Matovič má problém: Haščák uspel na súde

❚❚

Bratislava 14. júla 2023 (TASR/HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Igor Matovič (OĽANO a priatelia) dostal od právnikov finančníka Jaroslava Haščáka začiatkom júna upozornenie, že ak sa neprestane na jeho adresu vyjadrovať dehonestujúco a urážlivo, musí počítať s civilnou žalobou

Jaroslav Haščák
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák

Ak Matovič nazve Saskárku Janku Bittó Cigánikovú Janka Penta Cigániková, v podstate mu okrem politického protiúderu nič nehrozí. Stranu Smer SD aj Hlas vytrvalo nazýva mafiánmi. V jednom z posledných statusov napísal: “Vraj už demokrati vyhrať sami nemusia, lebo “demokrat” Pelle sa Ficovi obráti chrbtom a pôjde s nimi, demokratmi. Aké naivné a hlúpe myslenie! (Vraj mafia nepôjde s mafiou,) … kolaboranti si ani neuvedomujú, že týmito rečami demotivujú demokratických voličov prísť voliť – veď na čo, ak Pelle pomôže?”

.

Politici totiž musia strpieť oveľa viac než občan, ktorý v politike činný nie je. (Čestnú výnimku v tomto má asi len Zuazana Čaputová.) Matovič si však tento rozdiel akoby neuvedomoval. Haščák od neho cez právnikov zhruba pred piatimi týždňami žiadal nielen zastavenie “hate speach*”, ale chcel, aby sa mu Matovič aj ospravedlnil. Nie je známe, že by to Matovič urobil.

Haščákovi sa minula trpezlivosť a na okresnom súde v Trnave pravdepodobne sľúbenú žalobu podal, pretože ten nariadil neodkladné opatrenie, ktorým hnutiu OĽANO a jeho šéfovi Igorovi Matovičovi ukladá povinnosť zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

.

Haščákovi právnici informovali, že súd zároveň Matovičovi a jeho hnutiu nariadil vymazať zo svojich profilov na sociálnych sieťach desiatky príspevkov a videí, ktoré takéto výroky obsahujú. Súd vo svojom rozhodnutí podľa nich konštatuje, že videá a príspevky Matoviča obsahujú prejavy o Haščákovi, ktoré nie je možné spoločensky tolerovať. Podľa súdu totiž nebolo cieľom Matoviča využiť svoje postavenie na otvorenie legitímnej verejnej diskusie, nakoľko príspevky a videá neobsahujú prípustnú a vecnú kritiku, ale osobné slovné útoky, ktoré nesledujú žiadny legitímny cieľ.

Matovič sa po vyhrážke Haščáka civilnou žalobou nezačal mierniť, naopak, jeho výroky nabrali na intenzite. “Neodkladné opatrenie však nie je vhodným inštitútom na domáhanie sa všetkých nárokov, ktoré Jaroslavovi Haščákovi v súvislosti s konaním Igora Matoviča vznikli. Preto pristúpime k podaniu civilnej žaloby, ktorou tieto nároky v mene nášho klienta uplatníme,” povedal advokát Alexander Kadela.

Zaujímavé sú aj vyjadrenia súdu v oddôvodnení opatrenia. “Súd pri politikoch reprezentujúcich záujmy občanov očakáva ich morálnu vyspelosť a to, že svoju autoritu nebudú využívať na neoprávnené zasahovanie do súkromia a ľudskej dôstojnosti iného neprimerane urážlivou či dokonca vulgárnou kritikou danej osoby, prekračujúcou spoločenské pravidlá slušnosti,” interpretoval Kadela.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:07

Ratingová agentúra Fitch v piatok (11. 10.) večer zhoršila výhľad úverového ratingu Francúzska na negatívny zo stabilného. Ako dôvod uviedla riziká vyplývajúce z jeho fiškálnej politiky deň po tom, ako vláda v Paríži zverejnila svoj rozpočet na rok 2025. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a businesstimes.

12:07

Ratingová agentúra Moody’s Ratings v piatok 11. októbra znížila výhľad ratingu Belgicka na negatívny zo stabilného. Dôvodom sú obavy z vývoja rozpočtového deficitu a z politickej neistoty po všeobecných voľbách. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes. Moody’s zároveň potvrdila Belgicku úverový rating v domácej a zahraničnej mene na úrovni Aa3.

10:59

Izrael bude naďalej podnikať opatrenia, aby zabránil akejkoľvek ujme na mierových jednotkách OSN v južnom Libanone (UNIFIL), povedal izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi. Galant zároveň obvinil hnutie Hizballáh, že využíva stanovištia UNIFIL-u ako krytie. V nedeľu to uviedol Galantov rezort, informuje TARS podľa agentúry AFP.

10:57

Južne od Taiwanu v nedeľu preplávala skupina čínskych námorných plavidiel na čele s lietadlovou loďou, uviedlo ministerstvo obrany na ostrove s tým, že zostáva v pohotovosti a je pripravené reagovať podľa potreby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

10:37

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje aktualizovať informácie o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia, teda tretieho piliera. Potreba aktualizácie súvisí aj s úpravou a zjednotením dôchodkovej prognózy, ktorá by mala byť doplnená o ďalšie dôchodkové schémy. Vyplýva to z predbežnej informácie opatrenia o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia z dielne MPSVR.

10:37

Štyridsať krajín, ktorých vojaci slúžia v rámci mierových síl OSN na juhu Libanonu (UNIFIL), odsúdilo útoky na príslušníkov tejto misie. Ich spoločné vyhlásenie v sobotu zverejnilo na sociálnej sieti X poľské diplomatické zastúpenie pri OSN.

Pod spoločné vyhlásenie, ktoré iniciovalo Poľsko, sa podpísali aj krajiny ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a India. Podporu mu vyjadrilo aj Švajčiarsko.

10:30

V rámci projektu Zelená domácnostiam ostáva po necelých troch mesiacoch od jeho spustenia 47,9 % voľných poukážok. Celková suma finančných príspevkov vo forme poukážok na tento projekt je vo výške 107,7 milióna eur do roku 2029. Vyplýva to z údajov zverejnených Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), ktorá spravuje tento projekt.

07:55

Voliči v Litve v nedeľu rozhodujú o zložení 141-členného parlamentu – Seimasu. O priazeň takmer 2,4 milióna voličov sa uchádza 14 politických strán a jedna koalícia a 1740 kandidátov, informovala agentúra Reuters.

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že opozičná Litovská sociálnodemokratická strana (LSPD) zrejme porazí vládnucu stredopravú stranu Vlastenecký zväz – Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD).

Parlamentné voľby v predstihu v Litve
Na snímke volička prichádza do volebnej miestnosti vo Vilniuse
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali