Brada si kopol do Matice či Šimkovičovej. Tak moment…

Brada si kopol do Matice či Šimkovičovej. Tak moment…

Bratislava 20. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Prvý, trojhodinový štrajk časti zamestnancov RTVS vraj „nepomohol“. Nepomohol v čom? V snahe zabrániť vládnej koalícii realizovať zmeny vo verejnoprávnych médiách. Zmeny, ktoré – zo známych dôvodov – prisľúbili svojim voličom. A na ktoré sa stále čaká…

rtvs
Snímka z protestného zhromaždenia

 

Reklama

Pracovníci RTVS však chystajú ďalšiu protestnú aktivitu. Uviedol to v rozhovore pre Aktuality Ivan Brada, investigatívny novinár relácie Reportéri a predseda slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov.

Ale padlo aj niekoľko iných myšlienok, ktoré si zaslúžia bližší pohľad:

Reklama

Reportér Brada hovorí, že si v RTVS určili „červené čiary“, cez ktoré vláda nemôže prejsť, inak bude bububu. Odmieta označenie niektorých kolegov ako „aktivistických novinárov“ a otvorene kádruje ministerku Šimkovičovú. Tvrdí totiž, že si nepamätá z jej strany žiaden konkrétny konštruktívny návrh na riešenie problémov RTVS. Vadí mu tiež, že tajomník Machala komunikuje s novinármi namiesto nej. A vraj nie je jasné, kto vlastne vytvoril nový zákon o RTVS…

„Podľa mňa to pani Šimkovičová určite nebola,“ tvrdí Brada. „Z viacerých znakov sa dá vyvodiť, že nie je hlavná postava na tom ministerstve kultúry.“

Znaky, indície, dedukcia… Zápletka ako od Agáty Christie!

Naopak, na stále-ešte-riaditeľa Machaja nedá dopustiť. Aj do bankrotu vraj upadol len preto, že „zachraňoval“ Rádio Twist…

Takže je vlastne hrdinom slovenskej demokracie? Ehm.

Reklama

Spomína tiež ex-riaditeľa Nižňanského, s ktorého riadením je vraj – z hľadiska nezávislej žurnalistiky – zlá skúsenosť. A dnešní vládni politici chcú údajne politicky prebrať RTVS aj s pomocou jeho argumentácie.

Uznajte: To už nie je ani detektívka, to je sprisahanie ako z amerického polit-trileru.

Moderátor debaty, Peter Hanák, je s hosťom na rovnakej lodi. Vyťahuje vakcíny, plochú Zem, a vojnu na Ukrajine. Splieta dokopy jasný nezmysel o plochej Zemi s problematickejšou interpretáciou vojnového konfliktu, na ktorý možno interpretačne nazerať z viacerých uhlov.

A k vakcínam na covid existuje predsa tiež diapazón názorov rozličných odborníkov. Lenže keď spojíte Ukrajinu s vakcínami do jednej vety s „plochozemou“, automaticky hovoríte, že kto s vami nesúhlasí vo všetkých troch bodoch, je konšpirátor.

Rafinované!

Reklama

Hanák dodáva, že nová STVR bude podľa vzoru Orbána robiť propagandu vláde (podľa neho je už v Maďarsku dokonca „volebná autokracia“). To čítal tento pán v návrhu zákona, alebo sa mu prisnil čudný sen?

Podľa Bradu je štrajkuchtivá časť osadenstva RTVS pripravená na ďalší krok. Budú si stanovovať limity, podľa ktorých budú vyvíjať „nesúhlasné aktivity“. Vrátane štrajku, ktorý by mohol teoreticky ochromiť vysielanie – lebo veď je to „v záujme“ zamestnancov.

 

 

Zaujímavý je tiež pohľad Bradu na Maticu Slovenskú, keďže tá bude mať určitý vplyv na etickú komisiu STVR. Konkrétne, kritizuje jej Slovenské národné noviny. Pracujú v nich údajne novinári, ktorí nie sú nezávislí – vyčíta im napríklad sugestívne otázky a nekritickosť voči niektorým respondentom.

Tak moment…

Nesprávali sa práve takto moderátori O 5 minút 12 voči predstaviteľom súčasnej opozície?

No ešte za lopatu pridáva k téme Matica moderátor Hanák: „Navyše sú to ideológovia, až takí, povedal by som, ľudácki…“

Dáme si čas to predýchať?

Opäť sa dostávame k starej pesničke: Kto nezastupuje postoje neoliberalizmu, a teda sa nevezie na jednej vlne s liberálnymi médiami, nie je kamarát! Označíme ho za „ideológa“ (negatívna konotácia) a dokonca za ľudáka…

Reklama

Čo príde nabudúce? Že slovenskí vlastenci, patrioti, sú pohrobkovia Hlinkovej gardy?!

Trochu silná káva, nemyslíte?

O zmenách v RTVS sa bude rokovať vo štvrtok v obmedzenom režime, t. j. maximálne 12 hodín.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:59

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz sa vo svojich investičných plánoch opäť viac zameriava na vozidlá so spaľovacím motorom. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

15:59

Americká ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2024 o niečo viac, ako signalizovali predbežné údaje. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo obchodu.

15:59

Česká centrálna banka vo štvrtok znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, už piatykrát po sebe, keďže inflácia zostáva nízka a ekonomika vykazuje známky oživenia. TASR o tom informuje na základe správy AP.

15:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

bezpečnostný pakt
Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú po podpise bezpečnostného paktu v prvý deň dvojdňového summitu EÚ 27. júna 2024 v Bruseli
15:45

České opozičné hnutie ANO založí v Európskom parlamente novú frakciu, ktorá by mala byť zameraná proti migrácii a na zmenu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal). Vo štvrtok to bez ďalších podrobností uviedol na sociálnej sieti Instagram predseda hnutia Andrej Babiš, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“V Európskom parlamente založíme novú frakciu proti migrácii a za zmenu Green Dealu. Čoskoro sa dozviete viac,” napísal Babiš.

15:37

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol. A viac, ako predpovedali ekonómovia. Trh práce v USA tak zostáva stále napätý, napriek zvýšeným úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed.

15:37

Takmer šesť z desiatich riaditeľov malých a stredných spoločností vo Francúzsku plánuje odložiť investície a prijímanie zamestnancov, ak v predčasných parlamentných voľbách zvíťazí koalícia ľavicových strán. Viac ako tretina z nich, teda 36 %, by urobila to isté v prípade víťazstva krajne pravicového Národného združenia (RN).

15:36

Vlaky v úseku Nové Mesto nad Váhom a Vrbovce budú od 1. júla odchádzať skôr. Na úpravu cestovného poriadku vo štvrtok upozornila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s tým, že dôvodom zmeny je obmedzenie na strane Železníc SR. Informoval o tom hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:35

UniCredit poskytne financovanie vo výške 2,6 miliardy eur pre živnostníkov a malé firmy v strednej a východnej Európe (SVE). Informovala o tom Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

15:35

Od júla bude v Nových Zámkoch v prevádzke unikátna optická linka na triedenie zmesového komunálneho odpadu. Nové spracovateľské centrum bude slúžiť potrebám mesta, ale aj širšieho regiónu. Moderná technológia pomôže výrazne znížiť skládkovanie komunálneho odpadu, zvýši mieru recyklácie a otvorí možnosti pre budúcu výrobu biokompostu a biometánu, skonštatoval primátor Otokar Klein.

15:23

Na Pamätníku olympionikov v Michalovciach pribudlo meno hokejistu Pavla Regendu. Oceniť ho navrhol Olympijský klub Michalovce za úspech na Zimných olympijských hrách v Pekingu, kde získal so slovenskou reprezentáciou bronzovú medailu. Ako pre TASR uviedol otec hokejistu Martin Regenda, z ocenenia v rodných Michalovciach sa teší, no keďže prebieha letná príprava, nemohol sa na slávnostnom odhalení osobne zúčastniť.

olympionici pamätník
Na snímke zľava otec hokejistu Martin Regenda a a primátor mesta Michalovce Miroslav Dufinec počas slávnostného odhalenia Pamätníka olympionikov po doplnení ďalšieho mena hokejistu Pavla Regendu, ktorý ako člen slovenskej hokejovej reprezentácie získal v roku 2022 bronzovú medailu na Zimných olympijských hrách v Pekingu vo štvrtok 27. júna 2024 v Michalovciach
15:16

Reforma financovania sociálnych služieb má priniesť zásadné zmeny aj v celkovom poskytovaní sociálnych služieb vrátane posudkovej činnosti. Platiť musí od 1. januára 2026, keďže je naviazaná na plán obnovy. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR počas štvrtkovej hodiny otázok.

15:16

Turecká centrálna banka vo štvrtok ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú už tretí mesiac po sebe, keďže inflácia zostáva stále veľmi vysoká.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali