Matovič: “AstraZeneca je dnes de facto vakcína – mŕtvola. Sputnik V sa ukazuje ako zatiaľ najlepší voči delte. Budeme mať oči pre plač, keď k nám dorazí”

❚❚

Bratislava 6. júla 2021 (HSP/Foto:Screenshot TA3)

 

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič v nedeľnej diskusnej relácii V politike na stanici TA3 pomenoval, v čom podľa neho minister zdravotníctva generál Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) robí nesprávne kroky.

Na snímke Igor Matovič

“V niektorých veciach si myslím, že zlyháva, v niektorých veciach si myslím, že je dobrý,” uviedol na margo ministra zdravotníctva Igor Matovič s tým, že od Lengvarského očakáva “výrazne väčšie nasadenie” v spojitosti s očkovaním.

.

“On ešte pred mesiacom spochybňoval akúkoľvek finančnú motiváciu pre ľudí, potom to už začal pripúšťať, keď videl že na Slovensku záujem o očkovanie prudko klesá.” Podľa Matoviča mal Lengvarský od začiatku “dať dokopy všetky možno opatrenia na maximalizáciu počtu zaočkovaných”. 

Doplnil, že sa mu zdajú “také pofidérne a ako keby z minulej doby” niektoré personálne nominácie ministra Lengvarského. “Ale to si najprv vydiskutujem s ním.” Uviedol, že napriek tomu nie je za odvolanie Lengvarského. “Počet zaočkovaných ľudí, to bude kritérium, ktoré bude rozhodovať o jeho osude.”

.

Matovič kritizoval aj to, že ministerstvo náhle zrušilo väčšinu odberných miest “MOM”. “Veľmi dobrá otázka na pána ministra alebo ľudí, ktorí mu radia. Osobne si myslím, že antigénové testy by mali byť naďalej zadarmo, dupľom keď ich nakúpené máme. Keď to dáme ľuďom platiť, tak na tie testy nebudú chodiť a budeme sa tváriť, že tá korona tu nie je, až nás to nakoniec všetkých prekvapí.”

“Považujem toto rozhodnutie za zlé a chybné, preto sme podporili postoj Sme rodina. Myslíme si, že ak by si ľudia mali platiť za testy, tak len nejakú symbolickú sumu, dve eurá, eurko…” Matovič dodal, že má pocit, že tento krok rezortu zdravotníctva bol urobený na základe lobingu výrobcov PCR testov.

“Ale to je naozaj sociálna pištoľ pri hlave. Ako poviete rodine, ktorá naozaj podľahla propagande alebo z akýchkoľvek dôvodov je presvedčená, že sa nechce zaočkovať, že keď chce ísť do reštaurácie minúť tam 20 eur, že sa musí ísť testovať za 200-300 eur… Však to je hlúposť.”

 

Konflikt OĽaNO a SaS a Sulíkov ranč v Austrálii

Minister financií pripomenul, že z jeho pohľadu koaličný partner SaS má v DNA rozbíjanie vlád. Matovič tvrdí, že aj pri jeho nedávnom odvolávaní v NR vraj Richard Sulík loboval u opozície a zbieral hlasy na jeho odvolanie. Sulík tuto verziu pre médiá poprel.

.

“Richard Sulík, vždy, vždy, vždy aj s kolegyňou Cigánikovou brojili proti opatreniam vlastnej vlády, ktoré mali chrániť životy a zdravie. Jednoducho, snažili sa bojovať za percentá popularity. A ja som bojoval za zdravie a životy ľudí napriek tomu, že som vedel, že mi to bude zásadným spôsobom odoberať popularitu. Pre mňa aj život starého človeka má hodnotu, pre niekoho to hodnotu nemá.”

Ako reakciu na to, že Sulík nedávno vyhlásil, že s OĽaNO v budúcnosti nechce byť vo vláde, Matovič uviedol, že rovnako po tom “vôbec netúži”. “On mi na začiatku, keď sa zostavila táto koalícia, sľuboval vernosť až za hrob, že bude pri každom opatrení stáť za nami. Videli sme to, že celý rok bojoval iba proti Matovičovi, proti OĽaNO a proti opatreniam. Zároveň mi povedal, že on po ďalších voľbách určite v politike nebude, že on pôjde na svoj ranč do Austrálie. Tak je predpokladám, že skončí na tom ranči v Austrálii.”

 

Sputnik V

Matovič povedal, že mu je ľúto občanov, ktorí sa chceli dať zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V, no nakoniec tak neurobili kvôli “štvormesačnej podlej propagande v médiách a v politike”.

“Týchto ľudí doslova odstrašili, aby sa očkovali Sputnikom, ktorý na Slovensku dopadol doslova ako AstraZeneca. Dajte dnes niekomu, aby sa dobrovoľne zaočkoval AstrouZenecou… Po tej propagande, ktorá sa urobili aj proti AstreZenece je dnes de facto vakcína – mŕtvola, takisto ako urobili mŕtvolou Sputnik, ktorý sa ukazuje ako zatiaľ najlepšia voči delta variantu. Je to veľká škoda, že sme odradili státisíce ľudí, že doslova tí hlupáci ich odradili.”

.

Minister financií SR zopakoval, že “Sputnik je veľmi kvalitná vakcína”. “Zničili sme jej povesť. Mimoriadne ma to mrzí aj voči Rusom, ktorí nám vyšli v ústrety v čase, keď sme naozaj nemali iné vakcíny. Mohli sme mať milióny týchto vakcín, dnes môžeme len banovať a budeme mať oči pre plač, keď nám príde delta.”

Dodal, že v posledný možný deň registrácie sa prihlásil na očkovanie práve Sputnikom V. “A to nemá nič spoločné s tým, že Matovič je teraz nejaký rusofil alebo niečo podobné. Ja som bol v Ruskej jedenkrát v apríli. Naozaj si vážim ruskú stranu, že nám pomohli v núdzi a my sme im doslova napľuli na ruku.”

 

Ďalšie nedeľné vyjadrenia Igora Matoviča o ochranke či o referende si prečítajte v tomto článku.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:22

Izraelská armáda obvinila šiestich novinárov spravodajskej televízie al-Džazíra, ktorí pokrývajú vojnu v Pásme Gazy, z toho, že sú súčasnými alebo bývalými platenými bojovníkmi palestínskych militantných skupín. Al-Džazíra toto obvinenie odmieta.

10:10

Najmenej 26 ľudí na Filipínach už prišlo o život a ďalších vyše 150.000 muselo opustiť svoje domovy v dôsledku tropickej búrky Trami, ktorá zasiahla tamojšie severovýchodné pobrežie. Oznámili to tamojšie úrady.

09:10

Trajektová doprava v Grécku je už tretí deň po sebe ochromená v dôsledku štrajku tamojších námorníkov za vyššie platy. 

08:24

Nemecká vláda výrazne rozširuje svoje licencie na dodávky zbraní do Izraela, čím prekonáva predchádzajúce odhady. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

08:04

Ruské jednotky obsadili dediny Serebrianka a Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. O ruskom postupe blízko kľúčových väčších miest pozdĺž frontovej línie informovali aj vojenskí blogeri.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali