Mierový samit o Ukrajine sa má konať do konca roka. Blanár ponúka prípravu rokovaní na Slovensku

❚❚

Bratislava 12. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christoph Soeder)

 

Slovensko je pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine aj tým, že by v prípade potreby hostilo niektoré z predprípravných rokovaní k mierovému summitu. V TASR TV to povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD)

Blanár na pracovnej návšteve Nemecka
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár

Pre Slovensko je podľa neho podpora mierového riešenia konfliktu na Ukrajine dlhodobo kľúčovou zahraničnopolitickou prioritou.

.

“Mierový summit by mal byť do konca roka, o tom ma informoval aj pán minister zahraničných vecí Ukrajiny, pán Sybiha,” konštatoval Blanár, ktorý sa so Sybihom stretol na spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády 7. októbra pri Užhorode.

Príprava summitu bude podľa Blanára prebiehať na rôznych úrovniach a Slovensko je otvorené podpore týchto rokovaní.

.

“Sme pripravení prispieť akýmkoľvek spôsobom, aby bolo prímerie uzatvorené čím skôr. Aj tým, že by sme niektoré z predprípravných rokovaní hostili u nás na Slovensku,” povedal.

Pozícia slovenskej vlády k situácii na Ukrajine sa podľa neho nemení, pre Slovensko je kľúčové dodržiavanie medzinárodného práva a teritoriálna celistvosť štátov, aj preto dodnes neuznalo Kosovo.

“Na samotný vojenský konflikt máme taký pohľad, že podľa nás nemá vojenské riešenie,” povedal Blanár.

Slovensko preto podľa neho chce podporovať mierové iniciatívy a Ukrajine pomáhať pragmatickými krokmi, o akých rokovalo aj na aktuálnej spoločnej schôdzke vlád oboch štátov.

Podľa Blanára je v poradí už tretia, prvé bolo užšie stretnutie premiéra a niekoľkých ministrov na ukrajinskej strane, kde sa dohodlo aprílové rokovanie oboch vlád v Michalovciach. Na východe Slovenska bola dohodnutá cestovná mapa s konkrétnymi projektmi spolupráce. Na októbrovom stretnutí pri Užhorode sa podľa Blanára okrem iného vyhodnocovalo aj plnenie dohodnutých cieľov.

.

“Kde sa nachádzame, čo sme urobili a čo chceme zmeniť a čo sa medzitým objektívne muselo zmeniť,” konštatoval s tým, že pre Ukrajinu sa s blížiacou zimou stáva stále aktuálnejším problémom otázka dodávok elektrickej energie.

Slovensko sa podľa Blanára naďalej angažuje pri odmínovávaní ukrajinského územia a v budúcnosti má záujem na tom, aby na obnove Ukrajiny po skončení bojov participovali aj naše firmy.

“Chceme byť pri tom, ale chceme byť pri tom, keď už to bude možné, keď bude mier,” konštatoval minister.

Na otázku, či je šanca obnoviť aj tradíciu spoločných rokovaní slovenskej a českej vlády, ktorú česká strana v marci prerušila z dôvodu nesúhlasu s postojmi Slovenska ku konfliktu na Ukrajine, Blanár odpovedal, že medzinárodná politika by mala byť pragmatická.

“Ak je prepolitizovaná, potom to môže dopadnúť takto,” konštatoval.

.

Dodal, že slovenská vláda určite nebude brániť tomu, aby spoločné rokovania slovenskej a českej vlády v budúcnosti pokračovali.

“Napokon, diskusie medzi ministerstvami stále fungujú a má to veľký benefit pre naše vzťahy,” povedal.

Čas podľa Blanára dáva za pravdu slovenskej argumentácii, podľa ktorej konflikt nemá vojenské riešenie a treba sa snažiť, aby boli mierové rokovania čím skôr.

Na otázku, či nepovažuje za problém svoje stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, naposledy počas septembrového rokovania Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, Blanár odpovedal, že diplomatické rokovania sú potrebné aj počas vojnových konfliktov.

“Stretnutie s pánom Lavrovom bolo predovšetkým o našej energetickej bezpečnosti. Deklaroval, že sú pripravení napĺňať všetky kontrakty, ktoré máme podpísané,” konštatoval Blanár.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:49

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb zverejní informácie o svojom zdravotnom stave. V sobotu o tom informoval jeden z jej poradcov, podľa ktorého sa Harrisová týmto krokom snaží upriamiť pozornosť na jej protikandidáta Donalda Trumpa. Ten zverejnenie detailnejších informácií o svojom zdraví odmieta.

12:21

Biometrické overovanie, cez odtlačok prsta alebo skenovanie tváre, bolo vlani najpreferovanejšou metódou bezpečnostnej autentifikácie. Nedávno sa však táto technológia stala ďalšou metódou útoku kybernetických zločincov.

12:20

Štátny dlhopis určený pre bežných občanov môže byť pre časť drobných investorov atraktívnou možnosťou, ako zhodnotiť svoje úspory. Okrem toho môže tento projekt pomôcť aj pri zvyšovaní finančnej gramotnosti ľudí. Otázny je zatiaľ jeho výnos, ktorý bude závisieť od aktuálnej situácie na jar budúceho roka.

12:19

Najväčšie rozdiely v mzdách žien a mužov sú v stavebníctve a realitách, najmenšie vo výrobe a administratíve. Najvýraznejšie je to v Trenčianskom a Žilinskom kraji, naopak, najmenej sú viditeľné rozdiely v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Rovnakú sumu bez ohľadu na rodové rozdiely zarobia na Slovensku operátori výroby a administratívni pracovníci.

12:18

Izraelská armáda nariadila obyvateľom 22 dedín na juhu Libanonu evakuáciu do dvoch oblastí severne od rieky Awalí.

12:17

 Nemeckí hasiči uhasili požiar, ktorý vypukol na tankeri s vykurovacím olejom pri pobreží Baltského mora. Privolaní experti zatiaľ nemohli začať s vyšetrovaním príčiny požiaru pre nahromadenie nebezpečných plynov v priestoroch plavidla.

11:05

Popri miliardových škodách na infraštruktúre hrozí Bosne a Hercegovine po nedávnych rozsiahlych povodniach aj ekologická katastrofa na rieke Neretva.

10:37

Šesť ľudí vrátane 18-ročného chodca utrpelo zranenia po zrážke policajného auta s ďalším vozidlom v meste Halle na východe Nemecka, oznámila tamojšia polícia.

10:29

Libanonské militantné hnutie Hizballáh raketami útočilo na izraelskú vojenskú základňu južne od pobrežného mesta Haifa.

09:18

Ukrajinské jednotky zasiahli sklad paliva v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali