Michalkov: “Objem vulgarít, ktorý sa teraz na nás valí z obrazoviek a plátna, je nesprávna vec”

❚❚

Moskva 29. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zákon o zákaze používania vulgárneho jazyka v umeleckých dielach a masmédiách podpísal ruský prezident Vladimir Putin 5. mája

Známy ruský režisér Nikita Michalkov sa vyslovil za zmeny v zákone zakazujúcom používanie vulgárneho jazyka v literatúre, masmédiách, na koncertoch, divadelných predstaveniach, v zábavných programoch a filmoch. Zákon začne v Rusku platiť 1. júla.

.
Na snímke ruský režisér Nikita Michalkov

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, Michalkov – prezident Medzinárodného moskovského filmového festivalu – v sobotu na tlačovej konferencii ako príklad uviedol “vojnové filmy, ktoré sa len ťažko dajú predstaviť bez necenzúrovaných slov”.

Michalkov však súčasne priznal, že “ten objem vulgarít, ktorý sa teraz na nás valí z obrazoviek a plátna, je nesprávna vec”. “Ja osobne som proti tomu,” vyhlásil Michalkov, ktorý sa súčasne priznal, že v istých situáciách sa expresívnym výrazom nevyhýba ani on. “Ruské nadávky – to veľmi delikátna záležitosť. Je to jeden z najväčších vynálezov ruského jazyka,” tvrdí.

.

Zákon o zákaze používania vulgárneho jazyka v umeleckých dielach a masmédiách podpísal ruský prezident Vladimir Putin 5. mája.

Dokument stanovuje pokutu za používanie vulgárneho slovníka na všetkých verejných podujatiach, pričom určuje, ktoré výrazy a slovné spojenia nie sú v súlade s ruským knižným jazykom. Pokuta za porušenie zákona bude pre jednotlivca v prepočte približne 40-50 eur, pre štátnych úradníkov 80-100 eur a pre právnické osoby 805-1006 eur. Za opakovaný priestupok zákon ráta s ešte vyššími sumami, ako aj zákazom podnikateľskej činnosti na tri mesiace.

Ruský film s nespisovným jazykom sa nebude môcť klasifikovať ako národný. Audio- a videoprodukty a knihy spadajúce pod nový zákon budú musieť byť označené príslušným symbolom a predávané v zapečatenom balení. Ak nariadenie nebude spĺňať predpisy, bude trestateľné vyššie zmienenými postihmi. Pravidlá sa však nevzťahujú na produkty vydané pred dátumom začiatku platnosti príslušného zákona.

Putinov poradca a predseda prezidentskej rady pre ruský jazyk Vladimir Tolstoj pred časom uviedol, že zákon by nemal viesť k úplnému zákazu používania hrubých slov v umení. Podotkol, že v ojedinelých prípadoch je použitie tzv. nenormatívnej lexiky na mieste.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:29

Sedemnásť ľudí vrátane 15 žien prišlo o život pri dvoch masových streľbách, ktoré sa odohrali v tesnej blízkosti vo vidieckom meste v Južnej Afrike, informovala polícia. Píše TASR na základe správy agentúry AP.

Juhoafrická republika sa vyznačuje jednou z najvyšších mier vrážd na svete, pričom masové streľby sú v posledných rokoch čoraz častejšie.

15:26

Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa počas nasledujúceho mesiaca vyhli libanonskému a izraelskému vzdušnému priestoru. Reagovali tak na prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

14:27

Česká polícia po smrti vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha preventívne zvýšila ochranu židovských budov, píše TASR podľa spravodajského webu Novinky.cz.

“Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite prostredníctvom národného kontaktného bodu pre terorizmus teraz v spolupráci so zahraničnými partnermi a našimi spravodajskými službami analyzuje potenciálne riziká pre územie Českej republiky,” uviedla polícia na sociálnej sieti X.

14:07

Pápež František v sobotu prisľúbil “všetku možnú pomoc” obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše TASR podľa agentúry AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika.

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc
Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, diakonmi a rehoľníkmi v bazilike v belgickom Koekelbergu
13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali