Migaľ z Hlasu-SD: Aktuality zavádzajú a manipulujú

Migaľ z Hlasu-SD: Aktuality zavádzajú a manipulujú

Bratislava 3. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vládny poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD) na sociálnej sieti zverejnil svoj komentár ku nedávnemu článku portálu Aktuality.sk o dotácii 337-tisíc eur pre občianske združenie, ktoré v ktorom v minulosti Migaľ pôsobil

Na snímke Samuel Migaľ (Hlas-SD) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave v stredu 25. októbra 2023.

Migaľ napísal otvorený list priamo šéfredaktorovi portálu Aktuality Petrovi Bárdymu a tvrdí, že jeho mainstreamové médium znovu šíri zavádzajúce informácie.

Reklama

“Vážený pán šéfredaktor, dovoľujem si vyjadriť veľkú mieru sklamania nad manipuláciou s faktami, ktoré sa objavili v článku: “Ako novinár žiadal od štátu peniaze, dostal ich ako politik. Združeniu Samuela Migaľa odklepli 337-tisíc eur”. Dnes popoludní som dostal dopyt na zmluvu, ktorú s PPA uzavrelo občianske združenie, kde som v minulosti pôsobil. Išlo o projekt, ktorý som inicioval a transparentne som o ňom informoval ešte pred tým, než bol zrealizovaný. Je teda viac než jasné, že pri tvorbe článku nešlo o prezentáciu faktov, ale o snahu hrubou manipuláciou vyvolať dojem, že som urobil niečo nekalé,” píše poslanec.

Samuel Migaľ najprv upozornil na nepravdivý titulok v článku. “Faktom je, že som žiadne peniaze nedostal a ani nedostanem, dokonca, žiadne peniaze nedostane (teraz) ani občianske združenie, kde som pôsobil. Pri elementárnej znalosti toho, ako uvedený projekt funguje, je jasné, že cieľom je iba bulvarizácia a nepravdivé tvrdenie. V nepravdepodobnom prípade, že by autor, pán Turček, bol iba neinformovaný a nenapísal to s cieľom poškodiť ma, tak si dovolím vysvetliť, že v týchto projektoch sú preplácané oprávnené náklady na realizáciu projektu po jeho realizácii. Navyše projekt sa realizovať vôbec nemusí – v takom prípade nedôjde k naplneniu zmluvy a hradeniu faktúr.”

Reklama

“V druhom rade považujem za vrcholne nevkusné, že po tom, ako pán Turček predchádzajúce články s cieľom ma očierniť napísal s odstupom množstva dní po položených otázkach, tak mi dnes ani len nedal šancu na odpovede. Nemal som a nemám momentálne priestor mu na ne odpovedať obratom. A keby aj, aj tak by z nich asi použil len to, čo sa mu hodí. Odhliadnuc od drobného faktu, že sa podľa mojich informácií vôbec nespýtal strany, ktorá podpísala zmluvu – to jest OZ MediaRik. Ak by to urobil, dozvedel by sa pár vecí, ktoré by musel tradične vynechať zo svojho článku, pretože by mu fakty pokazili dopredu napísaný príbeh.”

Migaľ z Hlasu-SD vysvetľuje, že predmetom projektu nie je iba stavba archy na brehu Domaše. “Alebo ako uvádza redaktor Aktualít rekreačného domčeka… Ale to vlastne veľmi dobre vie, pretože mu to bolo vysvetlené aj na osobnom stretnutí na ktorom bol našťastie aj svedok. V jeho prípade je to podobný prístup, ako keď tvrdil, že si od OZ MediaRik Ministerstvo vnútra objednalo tlačiarenské služby a ono si pritom objednalo daný počet hotového diela (je rozdiel vytlačiť niečo na zadanie a je rozdiel dodať svoj výtvor vytlačený – mohli by o tom rozprávať napríklad vydavatelia, ktorí nepredávajú diela za výrobné náklady za tlač).”

“Kľúčovou informáciou, ktorú by som mu teraz dal aj ja, keďže som projekt podával, (ale určite by ju dostal od oz MediaRik, ak by si robil svoju prácu a nie len hanopis) je to, že predmetom projektu je stavba samotnej archy, dvoch rozhľadní, terasovitého schodiska, náučného chodníka a najmä náročných terénnych úprav. Nehovoriac o certifikácií všetkého, keďže sa jedná v prvom rade o bezpečnosť potenciálnych návštevníkov. To by však váš investigatívny reportér musel vstať z kresla spoza počítača a ísť sa pozrieť do reálneho sveta ako to tam vlastne vyzerá. V duchu jeho hesla, náš anonymný zdroj by to spravil za 50 000 vám dávam ponuku pán Bárdy – dodám vám človeka, ktorý robotu pána Turčeka urobí za dve tretiny jeho platu. A z mojich skúseností môžem zaručiť, že o triedu lepšie.”

 

Archa alebo rekreačný objekt?

Ďalej upriamil pozornosť na zaujímavosť, že Aktuality.sk označujú archu ako objekt na individuálnu rekreáciu. “Ako pán Turček vie, objekt bude off-grid bez inžinierskych sietí a bude mať do 30 metrov štvorcových. Navyše použil manipulatívne vizualizácie z navrhovaného menšieho projektu, ako inak – bez predošlého súhlasu ďalšieho publikovania – ktorý chcelo OZ pôvodne realizovať zo svojich prostriedkov, ak by nedostalo dotáciu z PPA. Opäť na to mám svedka.”

Reklama

Za vrcholne nevkusné Migaľ považuje i prirovnávanie tejto dotácie ku dotácií bývalého ministra Vlčana. “V prvom rade by som upozornil na fakt, že to nebola moja firma alebo entita, kde mám akýkoľvek benefit na fungovaní, kto o dotáciu požiadal. Nejde o peniaze z ktorých by som si zabezpečoval nejaký biznis, či konkurenčnú výhodu. Ide o projekt občianskeho združenia. V čase žiadosti už boli do projektu investované nemalé prostriedky vo forme kúpy pozemku (vlastní ho OZ, nie ja, alebo moja rodina), na tvorbu architektonického návrhu a vypracovanie projektovej dokumentácie, ako aj vypracovanie europrojektu (čo opäť pán Turček vedel). V ďalšom rade je potrebné povedať, že o žiadosti som informoval aj pána Turčeka v čase, keď on ani len netušil, že OZ MediaRik takúto žiadosť podalo a žiadal som ju rok pred svojim vstupom do politiky.”

“Je naozaj málo pravdepodobné, že som kalkuloval s tým, že sa dostanem do parlamentu a budem v strane, ktorá bude v koalícii so stranou, ktorá vedie Ministerstvo pôdohospodárstva, pod ktorú spadá PPA a že proces pridelenia peňazí bude trvať takmer dva roky od podania žiadosti. Navyše peniaze budú vyplatené až po realizácii projektu, nie pred ním, pričom sa dá očakávať zvýšená kontrola úradov ale aj verejnosti nad realizáciou. “Na záver, hoci to asi nebude pasovať do príbehu by som chcel vyjadriť sklamanie, že pri extrémnej snahe o nahnanie negatívnych bodov “zlému poslancovi“ sa úplne zabudlo na podľa mňa dobrý úmysel celého projektu.”

Podľa Migaľa samotná lokalita Trepec na pobreží Domaše je aktuálne veľmi zanedbaná a zaslúžila si rozvoj pre potreby turistického ruchu, ale aj pre potreby domácich obyvateľov. “Pozemok OZ zakúpilo ešte pred podaním žiadosti o dotáciu s cieľom vytvorenia priestoru, ktorý sme nazvali Čarovný les a chceli sme ho postupne rozvíjať. Prvým krokom mala byť archa a neskôr sa mali dopĺňať ďalšie aktivity, prepojiť priestor s vodnou nádržou a aj s neďalekým kostolíkom. Žiadosť na PPA išla s cieľom zrealizovať časť z ambícií projektu a rozšíriť ho o environmentálne vzdelávanie v spolupráci s Lesmi SR a ďalšími potenciálnymi partnermi. Ak OZ projekt zrealizuje, celý objekt bude primárne slúžiť na tieto účely, no bude prístupný verejnosti celoročne. Nebude oplotený a nebude žiadnym spôsobom limitovaný prístup do upravenej lokality. Dá sa predpokladať isté obmedzenie vstupu do archy – tá bude pravdepodobne otvorená len keď bude prítomný dozor, prípadne v čase realizácie environvzdelávania a prístup do nej budú mať pracovníci Lesov SR.”

Migaľ v otvorenom liste píše, že snaha o kriminalizáciu, alebo minimálne očiernenie tejto aktivity len z dôvodu, že si ako autor myšlienky a bývalý štatutár dovolil vstúpiť do politiky v strane, ktorú Aktuality.sk nemajú radi, je mu “nad mieru odpudivá”. “Vynášanie morálnych súdov za to, že som si dovolil za peniaze určené na kultúrne aktivity zrealizovať videoklip a popri tom hrubo manipulovať fakty vo vašich článkoch len s cieľom vytvoriť dojem, že som urobil niečo nelegálne, alebo aspoň amorálne mi príde farizejské.”

 

Reklama

Odkaz Bárdymu

“Vážený pán šéfredaktor Bárdy, dovoľujem si vám pogratulovať k tomu, že sa vám podarilo mi znížiť morálny kredit u vašich čitateľov a vašim manipulatívnym článkom jasne dať najavo, že všetci sme len banda zlodejov… Pána Turčeka istotne poteší, že mi už ľudia píšu na Facebooku, aký som odľud a že som bezcharakterný. Obaja sa istotne potľapkáte po pleciach, že ma v diskusii pod vašim článkom označili za “k***a” a dnes budete zaspávať s pocitom dobre vykonanej práce.”

Paradoxom je ale poľa Migaľa to že, aj keď o tom Aktuality.sk nemajú najmenšie tušenie, práve on sa snaží dlhodobo obhajovať novinársku prácu u kolegov z politiky. “A snažím sa brániť aj Aktuality a vysvetľovať prečo sú slobodné médiá dôležité. Snáď ani raz sa nestalo, že by som na novinárske otázky neodpovedal, alebo by som zamlčal nejaké fakty. Skúsenejší politickí kolegovia ma vysmievajú a hovoria, že je úplne jedno, čo odpoviem, pretože aj tak napíšete, čo chcete vy a nie to, čo je realita. Som veľmi nešťastný, že sa do istej miery ich slová potvrdzujú a začínam chápať niekedy až absurdné aktivity a snahy o reguláciu médií z ich strany. No bohužiaľ, opäť raz s nimi musím len súhlasiť, keď tvrdia, že máte veľký podiel na polarizácii spoločnosti.”

“Ja však aj po vašom dnešnom výkone budem aj naďalej hlasným obhajcom slobodných médií, ale zároveň hlasným obhajcom práva na odpoveď a jeho sprísnenie. Je absurdné, že fakty pre vás strácajú význam, ak podporujú pozíciu človeka, ktorého považujete za nehodného. Ak sa aj do vášho článku dostane niečo z faktov, tak už to bude aj tak jedno. Úprimne – nikdy som neurobil a nestrihol reportáž a až potom naháňal vyjadrenie protistrany. Považujem to za maximálne neprofesionálne – vzhľadom na to, že v princípe pána redaktora moje argumenty vôbec nezaujímali a podľa tohto postupu by s nimi vôbec nepracoval len ich technicky zapracoval do článku ako “povinnú jazdu”.

“Nič to. Nič nie je menej zaujímavé ako včerajšie noviny. A predpokladám, že aj keby som vám nejaké odpovede dal, prípadne by ste to doplnili, tak to umne skryjete za paywall. Klamlivý titulok však ostane stále odkrytý a názor si predsa čitateľ urobí sám. A len na okraj. Píšem vám z detského tábora, kde sa s manželkou a dcérou venujeme 30 deťom a snažíme sa podporovať ich v aktivite, ktorá sa práve vo virtuánom prostredí stretáva s neskutočným hejtom a nenávisťou. Mrzí ma pán Bárdy, že vy a vaši ľudia patríte medzi tých, ktorí takúto nenávisť šíria. A to len preto, že vám absolútne nezáleží na faktoch ale len na vašej fikcii. S pozdravom
Mgr. Samuel Migaľ,poslanec NR SR.”

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

16:04

Maloobchodné tržby v eurozóne sa po aprílovom poklese vrátili v máji k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali