Matica slovenská: Lož má krátke nohy a klamať sa nevypláca. Časopis .týždeň odstránil klamstvo

❚❚

Bratislava 1. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook, Screenshot)

 

Matica slovenská zverejnila stanovisko ku kauze pokus spojiť atentátnika J. C. s Maticou slovenskou. .týždeň odstránil nepravdivú informáciu o členstve v Matici slovenskej, ponechal však informáciu o členstve v Spolku slovenských spisovateľov napriek tomu, že Spolok hneď v deň atentátu oznámil informáciu o zrušení členstva atentátnika J. C.

Juraj Cintula
Na snímke atentántik Juraj Cintula

Doslova sekundu po atentáte na premiéra Roberta Fica sa rôzne pseudoliberálne a pseudoprogresivistické, no hlavne politicky angažované médiá a internetové novinové portály, ktoré sú na dennej báze usvedčované zo zavádzania a šírenia klamstiev a šírenia tej najodpornejšej nenávisti, predbiehali v tom, kto prinesie najsenzačnejší titulok. Vlastníci týchto médií a im slúžiaci novinári sa snažili v spoločnosti vyvolať dojem, že strelec z Handlovej s nimi nemá ideologicky nič spoločné, ba práve naopak, že za jeho údajnou radikalizáciou stojí opačná názorová strana. Vo svojich fanatických tvrdeniach zašli tak ďaleko, že atentátnika označili dokonca za člena Matice slovenskej! Tieto lži Matica slovenská ostro odmietla, pretože sa v žiadnom prípade nezakladali na pravde. Ešte raz zdôrazňujeme, že Juraj Cintula nie je členom Matice slovenskej. Takzvaná investigatíva zamestnancov súkromných mediálnych spoločností na Slovensku spočívala v synchronizovanom zverejňovaní ničím podložených tvrdení a teda v šírení lží.

.

Jeden z množstva takýchto článkov sa objavil hneď v deň atentátu 15. mája 2024 na internetovom portáli tyzden.sk od redaktora Mariana Jaslovského s názvom Je strelec slniečkár a liberál? Hneď v úvode predmetného článku autor zavádzal verejnosť nepravdivým tvrdením, že strelec Juraj Cintula je členom Matice slovenskej (viď foto pod článkom). Matica slovenská obratom požiadala redakciu a šéfredaktora .týždeň, aby boli vo svojich tvrdeniach opatrní, pretože svojimi špekuláciami a klamstvami vytvárajú informačný chaos. Vzhľadom na to, že daný článok zavádzal čitateľov, poškodzoval dobré meno Matice slovenskej, ktorá s predmetnou záležitosťou nemala a nemá ani okrajovo nič spoločné, čo vieme aj preukázateľne dokázať, požiadali sme redakciu o uverejnenie nášho vyjadrenia a opravu článku. Naše celé vyjadrenie síce nezverejnili, no aspoň jednou vetou sa nám za svoje klamstvá ospravedlnili (viď foto pod článkom). Podľa slov redaktora Jaslovského ich mrzí, že priniesli nesprávnu informáciu. Nepovažujú to však za úmyselný čin a mediálnu manipuláciu. Tvrdia, že išlo skrátka len o chybu.

Koľkým ľuďom však takáto „chyba” už zničila nielen osobný a pracovný život, ale aj povesť a dobré meno? Pozitívom však je, že v sebe našli aspoň štipku slušnosti a ospravedlnili sa za svoje činy. Urobia tak aj ostatné médiá a novinári? Uvedomujú si skutočne následky svojich činov alebo sú úplne odtrhnutí od elementárnych zásad ľudskosti? Zároveň chceme zdôrazniť, že pri akomkoľvek ďalšom ohováraní Matice slovenskej a poškodzovaní jej dobrého mena podnikneme náležité právne kroky.

.
nepravdivé informácie v článku
Nepravdivé informácie v článku Mariána Jaslovského

Ďalšie zaujímavé zistenie:

Necelú hodinu po atentáte mu vytvorili profil na ukrajinskej wikipédii

Wikipedická stránka o J. C. v ukrajinčine vznikla 15. mája už o 15:45, teda bezprostredne pár minút po atentáte. Atentát sa uskutočnil o 14:50. Všetko vyzerá ako dôkladne pripravená operácia. Príspevok vznikol od anonymného editora s nickom Jbuket. Skôr než na Slovensku… Úplnou „náhodou” vznikla atentátnikovi stránka tiež na manipulatívnej slovenskej Wikipédii a ďalších siedmich jazykových mutáciách. Stránku vytvoril anonymný profil MB1948, ktorý – ako môžete vidieť na obrázku – neriešil na Wikipédii žiadnu inú tému. Ten vznikol a TERAZ DÁVAJTE POZOR: 15. mája o 17:01.

Zavádzajúco tvorca a spolutvorcovia tejto stránky (evidentne dobre platení ľudia s jasnými cieľmi a zadaniami) manipulatívne uvádzajú spojenie páchateľa atentátu napr. so Spolkom slovenských spisovateľov, napriek tomu, že Spolok hneď po uskutočnení atentátu automaticky zrušil tomuto teroristovi členstvo. Vedenie Spolku pritom informáciu o členstve J. C. preverovalo až okolo 17. hod. a prehlásenie o jeho vylúčení vyšlo po 18:15. Ako mohol vedieť tvorca ukrajinskej a slovenskej Wikipédii informáciu o tom, že bol J. C. člen Spolku, ak to preverovalo aj samotné vedenie? Vyčítať vedeniu Spolku, že nepoznal jedného z 500 členov, ktorého navyše prijalo minulé vedenie a nevykazoval ŽIADNU činnosť, je čistou manipuláciou s cieľom poškodiť túto najstaršiu literárnu organizáciu a hlavne vytvoriť dojem, že J. C. bol národne orientovaný a neliberálny aktivista, čo sa jasne preukázalo ako manipulácia, nakoľko existujú zábery, kde J. C., protestuje na protivládnych protestoch.

Podobne sa aktivisti snažili hodiť vinu na Maticu slovenskú, ba dokonca mali pripravenú fotografiu, ktorú mali problém vyhľadať aj ľudia z vedenia Matice. Neskôr sa preukázalo, že J. C. nebol t. č. členom Matice, ba dokonca vystupoval proti Matici. Kto pripravil fotografie a informácie? Dôkazy v titulnej fotografii alebo nižšie. Kto mal tak podrobné informácie o atentátnikovi? Kto mal potrebu okamžite vytvoriť stránku dokonca v zahraničných mutáciách? To sú maximálne závažné otázky… (vyšlo aj na DAV DVA).

.

príspevky redaktora MB1948

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali