Matovič: “Je jednoznačným právom ľudí, aby sa vyjadrili v referende.” Prezidentka podľa neho urobila chybu. Dodal, že boj za Sputnik V stál za to

❚❚

Bratislava 4. júla 2021 (SITA/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Je jednoznačným právom ľudí, aby sa vyjadrili v opozíciou požadovanom referende o predčasných voľbách. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to povedal minister financií a šéf hnutia OľaNO Igor Matovič. Podľa neho bolo chybou prezidentky Zuzany Čaputovej, že problematiku vyhlásenia referenda dala na posúdenie Ústavnému súdu SR

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič

„Druhá vec je, že to referendum nepodporujem, alebo nehlasoval by som za predčasné voľby,” povedal Matovič. Na druhej starne podľa neho majú ľudia právo, aby sa konalo.

.

V prípade predčasných volieb Matovič podľa vlastných slov verí, že hnutie OľaNO by sa určite dostalo do parlamentu, aj keď by sa na preferenciách mohli odraziť nepopulárne opatrenia, ktoré ešte ako premiér komunikoval.

„Ja pevne verím, že ľudia nie sú hlúpi. Že si nakoniec s odstupom času uvedomia a spočítajú, že kto bojoval za životy, kto bojoval za percentá a kto bojoval, aby neskončil v base,” dodal.

.

 

Sputnik V

Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a snaha zaviesť očkovanie touto očkovacou látkou mali význam. Povedal to expremiér a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. “Určite to stálo za to,” zdôraznil

Oveľa menšie reálne počty tých, ktorí sa Sputnikom zaočkovať dajú, v porovnaní s proklamovanými očakávaniami pripisuje Matovič “podlej propagande” proti Sputniku a odsúvaniu možnosti očkovať sa ním. “Je to veľká škoda, že hlupáci odstrašili státisíce ľudí. A platí, že touto vakcínou sa chceli dať zaočkovať tí, ktorí inú vakcínu odmietali,” zdôraznil.

Výsledkom podľa neho je, že títo ľudia sa zaočkovať vôbec nedajú. V dôsledku antikampane postihol Sputnik podľa Matoviča na Slovensku rovnaký osud ako AstraZenecu.

Myslí si, že v ďalšom priebehu vakcinácie je potrebné využiť každú možnosť, ako zrýchliť a zefektívniť očkovanie. Pripustil, že určitá skupina ľudí sa však za žiadnych okolností zaočkovať nedá.

.

V súvislosti s finančnými nákladmi na odmeňovanie zaočkovaných prostredníctvom sprostredkovacieho bonusu a očkovacej lotérie vyhlásil, že ministerstvo financií bude veľmi rado, ak sa týmto spôsobom vyplatí čo najviac peňazí. “Čím viac vyplatíme, tým viac zaočkovaných budeme mať a každý očkovaný sa ráta,” zdôraznil.

Zopakoval, že nepovažuje za správne, aby tí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, mali byť k tomu nútení tým, že majú platiť za testy. “Antigénové testy by mali byť naďalej zadarmo a mala by byť zachovaná dostatočná dostupnosť testovacích miest,” povedal Matovič, poukazujúc na prax v iných krajinách.

 

Ochranka

Matovič okrem toho uviedol, že o predĺženie ochranky nemal záujem. „V Úrade na ochranu ústavných činiteľov si mysleli, že je to naďalej potrebné, je to ich rozhodnutie, akceptujem ho,“ zdôraznil v nedeľnej diskusnej relácii V politike televízie TA3.

„Bol som informovaný o možných krokoch niektorých ľudí,“ doplnil s tým, že ak mu bude chcieť minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) opakovane predĺžiť ochranku, rozhodne sa na základe aktuálnej situácie.

.

 

Odvolávanie v NR

„Neočakával som žiadne hlasy zo strán Za ľudí a SaS, napriek tomu nejaké prišli zo strany Za ľudí,“ vrátil sa Matovič k jeho stredajšiemu (30. 6.) neúspešnému odvolávaniu z pozície ministra financií. Za vyslovenie nedôvery Matovičovi bolo 51 zo 135 prítomných poslancom parlamentu.

Tvrdí, že šéf SaS mal zháňať hlasy, ktoré by ho nepodporili na ministerskom poste. Sulík ešte skôr takéto tvrdenia odmietol. Matovič tvrdí, že „SaS a Richard Sulík položia každú vládu, v ktorej sa budú nachádzať a urobia všetko pre to“. Doplnil, že vôbec netúži po tom, aby bol v ďalšej vláde spolu so šéfom SaS.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:15

Poistenie domácnosti, ktoré zahŕňa hnuteľné vybavenie konkrétneho obydlia, sa odvíja od odhadu celkovej hodnoty zariadení a vecí. Slováci pri poisťovaní robia často chybu v tom, že do hodnoty započítajú len elektroniku a zariadenie, nie však ďalšie osobné veci.

12:14

Nemecko najtvrdšie zasiahne prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou, ak sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Vyplýva to z analýzy nemeckého ekonomického inštitútu IW, podľa ktorej sa silný priemysel v Nemecku stane zraniteľným. 

12:12

Ministerstvo hospodárstvo SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra spúšťajú od pondelka 28. októbra projekt Zelená solidarita na zníženie nákladov na energie pre nízkopríjmové domácnosti. Príspevok vo forme poukážky im pokryje až 90 % oprávnených výdavkov na kúpu a inštaláciu zariadenia – fotovoltických panelov, slnečných kolektorov a kotlov na biomasu. Na projekt Zelená solidarita je vyčlenených 28,4 milióna eur z európskych a národných zdrojov.

12:11

Približne 33.000 štrajkujúcich zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v hlasovaní odmietlo návrh vedenia na zvýšenie platov. Tým sa kríza v koncerne prehĺbila deň po tom, ako o vykázal stratu 6,17 miliardy USD (5,73 miliardy eur) za 3. štvrťrok.

12:10

Koniec vládnych dotácií od roku 2025 aj plánovaný rast dane z pridanej hodnoty pri energiách spôsobia nárast cien energií. Rozdiely v nákladoch na vykurovanie sa budú dramaticky líšiť podľa toho, čím domácnosti vykurujú.

12:09

Pri tureckých leteckých útokoch na ciele kurdských militantov na severe a východe Sýrie zahynulo 12 civilistov vrátane dvoch detí. Ďalších 25 ľudí utrpelo zranenia, uviedli Sýrske demokratické sily vedené Kurdmi.

12:07

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, jednomyseľne hlasovali za ratifikáciu obrannej zmluvy so Severnou Kóreou, ktorá stanovuje vzájomnú pomoc v prípade, že akákoľvek zo strán bude vystavená agresii.

12:06

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že oponenti Moskvy využívajú konflikt na Ukrajine v nádeji, že sa im podarí vojensky poraziť Rusko. V tomto však podľa neho neuspejú. Putin to povedal na summite krajín BRICS v ruskej Kazani.

12:05

Francúzsko poskytne Libanonu humanitárnu pomoc v hodnote 100 miliónov eur. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron na medzinárodnej konferencii v Paríži, konajúcej sa práve za účelom podpory pre túto krajinu, v ktorej vedie Izrael vojnu proti tamojšiemu militantnému hnutiu Hizballáh.

12:04

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a prezident Poľska Andrzej Duda odsúdili vyslanie severokórejských vojakov do Ruska a dohodli sa na posilnení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obranného priemyslu. 

12:03

Ukrajina uviedla, že ruské jednotky popravili štyroch zajatých ukrajinských vojakov v Doneckej oblasti na východe krajiny.

12:02

Vodca kurdských povstalcov Abdullah Öcalan prijal vo väzení svoju prvú návštevu po 43 mesiacoch. Oznámil to jeho synovec Omer Öcalan. K návšteve došlo v deň, keď predmestím Ankary otriasol výbuch, ktorý si vyžiadal obete a z ktorého vláda viní práve kurských militantov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali