Michael Shellenberger: Sorošove mimovládky prepojené s vládou a médiami slúžia na diskreditáciu opozície

❚❚

Bratislava 21. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Minulý týždeň sa v Prahe objavil ocenený americký novinár Michael Shellenberger, jeden z autorov Twitter Files. Bol jedným z troch novinárov, ktorým umožnil Elon Musk po prevzatí globálnej sociálnej siete Twitter, dnes X nazrieť za oponu sociálnej siete a analyzovať a zverejniť interné dokumenty, ktoré odhalili politickú objednávku cenzúry zo strany vlády USA a bezpečnostných služieb

Michael Shellenberger
Na snímke Michael Shellenberger

Je prezidentom a zakladateľom neziskovej organizácie „Environmental Progress“. 9. marca 2023 vystúpil pred vybraným výborom Snemovne reprezentantov USA pre “zbrojenie federálnej vlády”, kde svedčil o priemyselnom komplexe cenzúry. Svedčil aj pred výborom pre energetiku a obchod na tému “Zachovanie slobody prejavu a obmedzenie cenzúry veľkých technológií”.

.

Výsledky analýzy publikoval na portáli  https://censorshipindustrialcomplex.org/, kde so svojim tímom postupne rozkrýva praktiky obmedzovania slobody slova a vykonávanie cenzúry vládou riadeným priemyselným komplexom globálnych digitálnych platforiem na zdieľanie obsahu. Na stránke združenia uvádza:

screenshot

.

Organizácia vedená Michaelom Shellenbergerom si dala za cieľ:

1. Zastaviť financovanie organizácií, ktoré cenzurujú Američanov, kongresom,

2. Nasvietiť komunikáciu medzi vedúcimi pracovníkmi sociálnych médií, štátnymi zamestnancami a dodávateľmi, ktoré sa týkajú moderovania obsahu,

3. Revíziu článku 230 zákona o slušnosti v komunikácii, aby sa od platforiem sociálnych médií vyžadovalo zverejňovanie rozhodnutí o moderovaní obsahu vrátane prípadov, keď sú používatelia suspendovaní alebo natrvalo zbavení platforiem.

Na Slovensku sme dnes svedkami stretnutí organizovaných neziskovými organizáciami, kde verejne diskutujú samozvaní experti na boj s dezinformáciami (analytička z Globsec, expert na bezpečnosť z Gerulaty a „antihoaxer“ Dávid Púchovský)  o tom ako pod dáždnikom Európskej únie signatári Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií moderujú obsah na veľkých platformách na zdieľanie obsahu ako sú Facebook, Google, Youtube, Instagram. Písali sme o tom (tu). Občania SR sú doživotne vypínaní na sociálnych sieťach (Dr. Igor Bukovský, Danny Kollár). Legitímna vláda musí zvádzať boj nielen s opozíciou, ale aj s tretím sektorom a médiami o dosiahnutie verejnoprávnosti verejnoprávnych médií. Boj Michaela Shellenbergera za slobodu slova, je aj našim bojom.

.

Michael Shellenberger prišiel do Prahy na pozvanie „Společnosti pro obranu svobody projevu“, aby v kruhu pozvaných hostí vystúpil s prednáškou „Vojna proti slobode prejavu: Prečo vlády smerujú k cenzúre a ako sa jej brániť.“

 

Pri tejto príležitosti poskytol rozhovor Parlamentním listúm.

Ako definuje pojem „Cenzorský-priemyselný komplex“ (CPK), ktorý sa objavil vo verejnom priestore práve vďaka Michaelovi? Pojem odvodil z pojmu „vojensko-priemyselný komplex“, pred vytvorením ktorého varoval americký prezident Eisenhover. Vtedy vyslovil obavu pred prepojením ministerstva obrany, zbrojárskeho priemyslu a tiež rôznych think-tankov a neziskových organizácií, nakoľko dokázalo intelektuálne zdôvodniť vojnu s cieľom na nej zarobiť. Michael si všimol, že dnes podobné, dokonca tie isté neziskové organizácie ideologicky zdôvodňujú cenzúru a obmedzovanie slobody prejavu. A teda, že vzniká obdobný komplex.

Redaktora napadlo, že kauza diskreditácie Petra Bystroňa (AFD) pred eurovoľbami by mohla byť takýmto príkladom. V nej došlo k úniku informácie, z prostredia českej BIS k jednej mladej novinárke. Ta ju zverejnila v článku a z neho sa prostredníctvom sociálnych sietí dostala až do Nemecka. Čím zasiahla do volebnej kampane. Bez dôkazov, bez obvinenia z toho len informácia, že českí a nemeckí politici sú uplácaní Ruskom prostredníctvom média Voice of Europe. Voľby sú za nami, nikto zatknutý, AFD pred voľbami poškodené, európska frakcia Identity a Democracy vylúčila AFD zo svojich radov, Bystroň a Krah odstúpili s kandidátky. Michael videl, že v tomto prípade CPK nielen cenzúroval niektoré tvrdenia, ale zároveň šíril dezinformácie s cieľom zničiť reputáciu vybraných osôb.

Pôvodným poslaním neziskoviek a médií v zdravej demokratickej spoločnosti je vyvažovať, kontrolovať vládnu moc, aby bola spoločnosť slobodnejšia, spravodlivejšia. V momente, keď dôjde k vzájomnému prepojeniu vlády, neziskoviek a súkromného sektoru v oblasti šírenia informácií, vzniká deštruktívna nekontrolovateľná moc nad životom kohokoľvek.

.

Pri spolupráci médií s vládou, prestávajú tieto kontrolovať vládu, skôr kontrolujú a obmedzujú opozíciu a takto pomáhajú vládnym orgánom, hovorí Micheal. A dodáva že  vlády aj mimovládne organizácie využívajú na tieto aktivity médiá. Znepokojujúce je to o to viac vtedy, keď ide o také významné a vplyvné mimovládne organizácie, ako sú organizácie Georgea Sorosa. Pričom kritik Georga Sorosa je hneď obvinený z antisemitizmu.

Presne tohto sme boli svedkom počas Matovičovej a Hegerovej hrôzovlády, keď vláda, médiá a mimovládky spolupracovali na likvidácii opozície. Nakoľko z opozičných politikov označili za hybridnú hrozbu a proruské živly, nebol problém s cenzúrou ich názorov na sociálnych sieťach. Žiaľ nevedia sa tejto politiky likvidácie (teraz už vládnej koalície) vzdať ani po prehre v parlamentných voľbách, kde toto ich úsilie ohodnotil nositeľ moci, volič.

Michael si všimol, že sa to deje nielen v USA, ale aj v Európe, kde organizácie a projekty, ktoré začal podporovať George Soros, začala niekoľko rokov po ňom podporovať v mnohých krajinách americká ambasáda. Čo dokazuje spoluprácu medzi vládou a neziskovým sektorom. Ambasády v Prahe a Bratislave sú v tomto smere najangažovanejšie, dodáva redaktor.

Michael poukázal na spoluprácu medzi thik-thankom Correctiv Georga Soroša a nemeckou vládou pri diskreditácii protivládnych protestov farmárov. A na fakt, že vlastne si farmári platili cez nemeckú vládu neziskovku, ktorá mala ich protesty znevierohodniť.

Redaktor poukázal na skutočnosť, že na cenzúrne zásahy v našich končinách sa zdôvodňujú ruskou agresiou a ruskou vojnou. Faktor strachu z vonkajšieho nepriateľa sa účinne využíval aj počas studenej vojny a účinne sa využíva aj teraz v Ukrajinskej vojne, doplnil ho Michael.

Obidvaja sa pozastavili nad tým, že sloboda slova to bolo niečo, k čomu sme my tu za železnou oponou vzhliadali. Po páde komunizmu sme zažívali nielen my ale aj USA najslobodnejšie časy. Prečo o slobodu slova prichádzame ako tu tak aj v USA? Michael to pripisuje odklonu Spojených štátov doľava za vlád demokratov, pričom trend nabral na obrátkach počas mandátu Joa Bidena.

U nás sa nedokážu zmieriť „demokrati“ s víťazstvom koalície vo voľbách 2023. Rovnako to vyzeralo v USA po voľbách v roku 2016, keď v nich zvíťazil Donald Trump. Vtedy to porazená strana pripisovala šíreniu dezinformácií, vtedy sa rozšíril pojem „fake news“ pokračuje Michael. Redaktor na to viazal myšlienkou, že u nich v Česku majú od roku 2017 projekt na boj proti fake news a dezinformáciám. Neziskovka Člověk v tísni od toho roku chodí po školách, aby mediálne vzdelávať naše deti. O tom ako je to pekne prepojené svedčí fakt, že niekedy v tom čase začal u nás denníkN šíriť po školách brožúrku o kritickom myslení. Mediálni „experti“ dodnes chodia po našich školách a vymývajú mozgy našich detí týmto ich dobrom s tichou, či otvorenou podporou ministerstva školstva. Na stiahnutie je k dispozícii dodnes (tu).

Michael k tomu dodáva, že donedávna sa za hlavný zmysel mediálnej výchovy v škole považovalo naučiť sa kriticky myslieť, neveriť automaticky žiadnemu zdroju, hoc akokoľvek prestížnemu. A hlavne, že sa budete pýtať. Dnes naopak sa učí komu všetkému máte veriť. Že máte dôverovať oficiálnym inštitúciám alebo tomu, koho inštitúcia odporúča. A dodáva, že ako vieru v to, čo povie Veľký brat popisoval požadovanú prácu s informáciami George Orwell vo svojom románe 1984.

Redaktor poukázal na skutočnosť, že v USA majú jednotlivé štáty ešte akú takú slobodu v tom ako si slobodu slova riadia. Na rozdiel od USA v EÚ sa postupne moc riadiť si slobodu slova presúva od členských štátov na európsku úroveň. EÚ prijala v ostatnom čase 3 legislatívne návrhy s dopadom na slobodu slova. Obhajcom týchto zásahov je komisárka Věra Jourová, ktorej Michael adresoval tweet, že v EÚ týmito nariadeniami zavádzajú totalitný systém cenzúry a že nám o ňom klamú.

 

.

 

Michael k tomuto presunu moci nad slobodou slova do Bruselu poznamenal, že dopyt po cenzúre prichádza od mladej generácie, ktorá slobodu slova vymieňa za bezpečnosť, nakoľko bola takto vychovávaná.

.

Spomenuli aj úspech Filipa Turka vo voľbách do EP. Redaktor ho pripísal tomu, že mladí sú už unavení z dominujúcej liberálnej a progresívnej rétoriky a že je pre nich zaujímavejší sebavedomý „frajer starého typu“. Michael to prirovnal k obdobiu, keď v USA kvôli túžbe po zmene volili mladí Ronalda Reagana.

A dodal, že ho potešilo, že sa v Prahe stretol s mladými ľuďmi, ktorí vedeli o škandále Twitter Files a že v tom vidí nádej na lepšiu budúcnosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

07:56

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. Informovala agentúra AFP.

07:07

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Včera 20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali