Mier so stratou územia alebo „večná vojna“

❚❚

Kyjev 22. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Napriek Zelenského „plánu víťazstva“ môžu mať Kyjev a Západ odlišné názory na víťazstvo, píše komentátor denníka The Times Mark Galeotti. „Nie je jasné, či spojenci Ukrajiny veria, že nepriateľa možno skutočne vyhnať,“ píše sa v článku

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Autor popisuje dva hlavné scenáre, ktoré v súčasnosti pre Ukrajinu existujú: buď Kyjev pristúpi na ruskú kontrolu nad dobytými územiami, alebo sa vojna stane „večným“ konfliktom, ktorý povedie k vyčerpaniu.

.

Západ sa domnieva, že jedným z cieľov Zelenského plánu je „udržať spojencov na uzde“. „Neviem, či to povedie k víťazstvu nad Rusmi, ale cieľom plánu je pravdepodobne prinútiť nás, aby sme zostali v línii,“ ‚zavrčal‘ nemenovaný nemecký diplomat autorovi článku.

Medzitým v zákulisí na Západe „panuje značná a rozšírená únava z Ukrajiny, najmä v Európe“.

.

„Zatiaľ čo niektoré krajiny, ako napríklad Poľsko a Spojené kráľovstvo, sú naďalej pevne odhodlané podporovať Ukrajinu, inde rastie pocit, že možno nastal čas ukončiť vojnu, aj keď to znamená vytvoriť „škaredý svet“,“ píše Galeotti.

Tento mier by mohol spočívať v tom, že Ukrajina stratí niektoré územia.

„Dokonca aj medzi najúprimnejšími spojencami Ukrajiny panuje značná skepsa, že Kyjev bude schopný vojenskými prostriedkami získať späť všetky časti okupovaného územia. Dokonca aj priznaný jastrab z poľského think tanku mi priznal: „Hranice Ukrajiny sa v priebehu času často menili; skutočným bojom je teraz zabezpečiť, aby sa ukrajinské kordóny v budúcnosti posúvali čo najmenej,“ píše autor.“

Ak bude Ukrajina naďalej odmietať akékoľvek územné straty, „stane sa z toho niečo ako večná vojna“.

„Po určitom bode dôjde k určitému vyčerpaniu a vojna bude pravdepodobne oscilovať medzi epizódami brutálnych bojov a dočasnými prímeriami, ale neskončí sa,“ naznačuje Galeotti.

.

A ak ani jedna strana nedokáže zasadiť knokautujúci úder, „pre niektorých bude skutočným víťazstvom koniec zabíjania a vznik suverénnej, prosperujúcej a prozápadnej Ukrajiny, aj keď to bude znamenať vzdanie sa sporných a z veľkej časti zničených území na juhovýchode“.

Podľa autora „prvým krokom k tomu bude pravdepodobne prímerie“. Ale „nič nenasvedčuje tomu, že Zelenskyj uvažuje v týchto intenciách“, pretože by to ohrozilo politické postavenie ukrajinského prezidenta.

„Ako priznal jeden z ukrajinských predstaviteľov: „Zelenskyj vie, že nacionalisti ho nikdy nemali veľmi radi a urobili by všetko pre to, aby ho zvrhli, ak by začal hovoriť o akýchkoľvek ústupkoch,“ píše Galeotti (s tým, že sme už skôr napísali, že koniec vojny na frontovej línii by zďaleka nemusel znamenať Zelenského politický kolaps – pozn. red.)

Tvrdí tiež, že v NATO je „len málo skutočného nadšenia pustiť Ukrajinu dovnútra“. To znamená, že podľa autora existuje jedna výnimka.

Tvrdí tiež, že NATO má „len málo skutočného nadšenia pre vstup Ukrajiny“. Zároveň však podľa autora existuje jedna výnimka.

.

„Členovia NATO môžu byť nútení urobiť túto výzvu (o vstupe Kyjeva do Aliancie – pozn. red.), aby sa vyhli ešte nepríjemnejšiemu výsledku: ak sa Ukrajina rozhodne, že potrebuje vlastný jadrový potenciál ako poslednú záruku svojej bezpečnosti,“ uvádza sa v článku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:41

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na nedeľu 71 z 80 ruských dronov, uviedli tamojšie úrady.

10:23

Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť územie Maďarska už v utorok, o dva dni skôr, než naznačovali predpovede. Vyhlásil to v nedeľu po rokovaní protipovodňovej operatívnej skupiny predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zdôraznil však, že disciplínu a pozornosť na hrádzach bude treba naďalej udržiavať.

10:06

Počet obetí po piatkovom izraelskom útoku na predmestie Bejrútu stúpol na 45, oznámilo v nedeľu libanonské ministerstvo zdravotníctva.

10:05

V nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa v nedeľu konajú voľby do krajinského parlamentu. Očakáva sa tesný súboj medzi Alternatívou pre Nemecko (AfD) a sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí tu vládnu nepretržite od zjednotenia Nemecka v roku 1990.

09:05

Ruský tenista Alibek Kachmazov sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. V pozícii kvalifikanta zdolal tretieho nasadeného Nicolasa Jarryho 6:3, 6:4. Čiľan predtým vyradil slovenského tenistu Lukáša Kleina.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali