Milan Kňažko si prevzal Cenu Imra Weinera-Kráľa za rok 2018

❚❚

Bratislava 24. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA-Ján Slovák)

 

Ocenenie hercovi odovzdali zástupcovia Spolku priateľov Imra Weinera-Kráľa a Asociácie teoretikov, kritikov a historikov výtvarného umenia na Slovensku

Na snímke Milan Kňažko

Slovenský herec a politik Milan Kňažko si v utorok na Francúzskom inštitúte v Bratislave prevzal Cenu Imra Weinera-Kráľa. Cena je určená osobnostiam prispievajúcim k rozvoju francúzsko-slovenskej kultúrnej spolupráce. Od roku 2014 ju udeľuje Spolok priateľov Imra Weinera-Kráľa v spolupráci s Asociáciou teoretikov, kritikov a historikov výtvarného umenia na Slovensku. „Osobnosť, ktorú si dnes večer uctíme cenou Imra Weinera-Kráľa, je pokračovateľom tých hodnôt, ktoré zastával Imro Weiner-Kráľ. Je to jeden z tých umelcov, ktorí bojovali za slobodnú a demokratickú Európu. Milan Kňažko je veľký Slovák, robí česť vašej krajine a je to plodný umelec. To, čo má za sebou, je produkcia hodná jeho mena. Je to tiež hrdina z roku 1989. Ako člen koordinačného výboru VPN v Bratislave sa angažoval proti totalitnému režimu a za slobodné Slovensko. Z hľadiska symboliky sa teda tešíme, že v roku 2018, sto rokov po vzniku Československa, päťdesiat rokov po Pražskej jari, skoro tridsať rokov po Nežnej revolúcii a 25 rokov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky odovzdáme cenu význačnému bojovníkovi a vyznávačovi hodnôt slobody a demokracie,“ povedal v úvode podujatia veľvyslanec Francúzska na Slovensku, J.E. Christophe Léonzi, pod ktorého záštitou sa podujatie konalo.

.

V časoch veľkých zmien vo východnej Európe, po páde Berlínskeho múra bol Kňažko jedným z hlavných strojcov spolupráce medzi Francúzskom a Slovenskom. Pôsobil ako minister medzinárodných vzťahov a neskôr minister zahraničných vecí Slovenskej republiky. Ako minister kultúry v roku 1999 podpísal program spolupráce medzi Slovenskou republikou a Francúzskom v oblasti kultúry, jazykového vzdelávania, školstva, vedy, techniky a štátnych inštitúcií. „Odvtedy až dodnes sa francúzsko-slovenská spolupráca neustále rozvíja a predstavuje základný prvok vzťahu medzi oboma krajinami. Francúzsky inštitút na Slovensku každý rok podporuje, organizuje či spoluorganizuje vyše 80 kultúrnych podujatí takmer vo všetkých oblastiach,“ poznamenal Léonzi.

Cenu, ktorú Kňažkovi odovzdali, vyhotovil akademický sochár Milan Lukáč. Laureát sa následne ujal slova. „Táto cena nie je len o výtvarnom umení, ale aj o tom, ako sa rozvíjajú vzťahy medzi Slovenskou republikou a Francúzskom, tie majú dlhú tradíciu. A ako som sa k tomu dostal? Život je najlepším režisérom a často sa s nami nečakane zahrá, takže keď v roku 1968 proti našej vôli niekoľko armád oslobodilo Československo, rozhodol som sa, že pôjdem oberať hrozno do Francúzska, mal som už vybavenú brigádu. Tí starší si možno spomínajú, že rok ’68 bol veľmi úrodný na hrozno, takže som ho oberal dva roky. Priznám sa, že Francúzsko sa stalo mojím druhým domovom, najmä Paríž. Chcel som tam zostať trochu dlhšie, no fakt, že ma čakala na Slovensku vojenská prezenčná služba a aj ďalšie okolnosti spôsobili, že som sa v roku 1970 vrátil. Ešte v nedeľu večer som bol v Latinskej štvrti v Paríži s vlasmi po ramená a na druhý deň už mi tie vlasy strihali na kasárenskom dvore v Leviciach. Kto to nezažil, si ťažko predstaví, aký veľký rozdiel je medzi nočným Parížom a nočnými Levicami. Keď som sa vrátil, mal som takzvanú depku, ale vydržal som a zostal som na Slovensku 20 rokov a stále som sa pohrával s myšlienkou, že keby bolo najhoršie, mám kam ísť, lebo som vo Francúzsku objavil svoj ďalší domov. Stretol som sa tam s mnohými významnými francúzskymi umelcami aj s budúcimi politikmi. Roky bežali a vo mne bol stále taký malý Francúz, ktorý korigoval počas normalizácie moje skutky a často ma priviedol do problémov, povedal som niečo, čo sa nepatrilo alebo urobil niečo, čo bolo v rozpore s konaním lojálneho občana ČSSR… V tom čase mi veľmi pomohol vtedajší minister kultúry Miroslav Válek – nebyť jeho, môj osud by sa možno vyvíjal trochu inak. Rok 1989 následne spôsobil, že ma to vtiahlo do politiky. Počas môjho pôsobenia v ústavných funkciách som sa snažil preniesť slovensko-francúzske vzťahy, ktoré boli emotívne a priateľské, z oblasti kultúry a umenia aj do tej politickej a som rád, že pokračujú. Svet je otvorený a teší ma, že Francúzsko pristupuje k našim vzťahom veľmi srdečne. To všetko spôsobil ten rok 1968. A keď sa ma dnes pýtajú, ako je možné, že hovorím tak dobre po francúzsky, pravdivo odpovedám, vďaka Sovietskemu zväzu,“ vtipne skonštatoval herec.

.

Na podujatí sa zúčastnila aj dcéra Weinera-Kraľa Elise. O hudobné spestrenie večera sa postarali známy džezmen Peter Lipa so svojím synom Petrom.

Odovzdaniu ocenenia minulý týždeň predchádzalo otvorenie sprievodnej výstavy fotografií s názvom Milan Kňažko: Človek kumštu, ktorá bude v Galérii Francúzskeho inštitútu k dispozícii do 31. októbra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali