Metelka i Kuril v časovke bez medaily, zlatý Le Cunff

❚❚

Paríž 4. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 4. septembra 16:55

Slovenskí paracyklisti Jozef Metelka a Patrik Kuril nevybojovali medaily v individuálnej časovke na PH v Paríži. V stredajších pretekoch kategórie C4 obsadil Metelka 6. priečku so stratou 1:56,03 min na víťazného Francúza Kevina Le Cunffa. Kuril skončil 9. so štvorminútovým mankom. Striebro získal ďalší francúzsky reprezentant Gatien Le Rousseau a z bronzu sa tešil Španiel Damian Ramos Sanchez

Jozef Metelka
Na snímke slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka

Metelka i Kuril v tejto disciplíne uspeli na oboch predchádzajúcich hrách. Obaja majú na konte zlatú medailu, Kuril z Tokia 2020, Metelka z Ria de Janeiro 2016. Z Brazílie si Kuril odniesol bronz, Metelka bol v Japonsku strieborný za svojím krajanom.

.

Cestná paracyklistika – časovka mužov na 28,3 km:
C4: 1. Kevin Le Cunff 36:46,49 min, 2. Gatien Le Rousseau (obaja Fr.) +31,89 s, 3. Damian Ramos Sanchez (Šp.) +1:19,45 min, …, 6. Jozef METELKA +1:56,03, 9. Patrik KURIL (obaja SR) +4:01,37

 

.

Slováci neobhájili medaily, Metelka: “Nepretekáme fair play”

Slovenskí reprezentanti neobhájil medailové pozície z dvoch predchádzajúcich paralympiád v časovke cestných cyklistov. Jozef Metelka obsadil v stredajších pretekoch šieste a Patrik Kuril deviate miesto. Obaja v tejto disciplíne uspeli na dvoch predchádzajúcich hrách. Kuril má zlato z Tokia 2020, Metelka z Ria de Janeiro 2016. Z Brazílie si prvý menovaný odniesol bronz, jeho krajan bol v Japonsku strieborný za svojím krajanom.

V stredu však slávili triumf domáci cyklisti, zlatý Kevin le Cunff a strieborný Gatien le Rousseau mali na 28,4 km trati výrazný náskok pred konkurenciou. “Bolo to ťažké. Je to veľmi pekná trať, ale išlo sa stále naplno. V zjazdoch nie som najrýchlejší, jeden bol taký nepríjemný s kruhovým objazdom v streda a druhý s pravotočivou zákrutou. Dneska nebol môj deň, no na výsledkovej listine je vidieť, že tam nie je nikto s protézou, čiže je to taký odraz toho, čo sa deje v našom športe,” povedal po pretekoch Metelka. Zopakoval tak svoje výhrady ku krokom Medzinárodnej cyklistickej federácie (UCI), ktorá v uplynulých rokoch upravila kategorizáciu C4 tak, že v nej môžu štartovať aj pretekári, ktorí majú obe nohy a bez viditeľného zdravotného znevýhodnenia. “Momentálne nepretekáme fair play. Bohužiaľ, peniaze hrajú veľmi veľkú úlohu aj v tomto športe,” doplnil.

Napriek výsledku však nebol príliš sklamaný, keďže za daných podmienok očakával, že sa umiestni niekde do prvej šestky. Na víťazného le Cunffa stratil 1:56,03 minúty. “Čakal som stratu tak okolo dvoch minút. Myslím si, že som išiel celkom dobre, ale určite by som bol radšej na pódiu. No nedá sa stále vyhrávať.”

Pre Metelku to bol už tretí štart na paralympiáde a čakajú ho ešte hromadné preteky. S účinkovaním v Paríži je však už teraz spokojný, na dráhe totiž obhájil zlato v stíhačke na 4 km a v tejto disciplíne dosiahol zlatý hetrik: “Myslím si, že to je celkom exkluzívny klub. Som rád, pretože na dráhe sa podarilo to, čo som chcel, zlatá medaila je úplná paráda.”

Kuril s účasťou v Paríži veľmi nepočítal, no nakoniec nazbieral dostatok bodov v rebríčku. Do Francúzka však necestoval s ambíciou obhájiť prvenstvo. “Viem, že za podmienok, ktoré boli, pre mňa nebolo možné obhájiť prvé miesto z Tokia. Som realista a nešiel som na štart s tým, že idem vyhrať. Dúfal som, že to bude okolo piateho miesta a medaila bol taký veľký sen,” uviedol v cieli, kam prišiel so štvorminútovou stratou na víťaza. “Necítil som sa najlepšie, ale z toho, čo som mal v nohách, tak som si to rozložil dobre. Aj technicky aj takticky to bolo tiež v poriadku, ale jednoducho ten výkon nestačil. Som sklamaný,” uviedol.

.

Aj on bude štartovať v piatkových pretekoch s hromadným štartom, ktoré sa pôjdu na rovnakom 14,2 km dlhom okruhu v Clichy-sous-bois ako časovka. Cyklisti ho absolvujú dokopy sedemkrát, čiže ich čaká 99,4 km. Cestné preteky absolvujú spoločne kategórie C4 a C5, v pelotóne tak bude 29 pretekárov. “Uvidíme, ako zregenerujem z časovky, či z toho trošku porastiem. Mal by som sa dostať na trochu lepšiu úroveň. Ale tieto preteky sú poznačené nevraživosťou, už dlhšie tu funguje taký profesionalizmus a ja som sa sem neprišiel zabiť. Ale dám zo seba maximum,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali