Memorandum s FIA má rozvíjať motoršport a cestovný ruch

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dostať na Slovensko opäť svetový motoršport. To je jeden z hlavných cieľov Memoranda o spolupráci, ktoré v stredu podpísali zástupcovia Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ) a Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ)

Memorandum
Na snímke prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Muhamad Sulajím (uprostred), minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi (vľavo, nominant SNS) a prezident Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ) Dušan Koblišek (vpravo) počas tlačovej konferencie po podpise Memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ), Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) a Slovenskou asociáciou motoristického športu (SAMŠ) v Bratislave v stredu 9. októbra 2024

Slovenský motoršport, podobne ako ostatné odvetvia športu dlhodobo zápasí s nedostatkom financií na rozvoj. Zatiaľ čo okolité krajiny sa predbiehajú v hosťovaní svetových motoristických seriálov, Slovensko stále bojuje s nedostatkom prostriedkov na podporu vlastných podujatí. To sa môže v blízkej dobe zmeniť, čomu má pomôcť podpísané Memorandum o spolupráci medzi FIA, SAMŠ a MCRŠ. “Je pre mňa veľkou cťou a potešením, že môžem na pôde ministerstva privítať prezidenta FIA a takisto pána Kobliška zo SAMŠ. Je to pre mňa špeciálna situácia aj v tom, že som sa roky venoval motoristickému športu a neznamená pre mňa iba športové vyžitie, ale v tejto pozícii je to už aj prepojenie na cestovný ruch a budovanie infraštruktúry. Je to špeciálna oblasť a má aj výchovný charakter pre mládež. Motorizmus je dynamický odvetvie, ktoré spája v sebe technologický pokrok, individuálnu odvahu, ale aj tímovú spoluprácu. Som veľmi rád, že FIA ako globálny líder spomedzi svetových asociácií, súhlasila s tým, aby pri príležitosti návštevy na Slovensku podpísala spoločné memorandum. Je to základ pre budúcu veľmi úspešnú spoluprácu,” uviedol minister MCRŠ Dušan Keketi.

.

FIA zastupoval priamo prezident Mohammed Ben Sulayem, ktorého v stredu ráno prijal aj prezident SR Peter Pellegrini. “Je pre mňa veľkým potešením byť na Slovensku, je to pre mňa prvá návšteva tejto krajiny. Dnes ráno som mal česť stretnúť sa s pánom prezidentom Pellegrinim a bolo veľmi príjemné zistiť, že obaja sme fanúšikmi motoršportu. Takisto som veľmi rád na tejto pôde a je príjemné zistiť, že jeho minister je tiež fanúšik. FIA ako hlavná svetová organizácia zastrešujúca motoršport berie svoju úlohu veľmi zodpovedne vo všetkých krajinách, kde má svojich členov. Je pravda, že Formula 1 je asi vrchol motoršportu, ale Veľkých cien je iba 24 v 22 krajinách. My robíme oveľa viac ako F1 a preberáme na seba zodpovednosť v rozvoji cestovného ruchu a takisto environmentálne predsavzatia,” povedal Ben Sulayem.

Spoločnou snahou všetkých strán je vytvorenie podmienok pre vzájomnú spoluprácu, organizovať a uskutočniť významné svetové motoristické podujatia na území SR so štátnou podporou a s víziou zlepšiť propagáciu SR. “Motoristický šport má na Slovensku veľkú tradíciu, o ktorú sme schopní sa starať aj s našimi prostriedkami. Som veľmi vďačný za prístup FIA, ale aj MCRŠ v tomto ponímaní, že nám umožňuje venovať sa budúcnosti, predovšetkým mládeži a projektom. Je to nový typ kartingu a v našom prípade tzv. minikáram (dolu kopcom bez motora). Sú určené najmladším a naša asociácia je schopná vďaka podpore FIA mať takéto vozidlá a požičať ich talentom. Sme pripravení organizovať aj veľké podujatia, máme vynikajúcich partnerov. Slovakia ring už hostil veľa zaujímavých akcií a verím, že s podporou FIA ich bude v budúcnosti ešte viac,” skonštatoval Dušan Koblišek, prezident SAMŠ. Podpis memoranda a návšteva prezidenta FIA na Slovensku je súčasťou jeho oficiálnej návštevy a pozvánky od pretekárskeho okruhu Slovakia Ring, a to pri príležitosti 15. výročia spustenia prevádzky tohto areálu.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:50

Česko podľa prezidenta Petra Pavla zaznamenáva tisíce kybernetických útokov denne. Taký útok, ktorý by bol cielený na kybernetickú infraštruktúru krajiny, je podľa jeho slov možné porovnať s ozbrojeným konfliktom. Dodal, že na zvýšenie odolnosti celej spoločnosti je nutné aj vzdelávanie a osveta o týchto témach. Povedal to v stredu po návšteve českého Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

18:49

Tínedžer z Nepálu sa stal v stredu najmladším horolezcom, ktorý zdolal 14 najvyšších vrcholov sveta. Nimá Rindží Šerpa (18) v stredu približne o 6.05 h miestneho času vystúpil na vrchol tibetskej hory Šišapangm. Zavŕšil svoj výstup na všetkých 14 vrcholov s nadmorskou výškou viac ako 8000 metrov uznaných Medzinárodnou horolezeckou asociáciou (UIAA). Všetky sa nachádzajú v Ázii.

18:48

Je možné, že časť finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka koncom budúceho roka prepadne. Uviedol to v stredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že rezort hľadá riešenia, ako vyčerpať čo najviac prostriedkov.

18:47

Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ. Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne. V stredu na to upozornili zástupcovia Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS), Národného inšpektorátu práce, finančnej správy (FS) a spoločnosti Grant Thornton Slovakia (GTS) na základe analýzy Útvaru pre hodnotu a peniaze (ÚHP). ZPS však presnosť údajov spochybnilo.

18:32

Francúzsko bude 24. októbra hostiť medzinárodnú ministerskú konferenciu o kríze v Libanone. Rozhovory sa zamerajú na politickú situáciu a humanitárnu pomoc po eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

18:32

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v stredu upozornil, že humanitárna kríza a podmienky v Libanone sa “zhoršujú alarmujúcim tempom.” V krajine už niekoľko týždňov eskaluje konflikt medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh.

18:23

Súboj o post predsedu britskej opozičnej Konzervatívnej strany sa v stredu zúžil na dvoch kandidátov. Z duelu vypadol bývalý minister zahraničných vecí a vnútra James Cleverly.

18:22

Talianska premiérka Giorgia Meloniová svedčila v stredu na súde v prípade dvoch mužov, ktorí vytvorili a zdieľali jej falošné pornografické videá.

18:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že situácia na bojisku v jeho krajine vytvára príležitosť na prijatie krokov, ktoré povedú k ukončeniu vojny na Ukrajine najneskôr v roku 2025.

18:21

Poľský premiér Donald Tusk po rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe vyhlásil, že pred spormi spojenými s negatívnymi dôsledkami ťažby v hnedouhoľnej bani v poľskom Turówe na životné prostredie v ČR nebude zatvárať oči. Označil to však za politické nedorozumenie z minulosti, ktoré nemuselo nastať. Poľská strana Česku poskytne všetky požadované dáta, čo podľa premiéra ČR Petra Fialu pomôže upokojiť situáciu.

18:21

Japonský premiér Šigeru Išiba v stredu rozpustil dolnú komoru parlamentu, aby pripravil predčasné voľby na 27. októbra.

18:20

Tornádo sa v stredu v americkom štáte Florida prehnalo cez diaľnicu Interstate 75. Oznámila to pobočka americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) v Miami

18:19

Dvaja ľudia zomreli v stredu pri raketovom útoku na severoizraelské mesto Kirjat Šmona, oznámili izraelskí záchranári.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali