Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková podáva demisiu

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 4. októbra 2024 o 14:06 h.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) podáva demisiu. Informovala o tom na piatkovej tlačovej konferencii. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente

Zuzana Dolinková
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková

“Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,” povedala.

.

Konsolidácia sa podľa jej slov nemala dotknúť rezortu zdravotníctva. Dolinková tvrdí, že opakovane upozorňovala, že v prípade schválenia návrhu hrozia výpovede zdravotníkov.

“Deklarovala som to na našich spoločných stretnutiach strany Hlas-SD, hovorila som aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o tom, že v prípade, že sa siahne na zdravotníctvo, tak môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť,” skonštatovala.

.

Zdravotníctvo podľa šéfky rezortu nebolo premiérskou témou.

“Bez silnej podpory vlády a koalície, bez podpory premiéra, bez podpory ministra financií, žiaľ, nedokážete meniť veci v takom rezorte ako zdravotníctvo,” podotkla.

Deklarovala, že neodchádza pre žiadnu kauzu.

“Fakt, že nedošlo z mojej strany k žiadnemu odbornému, profesijnému ani manažérskemu zlyhaniu, svedčí aj to, že s opozičným návrhom na moje odvolanie, ktorý bol vo štvrtok (3. 10.) presunutý na ďalšiu októbrovú schôdzu rokovania Národnej rady SR, vláda vyslovila nesúhlas a považuje ho za nedôvodný a neopodstatnený,” upozornila.

Dolinková tiež skritizovala postoj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyčítala mu šírenie mnohých dezinformácií. Mrzí ju, že jeho slová nachádzajú na úrovni vládnej koalície podporu. Myslela si, že spoločne s Kotlárom budú prešetrovať prešľapy v manažmente pandémie, no nestalo sa tak.

.

“S nevedeckými faktami sa bojovať nedá,” podotkla.

Odmietla aj tvrdenia o strácaní a “rozhajdákavaní” peniazov v systéme. Skritizovala tiež bývalé vedenie rezortu zdravotníctva. Ministerstvo podľa jej slov prebrala v katastrofálnom stave. Upozornila na to, že problémy, ktoré riešila, spôsobili jej predchodcovia, ktorí sú v súčasnosti v opozícii. Vyčítala im okrem iného hospodárenie a manažment počas pandémie ochorenia COVID-19, neriešenie zadlžovania nemocníc, meškania pri projektoch z plánu obnovy aj optimalizáciu siete nemocníc.

Ministerka tvrdí, že v rezorte zdravotníctva sa snažila viacero vecí zlepšiť.

“Malými dielikmi, malými krokmi, robíme všetko pre to, aby sme zlepšovali slovenské zdravotníctvo,” uviedla.

Myslí si, že počas jej mandátu sa podarilo zefektívnenie schvaľovania nových liekov, navýšiť počet študentov medicíny aj otvorenie nových ambulancií z financií z plánu obnovy aj dohnať omeškania pri viacerých projektoch z plánu obnovy.

.

 

SNS Dolinkovej rozhodnutie berie na vedomie, strana odsúdila útok na Kotlára

Slovenská národná strana (SNS) berie rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) podať demisiu na vedomie. Dolinková podľa strany dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová

“Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u,” vyhlásila Škopcová a dodala, že počas Dolinkovej pôsobenia na rezorte zdravotníctva sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Dolinková avizovala podanie demisie v piatok na tlačovej konferencii. Vyhlásila, že nemá podporu vlády, a kritizovala, že konsolidačné opatrenia sa dotknú aj zdravotníctva. Vystúpila aj proti splnomocnencovi vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petrovi Kotlárovi (SNS).

 

Premiér berie Dolinkovej demisiu na vedomie, jej dôvody komentovať nebude

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) berie na vedomie rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) podať v utorok (8. 10.) demisiu. Dôvody, ktoré označila za rozhodujúce, komentovať nebude. Dolinkovej sa poďakoval za vykonanú prácu. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

“Ďalší postup prijme predseda vlády po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom SR Petrom Pellegrinim,” vyhlásil premiér.

 

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek: Odstúpenie Zuzany Dolinkovej nie je prekvapením

Odstúpenie Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z postu ministerky zdravotníctva nie je prekvapením. Uviedlo to Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) v reakcii na avizovanú demisiu Dolinkovej. Ide podľa nich o dôsledok mnohých zlyhaní.

“Na našom kritickom postoji ku konsolidačnému balíku na úkor zdravotníkov sa odstúpením ministerky zdravotníctva nič nemení,” doplnilo združenie.

.

 

Prezident sa chce s Dolinkovou pre demisiu stretnúť v najbližších dňoch

Prezident SR Peter Pellegrini je pripravený prijať v najbližších dňoch ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Chce s ňou hovoriť o dôvodoch jej avizovanej demisie. Plánuje tiež stretnutie so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov a riešiť s nimi ich požiadavky. Avizovala to hlava štátu s tým, že následne bude informovať o ďalšom postupe.

“Zdravotníctvo je jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády. Avizovaná demisia ministerky zdravotníctva a jej oznámené dôvody zatiaľ napovedajú, že zdravotníctvo takouto prioritou nie je,” poznamenal.

Dolinková v piatok oznámila podanie demisie. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Namietala tiež postoj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyčítala mu šírenie mnohých dezinformácií.

 

.

KDH vníma demisiu Dolinkovej ako logický krok, upozorňuje na jej zlyhania

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) za logický krok. Poukazuje na viaceré jej zlyhania. Verí, že miesto po nej obsadí rešpektovaná osobnosť, ktorá bude vedieť hájiť záujmy pacientov a mať silnú politickú podporu v boji so záujmovými skupinami v rezorte. Uviedlo to v stanovisku.

“Dolinková doplatila na nepripravenosť, s ktorou na kreslo ministerky prišla, a zároveň chabý rešpekt v rámci celého rezortu, ktorý si nedokázala ani za rok svojho pôsobenia vybudovať,” poznamenal poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Stachura (KDH).

Vyčítal jej viaceré kroky. Upozornil napríklad na odstúpenie od zámeru výstavby novej národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách či zlyhania pri hľadaní alternatívnych riešení pri detských ambulantných pohotovostných službách. Hovoril aj o jej neschopnosti riešiť nekontrolované poplatky v zdravotníctve, zhoršovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti či meškaní s centrálnym riadením štátnych nemocníc.

Kresťanskí demokrati Dolinkovú skritizovali aj v súvislosti so schválením konsolidačného balíčka v NR SR.

“Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa Dolinková postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala. Čakáme, že jej nástupca zvráti prijaté opatrenia a zasiahne aj prezident SR,” dodal poslanec František Majerský (KDH).

.

 

Lekárske odborové združenie: Odstúpenie ministerky zdravotníctva je politickým krokom pre verejnosť

Odstúpenie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) je politickým krokom pre verejnosť. Ministerka tým zároveň potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníctva ohrozuje jeho funkčnosť. V reakcii na avizovanú demisiu ministerky to vyhlásil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

“V tomto súhlasíme, že po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva nedá viesť. Treba úprimne povedať, že k práci pani ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde sme verejne povedali, že nemá našu dôveru,” vyhlásil Visolajský.

 

Progresívne Slovensko: Odchod Zuzany Dolinkovej musel prísť, demisia však nevyrieši krízu v sektore

Odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie musel prísť. Demisia však nijako nevyrieši krízu v sektore. Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) to uviedlo na sociálnej sieti v reakcii na avizovanú demisiu Dolinkovej.

“Robert Fico (Smer-SD) je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,” vyhlásilo hnutie s tým, že v stávke sú zdravie a životy “nielen v trenčianskej nemocnici”.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS) vyčítal ministerke zdravotníctva viaceré zlyhania. Myslí si, že aktívne prispela k prehĺbeniu problémov v zdravotníctve.

.

“Ona nielenže nič nerobila, ale prispela aj k zhoršeniu,” podotkol.

Kritizoval ju napríklad za negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, situáciu vo Fakultnej nemocnici Trenčín či rozhodnutie odstúpiť od zámeru výstavby novej národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Myslí si tiež, že dlho ustupovala aj splnomocnencovi vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petrovi Kotlárovi. Upozornil, že neriešila jeho tvrdenia.

“Teraz bolo pre ňu veľmi jednoduché na tlačovej konferencii sa postaviť a odsúdiť jeho výroky,” povedal.

Poslanec Tomáš Valášek (PS) predpokladá, že vládna koalícia sa bude o prázdne miesto ministra zdravotníctva hádať.

“To jediné, na čo majú chuť a čas, je riešiť seba a svoje posty. Žiaľ, ľudia na Slovensku z toho nebudú ani viac zdraví, ani sa im nebude o nič lepšie žiť,” skonštatoval.

Na predsedu vlády spolu s Dvořákom apeloval, že problémy v zdravotníctve odchodom ministerky neodchádzajú a treba ich riešiť.

.

 

SaS: Zuzana Dolinková mala na poste ministerky zdravotníctva skončiť už skôr

K odstúpeniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) malo prísť oveľa skôr. V reakcii na Dolinkovej v piatok ohlásenú abdikáciu to uviedli zástupcovia strany SaS.

“Jej odstúpenie sme požadovali už od leta, k viacerým pochybeniam, ktoré boli pre jej koniec dostatočným dôvodom sa napokon pridal konsolidačný balíček a výpovede zdravotníkov ako pomyselný posledný klinec do rakvy neschopnej ministerky zdravotníctva,” vyhlásil na tlačovej konferencii predseda SaS Branislav Gröhling.

Odchádzajúca ministerka podľa neho svojím piatkovým vyhlásením defacto priznala, že schválená konsolidácia spôsobí kolaps v zdravotníctve.

“Potvrdila, že obeťou konsolidácie je aj slovenské zdravotníctvo,” skonštatoval Gröhling.

Poslanec SaS v Národnej rade Tomáš Szalay vyzval prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby demisiu prijal. Rok Dolinkovej na čele rezortu zdravotníctva označil za stratený. Napriek skúsenostiam zo sektora podľa Szalaya nedokázala zrealizovať svoje vízie.

“Prešľapovalo sa na mieste, problémy sa nabaľovali,” poznamenal Szalay.

.

Mieni, že k Dolinkovej odchodu výrazne “dopomohol” aj sám predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

“Nielen tým, že zdravotníctvo sa nestalo premiérskou témou, ale aj tým, že vláda dávala priestor rôznym ‘kotlárovcom’ – dezinformátorom. Podkopávala tým nohy nielen Dolinkovej, ale i celému zdravotníctvu,” dodal.

Liberáli zároveň vyzvali premiéra, aby Dolinkovú nahradil schopným človekom, ktorý bude mať potenciál presadiť dôležité zmeny v zdravotníctve.

“To potrebuje rázny rez,” zvýraznil Szalay.

 

Hnutie Slovensko: Demisia Zuzany Dolinkovej mala prísť už dávno

Demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) mala prísť už dávno. V reakcii to uviedlo hnutie Slovensko. Dolinková podľa neho konala v prospech finančných skupín a v neprospech pacientov. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Hnutie konštatuje, že ministerka najviac času vo svojej funkcii venovala sebe samej.

.

“Podarilo sa jej zrušiť ľuďom zubné benefity, odložiť maximálne čakacie lehoty na operácie, ktoré mali platiť od začiatku roka, podarilo sa jej zvýšiť zdravotné odvody, zastaviť centrálny systém objednávania pacientov na vyšetrenia,” komentoval bývalý minister zdravotníctva a poslanec parlamentu Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Doplnil, že Dolinková zvýhodnila nemocnicu Penty pri pláne obnovy, ohrozila tým milióny eur z Európskej únie a zastavila výstavbu novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách.

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) verí, že novým ministrom nebude bábka v rukách finančných skupín, ale človek, ktorému záleží na pacientoch.

“Kolaps zdravotníctva a neochota bojovať za záujmy zdravotníkov pri Ficovom balíku ožobračovania ľudí, personálny rozvrat v trenčianskej nemocnici priamo zapríčinený jej diletantizmom, prienik finančných skupín do zdravotníctva – to je vizitka končiacej ‘instagramovej’ ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej,” skonštatovala Remišová.

Kresťanská únia dúfa, že nové vedenie rezortu si aspoň sčasti osvojí zásadu, že ľudia – pacienti i zdravotníci – sú na prvom mieste, nie politické hry.

“Povinnosťou a absolútnou prioritou vlády by malo byť zabezpečenie kompetentného riadenia kľúčového rezortu, ktorý má zachraňovať životy, nie kolabovať v dôsledku neodborných, nesystémových a populistických rozhodnutí,” skonštatovala.

 

.

Slovenská lekárska komora: Odchod Zuzany Dolinkovej berieme ako fakt

Slovenská lekárska komora (SLK) berie abdikáciu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) ako fakt.

“Nevidíme dôvod bližšie komentovať jej odchod,” uviedla komora v reakcii na Dolinkovej piatkové oznámenie o podaní demisie.

“Veríme, že nástupca v rezorte bude určený čo najskôr, nakoľko situácia v zdravotníctve si to vyžaduje,” dodala k záležitosti manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

 

Hlas rešpektuje demisiu Dolinkovej, avizuje pokračovanie rozbehnutých projektov

Koaličný Hlas-SD chápe a rešpektuje rozhodnutie svojej nominantky Zuzany Dolinkovej odstúpiť z postu ministerky zdravotníctva. Myslí si, že ju profesijne a ľudsky sklamalo prijatie konsolidačných opatrení, pre ktoré nemohla naplno realizovať všetky plány. Oceňuje jej prácu. Avizuje, že nový šéf rezortu bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia strany.

.

“Hlas-SD plne podporuje Zuzanu Dolinkovú a váži si jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. Počas svojho 11-mesačného pôsobenia sa naplno venovala rozvoju zdravotníctva a riešeniu problémov, ktoré jej zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora. Vstúpila do rezortu v chaose a zmätku – za stavu, ktorý bol dôsledkom 3,5-ročnej nezodpovednej politiky a nezvládnutia boja s pandémiou, čo viedlo k tisícom zbytočných obetí,” vyhlásil Hlas-SD v stanovisku.

Vyzdvihol Dolinkovej prácu.

“Napriek týmto nášľapným mínam sa pustila do rozvojových projektov, ako je výstavba nových nemocníc či podpora slovenských lekárov a zdravotníkov. Jej práca priniesla konkrétne výsledky – posilnila sa výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, zlepšil sa proces schvaľovania nových liekov pre pacientov a zabezpečil sa nárast slovenských medikov na lekárskych fakultách,” deklaroval.

Myslí si, že Dolinkovú sklamali konsolidačné opatrenia, ktoré priniesli obmedzenia, ktoré jej neumožnili naplno realizovať všetky plány. Tvrdí však, že konsolidácia verejných financií je po pôsobení predošlých vlád nevyhnutná.

“V neposlednom rade jej rozhodnutie ovplyvnil neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila. Ako žena a matka tak prijala rozhodnutie, ktoré reflektuje nielen jej odborné, ale aj ľudské hodnoty,” dodal.

 

Tomáš Drucker: Som minister školstva, o žiadnu inú funkciu nemám záujem

Minister školstva SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) nemá záujem o žiadnu inú funkciu. Zdôraznil, že je zodpovedný za plnenie vládneho programu v oblasti školstva. Minister to uviedol v reakcii na avizovanú demisiu ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

“Na rezorte sme rozbehli 40 projektov programu zmien. Mojou úlohou je dotiahnuť tieto projekty do úspešného konca, aby sa systém vzdelávania na Slovensku pohol smerom k vyššej kvalite a k lepším výsledkom,” vyhlásil Drucker.

Dolinkovej odchod ho mrzí, no zdôraznil, že jej dôvodom rozumie. Očakával by však, že po jej demisii na svoj post rezignuje aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár (SNS). Kotlárova činnosť je podľa ministra “všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19”.

 

Kaliňák demisiu Dolinkovej rešpektuje, vníma zdravotníctvo ako dôležitú tému

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) rešpektuje rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) podať demisiu. Prekvapilo ho to. Uviedol to v piatok novinárom. Nesúhlasí s tvrdením, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou. Považuje ho za dôležité. Bude si podľa neho potrebné vydiskutovať tvrdenia Dolinkovej o nepociťovaní podpory od vlády. Zároveň si myslí, že v systéme zdravotníctva bude treba procesy zracionalizovať.

“Pacienti sa oprávnene sťažujú na to, že necítia obrovské zdroje, ktoré idú do zdravotníctva. Preto je dôležité urobiť tam poriadok. Neviem však odpovedať na otázku, či bolo dosť síl alebo energie na to, urobiť takú zásadnejšiu zmenu v zdravotníctve,” povedal. Mieni, že finančné toky v systéme treba presmerovať do správnejších častí, aby to pociťoval pacient.

Ministerstvo obrany sa podľa jeho rezortného šéfa snažilo v rámci zdravotníctva “priložiť ruku k dielu”. Kaliňák pripomenul, že spolupracujú na projekte novej nemocnice v Prešove. “V rámci konsolidácie prevezmeme na seba časť výstavby veľkej nemocnice, ktorá predovšetkým takisto na 85 až 90 percent bude slúžiť pre civilné obyvateľstvo. A to je aj náš príspevok v konsolidácii k podpore zdravotníctva,” dodal.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:12

Nemecké automobilky Volkswagen a BMW vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v rokovaniach s Čínou a zabránila obchodnému konfliktu po tom, ako väčšina členov európskeho bloku v piatok schválila dodatočné clá na dovoz elektromobilov z Číny. TASR o tom informuje na základe správ Reuters, DPA a AFP.

Podľa automobilky je možné dosiahnuť riešenie, ktoré zabráni clám a možnej obchodnej vojne.

13:47

Spoločnosť ZVS holding v Snine otvorila v piatok novú linku na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Hodnota investície do rozšírenia výroby dosiahla 31,5 milióna eur. Celkovo tak bolo do sninskej prevádzky ZVS za posledné obdobie investovaných vyše 80 miliónov eur.

ZVS holding otvoril v Snine novú linku na výrobu tiel delostreleckej munície
Na snímke podpredseda vlády SR a minister obrany SR Roberta Kaliňák gestikuluje na tlačovej konferencii v zrekonštruovanej hale na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície v spoločnosti ZVS holding v Snine
13:44

Zvýšenie daní z príjmov v rámci schválených konsolidačných opatrení sa týka asi 5400 veľkých podnikov. Štát by mal naopak uľaviť zníženou sadzbou dane z príjmov asi 190.000 malým firmám. Informoval o tom v piatok dátový portál FinStat.

Portál dodal, že štát má uľaviť firmám so zdaniteľnými príjmami do 100.000 eur, a to zníženou sadzbou dane z príjmov na desať percent. Týka sa to asi 190.000 spoločností, ktorých individuálne tržby vlani nepresiahli 100.000 eur, a ktoré vtedy na dani z príjmov zaplatili spolu asi viac ako 167 miliónov eur.

13:42

Inflácia v eurozóne sa už drží veľmi blízko cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Akékoľvek rozhodnutia banky smerujú k tomu, aby sa udržala na cieľovej úrovni. Vyhlásil to v piatok člen Rady guvernérov a šéf portugalskej centrálnej banky Mario Centeno na konferencii v Madride, informovala agentúra Bloobmerg.

13:41

Počet vyhlásených konkurzov sa v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 40 %. Súdy vyhlásili konkurz na 24 právnických subjektov, z toho takmer 92 % boli spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.). V piatok o tom informoval správca úverových registrov, spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF).

13:39

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do predvolebnej kampane kandidátky Demokratickej strany a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Svojimi aktivitami sa pokúsi mobilizovať voličov najmä v kľúčových štátoch. V piatok o tom informoval denník Washington Post.

Barack Obama
Na snímke Barack Obama
13:23

Ukrajinský útok bombou nastraženou v aute zabil v piatok popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedli predstavitelia oboch krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinská vojenská tajná služba GUR uviedla, že výbuch bomby zabil Andrija Korotkého, ktorého označila za šéfa bezpečnostnej služby tejto jadrovej elektrárne.

13:03

 Maďarsko sa v rámci svojho predsedníctva Rady EÚ usiluje presadzovať mier, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre štátnu rozhlasovú stanicu. “Máme mierovú misiu,” povedal premiér.

12:50

Členské štáty Európskej únie dali definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka. Slovensko hlasovalo proti zvýšeniu ciel, uviedli pre Euronews.com zdroje oboznámené so záležitosťou.

12:49

 Približne 400 Holanďanov sa zaregistrovalo na prvý evakuačný let z Libanonu.

12:47

Päť obetí si vyžiadal tajfún Krathon po tom, čo opätovne zasiahol severnú časť Filipín. Následne zoslabol a prešiel do stavu nazývaného tropická depresia.

12:13

Tohtoročná úroda jesenných plodín bude nižšia ako vlani, výrazný nárast sa očakáva iba pri zemiakoch.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali