Martina Šimkovičová bola v USA, múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala tisíce

❚❚

Bratislava 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa vrátila z pracovnej cesty v USA, kde Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala 10.000 eur a knižný dar. TASR o tom v utorok informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva kultúry SR

12. schôdza NR SR
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Šimkovičová začala pracovnú cestu v USA v New Yorku 22. septembra, kde sa v slovenskom kostole na Manhattane zúčastnila na krajanskej omši. Neskôr absolvovala jazzový koncert v rámci Oneness Festivalu, ktorý zorganizoval Martin Valihora v spolupráci s Generálnym konzulátom SR v New Yorku.

.

Pracovná cesta ministerky pokračovala v Orlande na Floride stretnutím s ďalšou krajanskou komunitou Slovákov.

“Dojalo ma, s akým vrelým prijatím od Slovákov, ktorí opustili našu domovinu postupne od 70. rokov, som sa stretla v Orlande,” povedala po stretnutí Šimkovičová.

.

Pracovné aktivity ministerky pokračovali v štáte Iowa, kde žije ďalšia významná komunita Slovákov. Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala 10.000 eur na akvizíciu zbierky kníh kňaza Matúša Jankolu do zbierkového fondu knižnice a knižný dar v podobne súčasnej slovenskej literatúry.

V meste Cedar Rapids sa ministerka kultúry pripojila k pracovnému programu prezidenta Petra Pellegriniho. Zúčastnila sa na otvorení putovnej výstavy fotografií Slovenská epopeja Martina Machaja, ktorú priamo na mieste slávnostne otvoril prezident. Nasledovala inaugurácia Jankolovej zbierky v rámci Knižnice Štefana Furdeka.

Delegácia rezortu kultúry absolvovala aj bilaterálne rokovanie s predstaviteľmi Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids, predmetom ktorého bolo prehĺbenie spolupráce medzi múzeom a knižnicou a ministerstvom kultúry.

Následne sa ministerka zúčastnila na neformálnej večeri pre Pellegriniho, na ktorej boli prítomní aj honorárni konzuli SR v USA.

“Príležitosť hovoriť s honorárnymi konzulmi v USA zastupujúcimi Slovensko o možnostiach propagácie slovenskej kultúry v USA považujem za mimoriadne dôležitú,” povedala Šimkovičová a dodala, že po svojom návrate otvorí diskusiu o potrebe a možnostiach posilnenia trvalej prezentácie slovenskej kultúry a umenia v USA v podobe Slovenského kultúrneho inštitútu.

.

V posledný deň svojej pracovnej cesty Šimkovičová navštívila najvýznamnejší festival slovenskej kultúry v USA – Festival slovenského dedičstva v New Jersey.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:09

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 15 rokov si vo svojom druhom zápase na turnaji UEFA Development v srbskej Starej Pazove pripísali prehru. V utorok podľahli škótskym rovesníkom 2:4. Góly SR strelili Alex Šubert a Denis Žofčák. Informoval o tom Slovenský futbalový zväz (SFZ) na svojej facebookovej stránke. Slovenská “pätnástka” nenadviazala na úvodné víťazstvo 3:2 nad domácimi Srbmi. Turnaj UEFA Development uzavrie piatkovým zápasom proti Grécku (12.15 h).

15:08

Tuniský súd poslal v utorok do väzenia na 12 rokov jedného z troch prezidentských kandidátov, podnikateľa Ajášího Zámmila. Obžalovaný bol v štyroch prípadoch z falšovania podpisov pod petičné hárky na podporu svojej kandidatúry.

15:07

V Južnej Kórei zadržali v utorok prebehlíka z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ktorý zrejme v snahe dostať sa späť do svojej vlasti vrazil ukradnutým autobusom do barikád na moste neďaleko militarizovaných hraníc.

15:02

Najmenej šesť obetí na životoch si v utorok v iránskej provincii Sístán a Balúčistán vyžiadali dva útoky, ku ktorým sa neskôr prihlásila pakistanská sunnitská džihádistická skupina Džajš al-Adl (v preklade: Armáda spravodlivosti). Medzi obeťami je aj miestny veliteľ iránskych elitných Revolučných gárd, uviedla štátna televízia.

14:48

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu septembra tohto roka schodok na úrovni 2,68 miliardy eur. Išlo o medziročné zlepšenie hospodárenia štátu o 1,24 miliardy eur alebo 31,6 %. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo financií (MF) SR.

14:47

Deficit verejných financií môže v tomto roku prevýšiť 7,6 miliardy eur a dosiahnuť tak 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakáva to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Mierne tak zvýšila predchádzajúci augustový odhad na úrovni 5,6 % HDP.

14:47

Asociácia AI (ASAI) zakladá etickú komisiu pre zodpovedné používanie umelej inteligencie (AI) na Slovensku. Zaoberať sa bude prípravou etického kódexu pre používanie AI v podnikateľskom prostredí. ASAI o tom informovala v utorok.

14:46

Cestovný lístok na vlak prostredníctvom SMS správy si môžu po novom kúpiť už aj zahraniční cestujúci. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od utorka rozšírila svoje služby aj o možnosť nákupu cestovného lístka cez SMS zo zahraničného telefónneho čísla. SMS lístky možno použiť len v osobných vlakoch alebo na tatranskej elektrickej či ozubnicovej železnici. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:40

Líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer v utorok naznačil prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi, aby poveril zostavením vlády Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách.

14:39

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí v utorok uviedol, že Poľsko obmedzí personál na svojom veľvyslanectve v libanonskom Bejrúte. Varšava taktiež zorganizuje odvoz pre poľských občanov, ktorí chcú opustiť Libanon. Poľsko tak reaguje na eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizbaláh.

14:36

Piráti chcú byť po odchode z vlády konštruktívnou opozíciou, preto budú podporovať “zmysluplné kroky vlády” a presadzovanie takých tém, ktoré sami otvárali. Ich poslanecký klub to povedal v utorok na tlačovej konferencii pred mimoriadnym rokovaním Poslaneckej snemovne.

14:28

Doterajší český minister zahraničných vecí Jan Lipavský zostáva súčasťou vlády premiéra Petra Fialu ako nestraník. Fiala aj Lipavský to oznámili po utorkovom rokovaní, na ktoré šéf diplomacie pôvodne predsedovi vlády priniesol svoju demisiu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali