Minister hodnotové zmeny v školskom zákone bagatelizuje. Počíta s hlasmi opozície?

❚❚

Bratislava 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister školstva nepovažuje, že dodatočnú zmenu úradnej listiny za jej falšovanie. Zároveň navrhované hodnotové zmeny školského zákona bagatelizuje a prekvapuje ho, že vo verejnosti nie sú diskutované dôležitejšie veci, ktoré jeho návrh prináša

Tomáš Drucker
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR upozorňuje na šíriace sa dezinformácie o vydávaní náhradného dokladu o vzdelaní pri zmene mena, priezviska alebo rodného čísla. Zdôrazňuje, že neexistuje dôvod, pre ktorý by mali školy odmietať vydávať náhradné doklady, ak zmenu mena zapíše matrika a osobe sú vydané aj iné doklady. Skutočnosť, že tým núti školy k falšovaniu dokladov o vzdelaní vyhlásilo za šírenie hoaxu.

.

“Podľa takejto interpretácie by nemali byť vydávané žiadne doklady, napríklad ani vodičský preukaz, ak osoba získavala vodičské oprávnenie pod iným menom. Ide o dezinformáciu a kampaň, ktorá má navodiť dojem, že ministerstvo chce umožniť neoprávnené zmeny vysvedčení,” objasnilo.

O pozadí a dôvodoch, prečo ministerstvo školstva povinnosť školám vystaviť doklady so zmenenými údajmi do školského zákona navrhlo, sme písali viac (tu).

.

Ako sa dá veriť v úprimnosť zámeru ministerstva, ak sa namiesto argumentácie bráni lacným, falošným poukazovaním na šírenie dezinformácií a hoaxov?

Doklad o vzdelaní sa vydáva v určitom čase. Ide o úradnú listinu, so zákonom definovanými náležitosťami, ktorú podpisuje štatutár školy. Svojim podpisom potvrdzuje, že údaje na listine vyjadrujú skutočnosť platnú v danom čase. V danom čase sa volám Janko Mrkvička a som muž. Ak sa so mňa neskôr stane Janka Mrkvičková, môže túto zmenu urobiť aj Matrika, avšak skutočnosť, že som chodil do školy ako Janko Mrkvička to nezmení nijako.

Ako inak ako falšovanie skutočnosti sa dá nazvať čin, ktorým zmením informáciu na úradnej listine údaje platné v čase, keď som vzdelanie získal?

Argument ministerstva, že by osoba nemohla získať vodičský preukaz v súlade s jej novou identitou je priehľadne falošný, nakoľko v prípade vodičského preukazu nejde o zmenu údajov spätne. Ale ide o doklad platný od momentu jeho vydania do budúcnosti.

 

.

Dá sa pochopiť, že osoba, ktorá si zmenila po ukončení školy dodatočne pohlavie a následne meno a priezvisko na matrike, má problém dokázať, že vzdelanie, ktoré získala kým k zmenám došlo, je naozaj jej. Lenže to treba vyriešiť iným spôsobom a nie tým, že zmeníme skutočnosti, ktoré sa udiali v minulosti. Taká osoba by mala dostať od školy doklad, potvrdzujúci, že vysvedčenia, ktoré jej pred zmenou pohlavia vystavila, patria jej.

Nútenie škôl k falšovaniu minulosti nie je jedinou kontroverznou zmenou, ktorú novela školského zákona z dielne ministerstva školstva prináša. O snahe znemožniť rodičovi zabrániť škole, aby jeho dieťa vystavovala pôsobeniu škodlivých ideológií sme písali (tu).

V situácii, keď ministerstvo na jednej strane umožňuje šíriť v školách „pravdy“ redaktorov denníka N a progresívnych liberálov, na druhej strane sa ohradí voči besedám o hodnote mieru pri príležitosti 80. výročia SNP za účasti vojnového veterána, je pochopiteľná snaha poslancov Smeru a SNS natvrdo zakázať na pôde základných a stredných škôl šírenie akýchkoľvek ideológií. Preto prišli s pozmeňovacím návrhom, ktorým chcú do zákona doplniť princíp politickej, náboženskej a ideologickej neutrality, ktorý má stanoviť, že školy nesmú propagovať politické strany, politikov ani ideológie.

So slovami ministra Druckera, že novela rieši oveľa väčšie problémy, ktoré sa v školstve nakopili ako tie, ktoré sú pretriasané na verejnosti, sa nedá nesúhlasiť. No druhým dychom dodáva, že verejnosťou vášnivo diskutované návrhy (informovaný súhlas rodiča, zmena dokladov o vzdelaní) predstavujú hodnotové otázky, nakoľko nevylučuje voľné hlasovanie.

Z uvedeného vyplýva, že ministrom Rašim (Hlas) proklamované konzervatívne nastavenie Hlasu (tu) ako aj samotného ministra školstva Tomáša Druckera, lebo inak by nemohli vstúpiť do súčasnej koalície, nebolo úprimné.

.

Čo teda viedlo ministra v tejto neprehľadnej situácii, keď v hodnotových otázkach nie je medzi koaličnými partnermi zhoda, hodnotové otázky v školskom zákone riešiť? Navyše v čase, keď školstvo zápasí s oveľa dôležitejšími problémami, na ktorých riešení v koalícii ako aj vo verejnosti zhoda je? Veď tým ohrozil prijatie celého zákona.

A pýtam konzervatívne nastavenej časti koalície: Nakoľko nie je vylúčené voľné hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch, budete hlasovať za takýto koalíciu rozdeľujúci školský zákon ako celok, ak vaše pozmeňovacie návrhy neprejdú?

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:33

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých v posunutých termínoch. K zmenám termínov dôjde pri výplate poštou aj bankovým prevodom.

12:32

Nový typ podvodu cieli na seniorov, podvodníci sa pritom v SMS vydávajú za ich rodinných príslušníkov. Rozvinutím konverzácie si následne od seniorov pýtajú finančné prostriedky a iné citlivé údaje.

12:31

Traja americkí astronauti a ruský kozmonaut sa vrátili na Zem po takmer ôsmich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Modul Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX nesúci štvoricu po 30-hodinovej ceste ráno pristál do Mexického zálivu pri pobreží Floridy.

12:29

Európsky integračný projekt založený na zmierení a spoločnej vízii budúcnosti je prítomný už pre tretiu generáciu Európanov a nesmie stratiť podporu občanov. 

12:29

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že vstup Turecka do BRICS je veľmi dôležitý pre všetky členské krajiny tejto skupiny.

12:28

Brusel sa snaží dosadiť v Maďarsku bábkovú vládu. Ak sa mu to podarí, potom prídu pokyny, ktoré taká vláda bude musieť zrealizovať, varoval predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

12:23

Najmenej štyria ľudia vrátane dvoch vojakov zahynuli po útoku militantov na vojenské vozidlo v indickej provincii Kašmír. Ďalší traja vojaci utrpeli pri incidente zranenia, uviedli miestne úrady. Ide už o štvrtý útok v priebehu dvoch týždňov.

11:23

Najmenej 20 ľudí o život pri izraelských úderoch na dva domy v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali