Meloniová v čoraz väčšom chaose. Na svoje sľuby voličom kašle, myslí si Draxler

❚❚

Bratislava 16. augusta 2023 (HSP/Foto: Facebook GM)

 

Vo chvíli, keď sa z voličských hlasov stal tovar, do politiky prenikli marketingové metódy. Ľahko sa potom môže stať, že prezidentom sa stane osoba, o ktorej 95 % občanov niekoľko týždňov pred voľbami vôbec nič nevie. Alebo, ako v Taliansku, sa môže vlády chopiť človek, ktorý do spoločnosti prinesie len plný vak sľubov a problémy krajiny sa namiesto riešenia len stupňujú. Juraj Draxler si vzal pod lupu Giorgiu Meloniovú

Georgia Meloni
Georgia Meloni

Talianski politickí marketéri našli v Meloniovej celkom dobrý materiál, keď potrebovali vyrobiť nové politické hnutie.  Draxler si myslí, že si viedla dobre, jednoduchým populizmom vymietla hlasy ľavici. Vláda je pritom silne “probiznisová”. Presne plní, čo má, aj v zahraničnej politike, kde je tvrdo protiruská a najmä proamerická, výhľadovo sa dá očakávať aj znovuzapojenie Talianska do konfliktov v severnej Afrike alebo na Blízkom Východe, ak na to bude priestor.

.

“Problém je,” píše Draxler, “že voličom vlastne nedáva nič z toho, čo chceli. Špeciálne to kričí pri téme imigrácie. Tam síce vždy prídu nejaké okázalé výkriky a gestá (nepustíme sem nič, prijmeme taký zákon a hentaký zákon) ale realita je taká, že imigrácia je na rekordných číslach. Oproti minulému roku, keď Meloniová vyhrala voľby, na štvornásobku. A tak to musí niečím prekryť. Vymyslela preto, že mimoriadne zdaní banky. Veľké gesto. To bude určite populárne. A ohlásila 40 percentnú daň na čistý zisk z kreditných operácií.”

Draxler ukazuje, na dva problémy, ktoré jej to sťažili: “Po prvé, veľké talianske banky sa sťažujú, že ich takto oslabené ľahko zožerú európski konkurenti, ktorí podobné obmedzenia nemajú. Nič dobré pre Taliansko ako krajinu. A jeho hrdosť. Po druhé, v Taliansku pôsobí aj celý rad menších, často veľmi šikovných bánk, ktoré ale dlhodobo vôbec nie sú až v takej finančne pohodlnej pozícií, ako konglomeráty. Mimoriadne zisky ich celkom príjemne stabilizovali, ale zásahom vlády by sa to zase zmenilo a malé banky by boli ohrozené.”

.

A nejde len o banky. Postoj Meloniovej bol dosť tvrdý aj pri poslednom vyjednávaní o minimálnej mzde. Ľavica kritizuje, že vláda je pod tlakom loby rybárov, kúpeľníkov, obchodníkov… Draxler komentuje: “A tak vláda, ako pri imigrácii, po veľkohubých vyhláseniach začala otáčať. Malé banky nakoniec asi vôbec mimoriadnou daňou nezdaní. A veľké banky tiež v skutočnosti zdaní výrazne menej, ako sa pôvodne hovorilo. Detaily sa stále vyjednávajú a dolaďujú.”

Vládu Meloniovej napokon Draxler hodnotí: “No a takto to je, keď vládnu marketingovo vytvorení populisti. Stále sa niečo kričí a ohlasuje, aby bol dojem aktivity. Ale reálne sa v krajine mení máločo, dlhodobé problémy ostávajú. Neskôr sa to zapláta tým, že sa vytvorí nejaký ďalší, “nový” projekt na oklamanie naivných voličov. Tak, ako Meloniová vystriedala Berlusconiho a Salviniho, aj po nej príde nejaký nový “spasiteľ”. Detaily sa stále vyjednávajú a dolaďujú. V čoraz väčšom chaose.”

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:24

Obyvatelia Gruzínska dali napriek pokusom o intervenciu jasne najavo, že chcú vlasteneckú vládnucu stranu podporujúcu rodinu. K výsledkom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré vyhrala vládnuca strana Gruzínsky sen, to v nedeľu na Facebooku napísal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

16:17

Japonská vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP), ktorú v ostatnom čase sužovali korupčné škandály, prvýkrát od roku 2009 zrejme nezíska parlamentnú väčšinu. Otázne je aj to, či vôbec dokáže vytvoriť väčšinovú koalíciu so svojím doterajším partnerom, stranou Kómeitó.

16:03

15:49

Európska centrálna banka (ECB) by si mala ponechať otvorené všetky možnosti, čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb. Povedal to tento týždeň vo Washingtone guvernér holandskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot. Dal tým najavo, že decembrové zníženie sadzieb, s čím trhy do veľkej miery počítajú, nie je hotová vec.

15:48

Do slovenského pracovného trhu sú najviac zapojení päťdesiatnici. Aspoň cent zarobilo v minulom roku vyše 79 % obyvateľov Slovenska narodených v roku 1973. V aktuálnom prehľade ekonomického diania na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

15:47

Turecká armáda “zneškodnila 15 teroristov” pri útoku na pozície kurdských milícii známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii, uviedlo v nedeľu turecké ministerstvo obrany prostredníctvom sociálnej siete X.

15:46

Dovedna 383 osôb museli v nedeľu dopoludnia evakuovať hasiči z budapeštianskeho hotela z dôvodu požiaru, pri ktorom nedošlo k zraneniam. Oznámilo to maďarské Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF) na svojej webstránke katasztrofavedelem.hu.

14:24

Izraelský útok na Irán bol podľa slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua “presný a silný” a splnil všetky svoje ciele. “Sľúbili sme, že odpovieme na (predošlý) iránsky útok a v sobotu sme to spravili… (izraelský) útok na Irán bol presný a silný, splnil všetky svoje ciele,” povedal v nedeľu Netanjahu.

14:10

Najmenej 40 ľudí zahynulo v noci na nedeľu pri izraelskom útoku na obytnú oblasť neďaleko mesta Bajt Lahíja na severe Pásma Gazy, uviedla palestínska tlačová agentúra WAFA. Izrael v nedeľu ráno podnikol aj letecký útok v meste Džabálijá, taktiež na severe enklávy. Podľa miestnych záchranárov si útok vyžiadal 20 obetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali