Minister vyhlásil vojnu proti drogám, Denník N má inú predstavu…

❚❚

Bratislava 8. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/DPA-Marcus Brandt/dpa-Bildfunk)

 

Nie je to vtip, blud, hoax, ani žiadna dezinformácia. Bohužiaľ, liberálna „žurnalistika“ prekročila ďalšiu, tentoraz dá sa povedať „bielu“ čiaru…

Screenshot

Ľudia, keď chcú do rána tancovať, tak si potrebujú pomôcť – vysvetľuje v rozhovore s Monikou Tódovou novinár a dídžej Radoslav Tomek, spolumajiteľ bratislavského klubu Nu Spirit. Jeho kolega Pataj predtým povie, že na policajnej razii v nejakom klube sa určite nájde marihuana. Na to mu do reči skočí Tomek slovami, že nielen marihuana: „Aj kokaín, aj kokaín. Keď proste sú ľudia, ktorí tam chcú do tretej ráno tancovať, no tak si potrebujú pomôcť, okej.“ (Video nižšie od 30min 40sek.)

.

Takže novinár, človek zodpovedný za formovanie verejnej mienky, osoba povinná držať sa novinárskej etiky (a teda aj určitých ľudských cností a základných hodnôt), po novom schvaľuje používanie narkotík pre zábavu? Takto otvorene, v redakčnej debate, určenej širokému publiku? Čo si máme potom pomyslieť o klube, ktorý riadi? Aké ďalšie tam preferujú „potešenia“?

.

Akoby toho nebolo dosť, v rozhovore jedna perla strieda druhú: Kluby sú vraj jednoducho miesta, kde sa stretávajú „slobodní ľudia“. Veď aj tam (na mieste policajnej razie v klube Wax2 – pozn. red.) len boli ľudia, ktorí „mali niečo pri sebe“. V zmysle, že užívanie drog nie je trestné, no tak akože čo.

Tanečné parties, to je to pravé orechové – tam vraj neuvidíš ľudí, ktorí „volia politikov ako Huliak“!

Toto sú argumenty v prospech užívania drog v nočných podnikoch. Údajná „slobodomyseľnosť“ návštevníkov, a samozrejme – správny voličský výber. Bravo. Tlieskam. Aj prerazenie dna je niekedy úspech.

Až do včerajšku som netušil, kto je Radoslav Tomek. Ďalej ma ani nezaujíma. Toto nie je ani novinár, ani osobnosť hodna záujmu.

Lenže je tu otázka celospoločenská: Toto je tá liberálna demokracia, ako ju chápe Denník N? Že povieme ľuďom: No a čo, že si dačo ilegálne a škodlivé zoberiete – veď ste sa prišli baviť?

.

V našich – vzorových liberálno-demokratických – USA evidujú za rok 2017 až 14 000 úmrtí v dôsledku predávkovania kokaínom. V roku 2023 je to už vyše 29 000.

A nie, nie je pravdou, že „každý nech si robí, čo chce“. Žijeme v demokracii, nie v anarchii. Tu si nemôže každý tak celkom robiť, čo chce – kam by nás to doviedlo? Do stavu totálneho rozkladu štátu? Nemáme zákony pre nič za nič, ale okrem nich existuje aj individuálna občianska zodpovednosť. Nemôžeme predsa len tak vyhlásiť za normu, že ľudia v klube majú pri sebe drogy, a že na tom predsa nič nie je!

Na druhej strane dobre poznám aj argument, že veď každý je zodpovedný výlučne sám za seba, tak nech si užíva…

Lenže čokoľvek spravíte pred inými ľuďmi, to má na nich vplyv, či už priamy alebo nepriamy. Neschvaľujem ani ponúkanie drog medzi priateľmi, ale pokrčiť ramenami nad ich užívaním verejne, v známom médiu, ako to urobil Tomek? To prekračuje tie najdivokejšie predstavy o tom, to akého extrému môže až novinárčina v „slobodnom“ svete zájsť. Na YouTube môže to video vidieť ktokoľvek – vrátane detí a mládeže.

Kde je tu spoločenská zodpovednosť?

.

 

 

Podľa spisovateľa Michala Hvoreckého, ktorý sa vyjadril článkom tiež pre Denník N, u nás práve prebieha „ničenie ďalšieho kultúrneho dedičstva“ – klubovej kultúry. A má aj odôvodnenie, prečo je táto subkultúra, „kultúrnym dedičstvom“: „Keď v Birminghame alebo Mníchove stretnete nejakého dídžeja, nebude síce vedieť, čo je Lúčnica ani kto je Jana Kirschner, ale s veľkou pravdepodobnosťou počul o U.clube, neskôr Subclube pod hradnou skalou.“

Toto je vážne použité ako argument? Na smiech.

Teraz trochu odbočím, ale na záver sa odhalí dôvod: Viete, na Slovensku už nemôžete byť demokrat. Jednoducho demokrat, bez prívlastkov. Pokiaľ totiž máte sociálne cítenie, označia vás za komunistu. Pokiaľ máte národné cítenie, budete pre nich „nácek“. Pokiaľ budete ešte aj veriaci, tak „katoliban“. Že pre koho? Pre tvrdé jadro liberálov (netvrdím, že všetci sú takí radikálni).

Ako keby sám liberalizmus nebol ďalšia zlyhávajúca ideológia!

Takže znovu: Tu už človek nemôže byť jednoducho len demokrat? S tým, že zároveň je za pomoc slabým, a že si ctí národnú identitu a hodnoty, ktoré pretrvajú? To je to „zlo“, proti ktorému bojuje liberalizmus? A ako proti tomu bojuje? Piatimi gramami bieleho? Alebo nálepkovaním a urážaním tých, ktorí majú inú predstavu o štáte, Európe a svete?

Stáva sa bežnou praxou, že ľudí na sociálnych sieťach doslova „lynčujú“, pokiaľ si dovolia nesúhlasiť s tým, že „liberálna demokracia“ je tá najlepšia forma vládnutia; že s ňou mali údajne skončiť politické dejiny. No, neskončili, pretože ľudia nie sú hlúpi – vidia, že pod zámienkou „slobody“ si extrémisti z radov liberálov dovoľujú odhadzovať všetky zábrany, prekračovať všetky hranice, a to celkom bez ohľadu na to, ako tým môžu uškodiť iným ľuďom.

Napríklad verejnou normalizáciou prítomnosti drog v zábavnom podniku. Z môjho pohľadu – ako aj z pohľadu mojej viery – je nielen výroba a predaj, ale aj schvaľovanie narkotík čisté zlo. A nemusíme ich ani deliť na „ľahké a tvrdé“ či „prírodné a chemické“.

Tak čo, priatelia – trúfate si tancovať do tretej do rána len o vode, alebo vás treba niečím „nakopnúť“? Myslím, že viete, v ktorej redakcii vám ochotne poradia…

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:00

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, na ktoré nemal nárok. Na správu tlačovej agentúry AFP a denníka Le Monde upozornil spravodajca TASR.

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová.

14:52

Americký prezident Joe Biden sa v sobotu v Berlíne stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom. Rokovať budú o situácii na Blízkom východe a o vojne na Ukrajine, povedal pre agentúru AFP zdroj z prostredia nemeckej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:51

Britská vláda uvalila v utorok sankcie na zložku ruských ozbrojených síl, ktorá sa podľa nej podieľala na použití chemických zbraní v bojoch na Ukrajine. Rusko zároveň obvinila z “krutej a neľudskej” vojenskej taktiky, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Medzi sankcionovanými sú jednotky rádiologickej, chemickej a biologickej zložky ruskej armády a ich veliteľ Igor Kirillov.

14:49

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu v utorok odobrili návrh, aby päť členských krajín EÚ dostalo viac ako miliardu eur pomoci po prírodných katastrofách. Informuje o tom spravodajca TASR.

Taliansko získa 378,8 milióna eur pre región Emilia-Romagna po povodniach z mája 2023 a 67,8 milióna eur pre región Toskánsko po záplavách z októbra a novembra 2023. Slovinsko získa 428,4 milióna eur na riešenie následkov povodní z augusta 2023, Rakúsko 5,2 milióna eur na odstraňovanie povodňových škôd z augusta 2023. Do Grécka pôjde 101,5 milióna eur na obnovu po záplavách zo septembra 2023 a do Francúzska 46,7 milióna eur na povodne v regióne Hauts-de-France v novembri 2023.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
14:47

Ministri financií členských krajín EÚ v utorok v Luxemburgu rozhodli o vytvorení nového rámca pre reštriktívne opatrenia v reakcii na destabilizačné kroky Ruska v zahraničí. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nový právny rámec umožní EÚ zamerať sa na jednotlivcov a subjekty zapojené do činností a politík vlády Ruskej federácie.

14:45

Slovenský e-commerce si v tomto roku udržuje jednociferný rast. Po predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch tohto roka sa podarilo udržať pozitívny trend aj v tom treťom, ktorý skončil s rastom tržieb o 3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Vyplýva to z analýz eCommerce Insider nákupného poradcu Heureka.

14:44

Aktuálnu cukrovarnícku kampaň hodnotia slovenskí producenti cukru ako extrémne náročnú. Výrazné výkyvy počasia za ostatný mesiac im značne komplikujú zber, odvoz a spracovanie cukrovej repy. Oba cukrovary pôsobiace na Slovensku sa však za každú cenu snažia vyrobiť také množstvo cukru, aby naďalej udržali potravinovú sebestačnosť vo vertikále cukrová repa-cukor. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

14:42

Počet poistných škôd spôsobených septembrovými extrémnymi zrážkami a následnými povodňami vzrástol za necelý mesiac o 150 %. Kým týždeň po povodniach bolo nahlásených 4.400 poistných udalostí, do dnešného dňa ich počet narástol na takmer 11.000 ohlásených škôd. Vyplýva to z aktuálnych údajov členov Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO).

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca
Na snímke ťažká technika spriechodňuje zaplavený most počas tretieho stupňa povodňovej aktivity na rieke Kysuca
14:40

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povoľuje používanie geneticky modifikovanej kukurice a bavlny ako potravín a krmív pre domáce a chovné zvieratá na jednotnom trhu Európskej únie (EÚ).

Rozhodnutia eurokomisie povoľujú len dovoz týchto geneticky modifikovaných plodín na použitie v podobe potravín a krmív, nie však ich pestovanie na území EÚ.

14:10

Forma pomoci s vysokými cenami energií pre domácnosti zatiaľ nie je jasná. Môže ísť o adresnú pomoc, ale aj pomoc v podobe “helikoptérových peňazí.” Uviedol to v utorok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne.

Aj v mene predstaviteľov Hlasu-SD a SNS vyhlásil, že momentálne veľmi intenzívne pracujú na niečom, o čom budú informovať v pomerne krátkom čase.

14:06

Šéf Bundesbanky Joachim Nagel si vie predstaviť, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom budúcotýždňovom zasadnutí opäť uvoľní menovú politiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

13:42

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok dopoludnia v dvoch útokoch vypálilo smerom na mesto Haifa na severe Izraela viac než 100 rakiet. Podľa denníka The Times of Israel (TOI) ide o najsilnejšiu paľbu na toto pobrežné mesto od začiatku eskalácie medzi Hizballáhom a Libanonom, informuje TASR.

13:34

Severná Kórea vypustila v utorok skoro ráno smerom k Južnej Kórei zhruba 100 balónov s odpadkami. Oznámila to v utorok juhokórejská armáda s tým, že k takejto provokácii došlo už druhý deň po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke členovia družstva \"Colla Jove de Tarragona\" padajú pred dokončením ľudskej veže počas 29. ročníka súťaže v stavaní ľudských veží v katalánskom meste Tarragona na severovýchode Španielska

Autor: TASR/AP-Emilio Morenatti

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali