Martinez po postupe Portugalska: “Sme pripravení na vyraďovačku”

Martinez po postupe Portugalska: “Sme pripravení na vyraďovačku”

Dortmund/Hamburg 23. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Themba Hadebe)

 

Tréner portugalskej futbalovej reprezentácie Roberto Martinez vyjadril spokojnosť s dominantným výkonom svojho mužstva v sobotnom zápase ME proti Turecku (3:0) a verí, že jeho tím sa na osemfinále pripravil dobre. Naopak, v rovnakej F-skupine zostali sklamaní Česi, ktorí po jasnej prevahe “iba” remizovali s Gruzínskom 1:1

Roberto Martinez
Na snímke tréner Portugalska Roberto Martinez

Portugalčania majú na konte šesť bodov a po domácich Nemcoch a Španieloch sa stali tretím tímom, ktorý si zaistil účasť vo vyraďovacej fáze. “Bol som veľmi spokojný s prístupom hráčov a s tým, že ukázali, že zápas od zápasu rastieme. Je dobré vidieť progres a dobrú hernú úroveň v dvoch po sebe idúcich dueloch a cítim, že sme pripravení na vyraďovačku,” uviedol po stretnutí Martinez. Dodal, že v záverečnom skupinovom dueli urobí v zostave niekoľko zmien: “Sme prví v skupine a v nasledujúcom zápase môžeme urobiť zmeny. Je to pre mňa veľmi dôležité, pretože v šatni je veľa hráčov, ktorí si zaslúžia šancu. Musíme im dať príležitosť, aby ukázali svoju konkurencieschopnosť.”

Reklama

Španielsky kouč po súboji vyzdvihol aj individuálne výkony. Kapitána tímu Ronalda pochválil za nesebeckosť, keď pred tretím gólom v situácii dvaja na jedného namiesto strely na bránu prihral Brunovi Fernandesovi: “Bol to rýdzi moment portugalského futbalu. Malo by sa to učiť v každej akadémii v Portugalsku a vo svete, pretože to ukázalo, že tím je najdôležitejšia vec zo všetkého.” Tréner neopomenul ani výkon veterána Pepeho, ktorý v sobotu patril medzi kľúčových hráčov. “Ak by zápas sledoval niekto neutrálny a videl by ho hrať, nikdy by mu nenapadlo, že má 41 rokov. Myslím si, že je príkladom pre všetkých mladých hráčov v tom, ako si možno predĺžiť kariéru. Pracuje na sebe 24 hodín denne. Samozrejme, musí spolupracovať aj telo. Podľa mňa má genetiku, akú si len tak nekúpite,” citovala Martineza agentúra AFP.

Súboj Portugalska s Tureckom niekoľkokrát prerušili pre fanúšikov vybiehajúcich na trávnik. K prvému incidentu došlo v 69. minúte, keď za Ronaldom pribehol malý chlapec. Hviezdny útočník sa k nemu naklonil a odfotil sa s ním, no neskôr to neúspešne vyskúšali ďalší traja posmelení priaznivci. “To je cena, ktorú platíte za to, že ste vo svete futbalu tak uznávaní,” skonštatoval strelec úvodného gólu Bernardo Silva. Martinez to považuje sa znepokojujúce. “Dnes sme mali šťastie, že úmysly fanúšikov boli dobré. Ak je však zámer zlý, hráči sú nechránení. Nemyslím si, že by sa to malo na futbalovom ihrisku stávať,” vyhlásil po zápase.

Reklama

V druhom sobotňajšom stretnutí v Hamburgu získali Gruzínci historicky prvý bod na veľkom šampionáte. Podpísal sa pod to prevažne brankár Giorgi Mamardašvili, ktorý zaznamenal desať zákrokov a prevzal si ocenenie pre hráča zápasu. V nadstavenom čase mohli Gruzínci dokonca siahnuť po víťazstve, no bránu v stopercentnej šanci prepálil striedajúci Saba Lobžanidze. “Snažil som sa mu vysvetliť, že tí, ktorí to nikdy neskúsili, nikdy ani neminú,” utešoval útočníka tréner Willy Sagnol, ktorý priznal, že po zápase panovali v šatni zmiešané pocity: “Myslím, že hráči boli z tejto obrovskej príležitosti trochu sklamaní, ale dúfam, že si rýchlo uvedomia, že získali vôbec prvý bod na veľkom turnaji. Verím, že to svojím špecifickým spôsobom oslávi celá krajina.”

Česi po dominantnom výkone neskrývali sklamanie. “Samozrejme, že sme sklamaní, chceli sme od tohto zápasu viac. Chceli sme vyhrať a priblížiť sa ku kvalifikácii zo skupiny. Mali sme veľa šancí, potom sme však inkasovali z penalty, takže to pre nás bolo ťažké,” povzdychol si český kapitán Tomáš Souček. O vyrovnanie sa postaral v 59. minúte Patrik Schick, ktorý sa však o necelých desať minút z trávnika pobral pre zranenie lýtka. Kľúčový útočník českej reprezentácie mal v nedeľu absolvovať magnetickú rezonanciu, no podľa prvotných informácií to s ním nevyzeralo dobre. “Musím priznať, že nie som optimista. Proste to tak je,” reagoval na situáciu tréner Ivan Hašek.

Portugalčania sú už istý víťaz skupiny, no o ďalších postupujúcich nie je zďaleka rozhodnuté. Šancu majú naďalej všetky tri mužstvá, najbližšie je k nej druhé Turecko s tromi bodmi. Na udržanie pozície mu stačí remíza s Českom, ktoré naopak potrebuje plný bodový zisk. Teoretickú, aj keď malú šancu by malo aj v prípade remízy v tabuľke tretích tímov, posledné Gruzínsko potrebuje vyhrať. F-skupina vyvrcholí v stredu o 21.00 h. Česi sa predstavia opäť v Hamburgu proti Turecku a Gruzínsko si v Gelsenkirchene zmeria sily s Portugalskom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:37

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová uviedla, že americký prezident Joe Biden mal “pomalý štart”, no “silný záver” v predvolebnej debate, v ktorej sa stretol s exprezidentom USA Donaldom Trumpom.

07:31

Katolícka cirkev v Nemecku zažíva krízu, keďže státisíce ľudí každoročne formálne opúšťajú túto inštitúciu a reálne hrozí, že sa zmení na “menšinovú cirkev”, uviedol odborník na cirkevné právo Thomas Schüller.

07:18

Francúzska krajne pravicová strana Národné zhromaždenie nedovolí Rusku pohltiť Ukrajinu, ak sa na základe výsledku parlamentných volieb dostane k moci. Uviedol to predseda strany Jordan Bardella.

07:06

Spojené štáty uvalili nové sankcie proti Iránu v reakcii na pokračujúcu jadrovú eskaláciu, oznámil vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

07:04

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

07:03

Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území.

07:02

Atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este, poslúžil ako jedna zo zámienok rozpútania prvej svetovej vojny. Mesiac po atentáte 28. júla 1914 vyhlásilo totiž Rakúsko-Uhorsko vojnu Srbsku, čím sa rozpútal vojnový konflikt, ktorý zasiahol nielen Európu, ale bojovalo sa aj v Afrike a v Ázii.

07:01

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír poskytol spoločnosti SpaceX 843 miliónov dolárov na zostrojenie zariadenia, ktoré bude schopné vytlačiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu do atmosféry so zámerom plánovaného zničenia stanice okolo roku 2030.

06:59

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021.

06:58

Prvá svetová vojna, dovtedy najkrutejšia vojna v dejinách ľudstva, sa oficiálne skončila Versailleskou mierovou zmluvou. 

06:57

Lídri členských krajín EÚ v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie. Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová.

 

06:55

Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vypálilo desiatky rakiet na vojenskú základňu na severe Izraela v rámci odvety za izraelské útoky na Libanon. Zároveň informovalo o smrti štyroch svojich bojovníkov.

06:54

Francúzske úrady oznámili, že v Lamanškom prielive zachránili z dvoch preťažených člnov viac ako 150 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Británie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali