Mimovládka, ktorú ste nečakali…

❚❚

Bratislava 7. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

Predstavte si, že na Slovensku existuje iniciatíva Znepokojené matky. To znie ešte celkom na mieste a k veci. Matky majú dnes trilión dôvodov k znepokojeniu. Avšak táto konkrétna iniciatíva má v popise práce „upozorňovať na potrebu riešiť klimatickú krízu.“ Samo osebe by to bola ušľachtilá úloha… 

Znepokojené matky
Znepokojené matky

V profilovke na Facebooku tohto zoskupenia však vidíme ikonku matky tlačiacej kočík, zatiaľ čo v druhej ruke nesie známy predvolebný transparent NEchcem tu zostať! Nehovoriac o tom, že mamičky reprezentovali svoju skupinu aj na dúhovom pochode PRIDE…

.

Asi viete, s ktorou stranou politického spektra sa spájajú tieto výzvy a aktivity.

Napokon, vo svojom webovom portfóliu majú aj rozlúčku s „pani prezidentkou Čaputovou“.

.

Nuž, s celým tým dobre znejúcim názvom a nápadom je tu jeden problém, a ten je kardinálny. Mamičky sú totiž znepokojené z nesprávnych dôvodov. Zastupujú liberálne hodnoty, čím automaticky odmietajú tie štandardné (pre niekoho konzervatívne)…

Ide o hodnoty, ktoré dlhé roky fungovali ako norma z dobrého dôvodu – pretože jednoducho fungovali. Nie dokonale, dokonalé nie je na tomto svete nič. Ale aspoň v súlade s ľudskou prirodzenosťou: matka bola matkou a otec otcom. Matka bola dobrý policajt, otec ten prísny. Matka dávala, otec stanovil limity. Matka bola všetkým, otec bol zákonom. A tak ďalej.

Človek by čakal, že „znepokojené matky“ budú pochodovať za tradičnú rodinu. A ony nie. Spravia si stánoček na PRIDE s transparentom „Regulujte fosílne palivá, nie lásku.“

Chce sa mi zvolať: Ó-môj-Bože!

Po prvé, nik nereguluje lásku. Milé dámy, podpora PRIDEu nie je podpora lásky, ale neštandardnej intimity, a teda sexuálnych aktivít, na ktoré človek nebol stvorený – či už veríte, že ho stvoril Boh alebo je výsledkom prírodných procesov.

.

Neštandardné sexuálne praktiky (napr. análna penetrácia u homosexuálov, alebo bitka a mučenie u BDSM) sú jednoducho ako proti prírode, tak proti Bohu. A ešte aj proti spoločnosti, pretože ich propagáciou zasievame mládeži do hláv zmätok a neistotu – namiesto toho, aby sme im nastavili jasné mantinely, o ktoré sa môžu oprieť (aj preto má byť otec „zákonodarcom“).

Viete, každý tu dnes hovorí o rôznych „extrémoch“: Republika sú extrémisti, veriaci ľudia sú náboženskí extrémisti, no čokoľvek, čo sa nám znepáči, je „extrém“.

Každý hovorí o extrémoch, ale nikto nechce hovoriť o normách…

Totiž: Kým nemáme stanovenú normu, nemáme od čoho odvodiť, čo je extrém. Najprv musím latku niekam položiť, aby som dokázal určiť, ako ďaleko doľava je susedov dom, a ako ďaleko doprava je lúka. Ak položím latku k plotu, susedov dom je na dosah ruky – nie je teda „ľavicový extrém“. Zato z lúky som práve urobil „pravicový extrém“…

Rozumiete, čo mám na mysli?

.

Znepokojené mamičky tlačia kočíky na dúhových pochodoch – je to norma alebo extrém? Kam položíme latku? A na základe akých kritérií?

Liberáli majú jasno: všetko nové, čo je „sexy“, je nová norma! Všetko, čo je vyskúšané a overené vekmi, má na sebe nános prachu – je to extrém!

No ťažko, moji zlatí, ťažko. Latka bola položená dávno. Latka bola položená objektívne. Na základe hodnôt, ktoré nie sú ani staré, ani nové, ale večné. Strčte nos na chvíľu do svätých písiem, možno sa poučíte. Odtiaľ sa, napokon, odvinuli aj neskoršie sekulárne hodnoty, ktoré vyznávali naši rodičia a starí rodičia.

Tie hodnoty, ktorým sa dnes toľkí posmievajú…

(Toto je, mimochodom, čisto vecná úvaha – keby sa niekto hneval, že dvíham hlas proti „dobrej veci“, alebo by mu napadlo obviniť ma zo šírenia nezhôd. Ja sa tu iba snažím logicky uvažovať – bez emócií, vo vecnej rovine, teda objektívne, a s využitím slušných jazykových prostriedkov. Aby sme mohli viesť navzájom dialóg. Samozrejme to musí chcieť aj druhá strana…)

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:50

Európsky parlament (EP) po tom, ako mu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predloží zoznam členov novej exekutívy EÚ aj s pridelenou pracovnou agendou, začne s prípravami na vypočúvanie eurokomisárov. Toto “grilovanie” však môže pre niektorých nominantov znamenať koniec pôsobenia v Bruseli, uviedol vedúci bruselskej kancelárie Inštitútu pre európsku politiku Europeum Žiga Faktor.

13:48

Dovedna 14 ľudí vrátane siedmich detí sa v pondelok nadránom zranilo na východe Chorvátska pri nehode dodávky, ktorá zišla z cesty po tom, ako sa ju pokúsila zastaviť miestna polícia. Sedem zo zranených je vo vážnom stave, vrátane štyroch detí. V dodávke údajne cestovali migranti.

13:48

Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska, vyhlásil v pondelok poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti.

13:33

Veľkoobchodné ceny energií na burzách v minulom týždni vymazali časť ziskov z predchádzajúceho obdobia a pomerne výrazne klesli. Elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku sa po dlhšom čase prepadla pod hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh) a zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci skĺzol k hranici 36 eur/MWh. Ceny energií sa tak vrátili približne k úrovniam z konca júla.

13:32

Psy si dokážu uložiť do dlhodobej pamäti názvy hračiek a spomenúť si na ne o dva roky, uvádza nová štúdia zverejnená 4. septembra v odbornom žurnále Biology Letters.

13:26

Najmenej 52 ľudí prišlo v Nigérii o život pri výbuchu, ktorý nastal po zrážke cisternového vozidla prevážajúceho benzín s kamiónom prepravujúcim pasažierov a dobytok.

13:25

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v pondelok v Bruseli po niekoľkých mesiacoch odkladov predstavil správu o konkurencieschopnosti Európy. Predložená 66-stranová správa vyzýva EÚ čo najrýchlejšie preinvestovať približne 900 miliárd eur do európskej ekonomiky, pričom novými zdrojmi financií by mohli byť dane vyberané priamo EÚ.

13:24

Čína oznámila, že začala antidumpingové vyšetrovanie dovozu repky z Kanady. Urobila tak dva týždne po tom, ako kanadská vláda informovala, že od októbra zavedie na elektrické autá vyrábané v Číne 100-percentné dovozné clá.

13:24

Spotreba holandských domácností sa po júnovom poklese v júli opätovne zotavila, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie za deväť mesiacov. Uviedol to v pondelok holandský štatistický úrad.

13:20

Antifašizmus a pripomínanie si obetí holokaustu musí byť základnou chrbticou štátneho vzdelávacieho programu. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si v pondelok v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenul obete holokaustu a rasového násilia.

Robert Fico
Na snímke tretí sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi, ktoré navštívil pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v pondelok 9. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali