, pričom ich stavu nikto nevenoval dostatočnú pozornosť. Podľa ministra Tomáša Druckera (Hlas-SD) nie sú problémom iba zanedbané budovy a nevyhovujúce priestory, ale aj kvalita služieb a vôbec zmysel existencie reedukačných centier, ktorý by mal zodpovedať potrebám mladých klientov v 21. storočí.

.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v súvislosti so zisteniami apeluje na komplexnú zmenu systému činnosti centier.

“Poznatky o zásahoch do osobnej slobody a práv detí v reedukačných centrách, neprijateľné výchovne metódy a trestná činnosť, ku ktorej dochádza v centrách, si vyžaduje komplexnú systémovú zmenu ich činnosti,” poznamenal rezort.

.

Vysvetlil, že súd môže maloletému dieťaťu nariadiť pobyt v reedukačnom zariadení len vtedy, ak je jeho výchova vážne narušená alebo ak ju rodičia z vážnych dôvodov nevedia zabezpečiť, pričom dieťa nemožno zveriť do náhradnej osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti. Podotkol tiež, že súd podľa zákona sústavne sleduje spôsob výkonu ústavnej starostlivosti a najmenej dvakrát do roka hodnotí jeho účinnosť.

Rezort dodal, že vo veci komunikuje s príslušnými inštitúciami a je pripravený v rámci svojej pôsobnosti navrhnúť konkrétne systémové riešenia. Informovať o nich chce po štvrtkovom multilaterálnom stretnutí na Generálnej prokuratúre, na ktorom sa mali zúčastniť zástupcovia prokuratúry, rezortov školstva, práce, zdravotníctva, spravodlivosti a ochrancov práv.

Komisár pre deti Jozef Mikloško aktivitu prokuratúry ocenil, k situácii mali stretnutie na pôde GP už koncom minulého roka, zúčastnili sa aj na niektorých návštevách. “Aby sme do budúcna eliminovali takéto zistenia, ktoré sa tu cyklicky opakujú už viac ako desať rokov aj napriek pravidelným monitoringom, kým sa štátu podarí urobiť systémové riešenie pre reedukačné centrá, našou akútnou úlohou bude zefektívniť spôsob, akým nás tieto deti – klienti reedukačných centier – budú môcť priamo kontaktovať, ak sa budú cítiť ohrozené alebo ak budú mať pocit, že sú akýmkoľvek spôsobom obmedzované ich práva,” povedal pre TASR. Treba to podľa neho riešiť v najbližšom období.

Pripomenul, že úrad vlani zriadil regionálne centrá. “Je nevyhnutné mapovať a riešiť problémy detí priamo v teréne na regionálnej úrovni, priblížiť sa im, dostať sa aj na miesta, kde sú deti ohrozené napríklad šikanou, fyzickým násilím či chudobou. Obzvlášť posledné mesiace vyeskalovali napätie a ukázali mnoho problémov, s ktorými deti na Slovensku zápasia a kde sme my ako úrad súčinní,” zhrnul.

 

.

ÚKOZP považuje zistenia za znepokojujúce a prekvapivé

Zistenia o reedukačných centrách považuje za znepokojujúce aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP). Zároveň ich považuje za prekvapivé, keďže reedukačné centrá boli z pohľadu dodržiavania práv detí hĺbkovo monitorované verejným ochrancom práv v rokoch 2014 a 2015 v zásade s totožnými zisteniami. Pripomenul tiež, že zariadeniam boli už vtedy uložené rozsiahle opatrenia na nápravu.

Úrad v rámci svojej činnosti eviduje len jeden podnet v roku 2022, ktorý sa čiastočne dotýkal podmienok v Reedukačnom centre Trstín. “Poukazoval na pretrvávajúce zlé materiálne podmienky aj možné zlé zaobchádzanie s klientmi centra. (…) Iné podnety týkajúce sa aspoň okrajovo reedukačných centier neevidujeme,” ozrejmila hovorkyňa ÚKOZP Elena Koritšánska.

Zároveň deklaruje, že úrad je pripravený poskytnúť maximálnu možnú súčinnosť pri riešení súčasného stavu reedukačných centier na Slovensku.

Generálna prokuratúra SR v minulom roku realizovala kontrolu v reedukačných zariadeniach na Slovensku. Vo výsledku skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane.

 

.

Reedukačné centrum Veľké Leváre sa nebude vyjadrovať k zisteniam prokuratúry

Reedukačné centrum Veľké Leváre nebude hodnotiť a ani sa vyjadrovať k stanovisku Generálnej prokuratúry (GP) SR. Pre TASR to v reakcii uviedol jeho riaditeľ Miloš Kurina.

“Všetky následné kroky budeme konzultovať s našimi nadriadenými orgánmi,” dodal Kurina.

GP SR v minulom roku realizovala kontrolu v reedukačných zariadeniach na Slovensku. Vo výsledku skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.

 

Prečítajte si tiež

GP: Reedukačné centrá neplnia svoj účel a nie sú pre deti bezpečným miestom

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:04

V juhoamerickej Bolívii, ktorá zápasí s lesnými požiarmi, v sobotu vyhlásili núdzový stav na národnej úrovni. Toto opatrenie podľa ministra obrany Edmunda Novilla umožní krajine urýchlene skoordinovať medzinárodnú podporu.

07:03

Iránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo päť rakiet na mesto Kirjat Šmona na severe Izraela. Podľa mesta boli niektoré rakety zostrelené a jedna dopadla do neobývanej oblasti. Žiadnej z nich sa nepodarilo spôsobiť zranenia alebo vážne škody.

07:02

Venezuelský opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia, na ktorého bol v jeho vlasti vydaný zatykač, odišiel z krajiny a smeruje do Španielska, kde požiadal o politický azyl. Jeho odlet z Venezuely v noci na nedeľu potvrdil šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares.

07:02

Útočník v sobotu večer spustil paľbu na vozidlá idúce po diaľnici v americkom štáte Kentucky a postrelil najmenej štyri osoby. Podozrivý je momentálne na úteku a bezpečnostné zložky po ňom intenzívne pátrajú.

06:58

Venezuelská vláda v sobotu zrušila povolenie Brazílie zastupovať argentínske diplomatické záujmy vrátane spravovania veľvyslanectva, kde sa niekoľko mesiacov ukrýva šesť predstaviteľov venezuelskej opozície. Brazília trvá na tom, že zachová súčasný stav, kým Venezuela na tento účel neurčí inú krajinu.

06:58

Čadský prezident Mahamat Idriss Déby Itno v sobotu večer pricestoval do Maďarska na štátnu návštevu. Očakáva sa, že sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom. Lídri budú podľa agentúry AFP rokovať o bezpečnostnej dohode.

06:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan opäť hovoril o nátlaku po tom, čo požadoval zatknutie izraelského vedenia. „Niektorí vedúci predstavitelia a ďalší ľudia sa so mnou rozprávali, radili mi a varovali ma,“ povedal Khan v rozhovore pre BBC.

Pripomeňme, že generálny prokurátor súdu požadoval zatknutie izraelského premiéra Netanjahua a ministra obrany Yoava Galanta kvôli vojne v Gaze. Khan ich podozrieva z vojnových zločinov – vraždenia civilistov, používania hladu ako metódy vedenia vojny, úmyselných útokov na civilnú infraštruktúru. Medzitým ešte musí senát Medzinárodného trestného súdu schváliť zatykače, bez ktorých sú neplatné.

06:35

Viac než 100.000 ľudí v sobotu vo Francúzsku protestovalo proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera na post predsedu vlády. Pôvodne odhady hovorili o tisícoch demonštrantov, najnovšiu bilanciu podľa agentúry AFP poskytlo ministerstvo vnútra. V Paríži podľa neho protestovalo zhruba 26.000 ľudí.

06:30

Z väzenia s vysokým stupňom stráženia v Portugalsku unikli piati väzni. Sú medzi nimi Brit, Argentínčan, Gruzínec a dvaja Portugalci, oznámili v sobotu tamojšie úrady.

06:29

Hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, Zlatého leva, získal tento rok film The Room Next Door (Vedľajšia izba) španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Oznámila to v sobotu večer v závere 81. ročníka prestížneho podujatia porota.

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jazdecký klub vo Vrakúni, okres Dunajská Streda organizoval 7. septembra 2024 VIII. Putovný pohár vo westernovom jazdení. Na snímke najmladší jazdec 6-ročný Áron Egi

Autor: TASR-Edmund Örzsik

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali