Metelka po triumfe v stíhačke: “Viac šťastia ako rozumu”

❚❚

Paríž 31. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 31. augusta 20:14

Slovenský reprezentant Jozef Metelka získal na PH 2024 v Paríži zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4000 m. V sobotnom finále triumfoval po tom, ako jeho súper Brit Archie Atkinson spadol. Metelka zavŕšil v tejto disciplíne zlatý hetrik, keď obhájil triumfy z Ria de Janeiro 2016 i Tokia 2020

Jozef Metelka zlato paracyklistika
Na snímke slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka sa raduje zo zisku zlatej medaily vo finále v stíhacích pretekoch na 4000 m na dráhe v kategórii C4 počas XVII. paralympijských hier 2024 v Paríži

Slovensko sa zásluhou Metelku teší z prvej zlatej medaily v Paríži. Tridsaťsedemročný paracyklista dokázal napriek zmenám v klasifikácii zdravotného znevýhodnenia v sobotu najprv postúpiť do finále, čím si zaistil minimálne striebro. V kvalifikácii kategórie C4 obsadil druhé miesto za Atkinsonom, ktorý časom 4:17,700 minúty prekonal svetový a paralympijský rekord Metelku z Tokia o viac ako päť sekúnd (4:22,772 min).

.

Vo finále slovenský reprezentant od úvodu zaostával za Britom, ktorý mieril jasne za zlatom. Atkinson nasadil vysoké tempo a postupne zvyšoval náskok, no potom nečakane spadol, čo znamenalo Metelkov triumf. Do ciela dojazdil v čase 4:27,920 min. Bronz získal Francúz Gatien Le Rousseau, ktorý zdolal krajana Kevina Le Cunffa.

“Bolo v tom viac šťastia ako rozumu. Toto sa nestalo od čias dinosaurov, je to niečo totálne neočakávateľné. Som doslova bez slov. Archie spadol v rohu, v ktorom mne predtým podšmyklo koleso. Myslel som si, že som tam urobil nejakú ‘somarinu’, ale zrejme je tam niečo na tej dráhe, možno viac vydraná alebo niečo s lakom. Nejakým spôsobom sa to vydarilo. Nepochopiteľné pre mňa, ale hlavne, že sa to podarilo,” povedal Metelka pre TASR.

.

 

Úprava kategórií

Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) v uplynulých rokoch upravila kategorizáciu stupňov zdravotného znevýhodnenia v paracyklistike. Do Metelkovej triedy C4 sa tak dostali aj pretekári, ktorí majú obe nohy, a Slovák, i keď je dvojnásobný obhajca titulu, už nebol najväčší favorit na zlato.

“O zlatom hetriku sa mi zhruba polroka dozadu mohlo iba snívať. UCI i viaceré federácie zamiešali karty, keď upravili pravidlá, a tak jazdím proti súperom s dvoma nohami. Je tak ťažké povedať, či je niekto v kategórii C4 alebo C5. Taký Kevin le Cunff mal napríklad namierené do profesionálneho tímu. Druhá vec je, že môj bicykel nie je zďaleka taký dobrý, ako má on, Briti, či Američania. Tá technológia uletela úplne dopredu. Takže som do toho išiel s vedomím, že poriadne natrénujem a uvidíme, čo bude. Uplynulý polrok som na časovkárskom bicykli strávil toľko času, ako doteraz nikdy,” vyznal sa po triumfe.

Tridsaťsedemročný cyklista, ktorý má amputovanú časť ľavej nohy a používa protézu, vstúpil do sobotňajšej súťaže na velodróme v St. Quentine des Yvelines ako úradujúci svetový i paralympijský rekordér s časom 4:22,772 minúty z augusta 2021 v Tokiu. V poslednej rozjazde s Atkinsonom zaostal za týmto výkonom len o dvadsaťosem stotín sekundy, no postúpil len z druhého miesta. Jeho britský súper totiž zlomil Metelkov rekord o neuveriteľných päť sekúnd a 72 stotín. Vyzeralo to tak, že o držiteľovi zlatej medaily bolo rozhodnuté ešte pred finále.

 

.

Atkinsonov pád

Britský pilot mal aj v ňom od začiatku navrch a Metelku rýchlo dobiehal, po polovici mu dýchal na chrbát a pokúšal sa súpera dostihnúť. V takom prípade by sa preteky okamžite skončili a zlato by zavesili na krk Atkinsonovi. Mladý pretekár však tempo prepálil, postupne začal strácať z náskoku a dve kolá pred koncom spadol.

Metelka získal v stíhačke zlato
Na snímke britský reprezentant v paracyklistike Archie Atkinson po páde vo finále v stíhacích pretekoch na 4000 m na dráhe v kategórii C4 počas XVII. paralympijských hier 2024 v Paríži

Priamo počas finálovej jazdy nevedel, že súper spadol, ani že strácal z náskoku: “Možno bol unavený, neviem. Ja som si išiel svoje. Na dráhe nemám šancu vedieť, čo ten druhý robí, ak ho náhodou nemám rovno na opačnej strane. A vedel som, že tam nebude.”

 

Nová taktika

Metelkov tréner Kyleighom Manners musel pred finále vymyslieť novú taktiku, keďže na čistý výkon mal navrch Atkinson. Zvolil stratégiu, že sa pôjde dve kolá ako v stíhačke a ďalšie dve rýchlejšie, čo prekvapilo aj jeho zverenca.

“Potom zase trošku menej a zase trošku viacej. Bol to totálny mix a myslel som si, že tréner si robí dobré ráno, lebo občas zvykne takéto blbosti vymýšľať. Ale väčšinou, nie väčšinou, ale stopercentne to funguje. Tak som si povedal: ´Skáčem tak, ako pískaš´. No a nejakým spôsobom sa to podarilo,” povedal Metelka, ktorý v prvom momente, ako videl súpera na zemi, ani nepomyslel na víťazstvo. Naopak, hlavou mu prebleskol incident z pretekov v holandskom Apeldoorne: “V prvom rade som pomyslel na to, aby sa neopakoval. I keď tam to nebol jeden jazdec ale tandem. Pilot mal po páde tak dve a polmetrovú triesku v bruchu a musela ho vziať sanitka, neviem či nie aj helikoptéra. No a atlét, čo je za ním, mal asi polmetrovú triesku v lakti. To som videl tesne pred mojím štartom. V tej rýchlosti, v ktorej ideme, sa môže stať veľmi ľahko niečo zlé.”

.

Piatkovým triumfom sa pre Metelku skončilo účinkovanie na dráhe, v Paríži však zabojuje ešte na ceste, kde ho čaká časovka aj cestné preteky s hromadným štartom. “Moja druhá špecialita je cestná časovka. Veľmi sa na to teším, teraz sa začína párty, mám jednu medailu a je to super pocit. Tá časovka je trochu vyrovnanejšia a môže sa stať všeličo, nie je to taká lotéria ako cestné preteky. Možno sa podarí ešte jedno zlato, to by bola ´pecka´,” zaželal si.

 

Dráhová paracyklistika – C4 muži na 4000 m:

finále:

1. Jozef METELKA (SR) 4:27,920 min, 2. Archie Atkinson (V.Brit.) +kolo

o bronz: 3. Gatien Le Rousseau 4:24,096, 4. Kevin Le Cunff (obaja Fr.) 4:25,366

 

Prečítajte si tiež

Metelka vo finále C4-5 na 1000 m s pevným štartom

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom
17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali