Marine Le Penovej hrozí 10 rokov väzenia, ale záruky potrebuje Macron

❚❚

Paríž 1. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)

 

Macron potrebuje nástupcu, ktorý by mu poskytol osobné bezpečnostné záruky, píše v ruských novinách Svobodnaja Pressa novinárka Irina Mišina

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová

Dňa 30. septembra sa v Paríži začal súdny proces s líderkou pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penovou. Je obvinená zo „zneužitia verejných prostriedkov“ Európskej únie v rokoch 2004 – 2016.

.

Le Penová a niektorí členovia jej strany údajne využívali prostriedky Európskeho parlamentu na platenie práce poslaneckých asistentov, ktorí v skutočnosti pracovali len pre stranu „Národné združenie“.

To všetko by mohlo ukončiť účasť Marine Le Penovej v prezidentských voľbách v roku 2027. To je však len časť problému. Spolu s Le Penovou bude na lavici obžalovaných jej otec, zakladateľ strany 96-ročný Jean-Marie Le Pen a ďalších 23 členov strany. Orgány činné v trestnom konaní odhadujú celkovú škodu spôsobenú ich konaním na 6,8 milióna eur.

.

Ak Marine Le Penovú uznajú vinnou, hrozí jej až 10 rokov väzenia, pokuta 1 milión eur a nemožnosť byť zvolená do verejnej funkcie na 5 až 10 rokov. Samozrejme, v takom prípade sa nebude môcť zúčastniť na prezidentských voľbách v roku 2027.

Ako však upozorňuje rozhlasová stanica Franceinfo, toto opatrenie môže byť podmienečné, inak sa proti nemu bude môcť Le Penová odvolať na odvolacom a následne na kasačnom súde. I tak však zostáva riziko, že konečné rozhodnutie padne ešte pred voľbami v máji 2027.

Pripomeňme, že v júni tohto roku strana „Národné združenie“ Marine Le Penovej, ktorej stranícku listinu viedol jej spolupracovník 28-ročný Jordaan Bardella, dosiahla historické víťazstvo vo voľbách do Európskeho parlamentu. Jej Národnému združeniu odovzdalo svoj hlas približne 32 percent voličov. Strana súčasného prezidenta Macrona zároveň utrpela zdrvujúcu porážku. Získala len niečo viac ako 15 percent hlasov.

Potom sa vo Francúzsku konali mimoriadne parlamentné voľby. V prvom kole v júli sa na vrchol dostala Marine Le Penová a jej Národné združenie. V druhom kole sa prezident Macron dohodol s ľavicou, v dôsledku čoho sa Marine Le Penová so svojím Národným združením stala až treťou.

 

.

Znamená to, že politická kariéra Marine Le Penovej, jednej z najžiarivejších európskych političiek, sa môže skončiť? A kto stojí za iniciovaním tohto prípadu? Opýtali sme sa Andreja Suzdalceva, prodekana pre svetovú ekonomiku a politiku na Vysokej škole ekonomickej.

– Francúzsko je krajina, kde korupčné škandály nie sú raritou, ale skôr klasikou. V poslednom období tam prakticky žiadny premiér neodišiel z funkcie bez korupčného škandálu. V tomto prípade vnímam proces s Le Penovou ako bežný francúzsky prípad.

Áno, možno spreneverila peniaze. Ale nemyslím si, že nakoniec dostane 10 rokov väzenia a bude vylúčená z prezidentských volieb. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nájdu kompromisy. Ťažko predpovedať, ale pravdepodobne nedôjde ku krajným opatreniam.

Všetko to mohol podnietiť prezident Macron a ľavičiari, ktorí v Le Penovej vidia súperku v nadchádzajúcich voľbách.

Tá, ako viete, kandidovala v prezidentských voľbách 2-krát a v oboch prípadoch sa dostala do druhého kola. Ľavicové strany, ktoré si teraz robia nárok na moc, by sa tiež mohli zúčastniť.

.

Tak či onak, éra Le Penovej sa končí. Myslím si, že odovzdá svoje právomoci svojmu nástupcovi a priateľovi Jordaanovi Bordellovi a autorita strany začne postupne upadať.

 

„SP”: Pravicové strany sa však v Európe nevzdávajú. Napríklad v Rakúsku v posledných parlamentných voľbách prvýkrát vo svojej histórii zvíťazila Rakúska strana slobody (APS), ktorá je označovaná ako krajná pravica. Ako sa teraz mení politická scéna v Európe?

– Európa prechádza zmenou vládnucich strán a ich lídrov. Ukázali to voľby v Rakúsku. Nedávne voľby v Nemecku sú tiež príznačné. Medzi nových lídrov by som zaradil nemeckú političku Sarah Wagenknechtovú, líderku Únie Sarah Wagenknechtovej a poslankyňu Bundestagu.

V nedávnych voľbách v Brandenbursku, ktoré je považované za „srdce Nemecka“, sa so svojou stranou nečakane dostala do prvej trojky, zatiaľ čo Sociálnodemokratická strana Nemecka kancelára Olafa Scholza vyhrala voľby do krajinského snemu s minimálnym náskokom.

Niektorí tieto nové strany dokonca nazývajú „proruskými“, ale ja by som ich nazval len blízkymi národným otázkam. To znamená, že voliči postupne začali hlasovať proti vládnym stranám, ktoré neriešia naliehavé problémy.

 

„SP“: Ako vidíte politickú budúcnosť Marine Le Penovej?

– Ona zmizne z politického obzoru napriek tomu, že je veľmi jasnou osobnosťou. Ale časy sa menia, prichádzajú noví lídri. Vo Francúzsku sa k moci ešte dostanú tí, ktorí budú nastoľovať otázky národnej suverenity a blahobytu,“ zhrnul Andrej Suzdalcev.

Otázkou je budúcnosť strany Národné združenie Marine Le Penovej. Tá si do veľkej miery zakladala najprv na mene svojho zakladateľa Jeana-Marie Le Pena, otca Marine Le Penovej, a potom na svojom vlastnom mene. Podarí sa jej nástupcovi udržať popularitu strany, alebo ide o súmrak francúzskej „pravice“? S touto otázkou sme sa obrátili na Dmitrija Žuravleva, riaditeľa pre výskum Inštitútu pre regionálny rozvoj .

.

– Aby ste pochopili, prečo sa začal proces s Marine Le Penovou, musíte vedieť niečo o Francúzsku. Vo Francúzsku sa považuje za neprístojné byť pravicový. Áno, určitá časť voličov ich volí, ale skôr na princípe „proti súčasnej vláde“.

A teraz môžu súdne žaloby proti Marine Le Penovej podať aj účastníci ľavicových francúzskych študentských revolt zo 60. rokov. Lenže títo rebelujúci ľavicoví študenti vyrástli a stali sa z nich vážení sudcovia.

 

“SP: Kto mohol podnietiť tento súdny proces proti Marine Le Penovej? A prečo?

– „SP: Okrem iných aj súčasný prezident Macron. Áno, v ďalších prezidentských voľbách už kandidovať nebude, ale potrebuje spoľahlivého nástupcu, ktorý by mu poskytol bezpečnostné záruky. A Marine Le Penová, ak by sa dostala k moci, by Macrona určite zavrela do väzenia za úplatky, zverejnila by jeho prepojenia s finančnými kruhmi a na plné ústa by hovorila o jeho sexuálnej orientácii.

.

 

“SP: Ako sa skončí proces s Marine Le Penovou, vaša predpoveď.

– Je jedno, či ju odsúdia. Mimochodom, myslím si, že nie, všetko sa obmedzí na pokutu. Dôležité je, že jej povesť je už zničená a ako politička zdiskreditovaná. Myslím si, že to ukončí jej politickú kariéru. A, žiaľ, nemá žiadneho jasného nástupcu.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:25

Kambodžská vojenská polícia zatkla novinára známeho pre odhaľovanie nekalých praktík. Zadržanie Mecha Daru podľa Spojených štátov a ľudskoprávnej skupiny vyvoláva znepokojenie.

11:24

Francúzska vrtuľníková loď v priebehu nasledujúcich piatich až šiestich dní dorazí do východného Stredomoria pre prípad, že bude prijaté rozhodnutie o evakuácii osôb z Libanonu.

11:23

Šesť obetí na životoch si vyžiadal ruský útok na mesto Cherson na juhu Ukrajiny, oznámila miestna prokuratúra.

11:01

Holandská vláda zrušila rozhodnutie o udelení azylu skupine 200 príslušníkov ochranky a poskytovateľov rôznych služieb, ktorí v období pred návratom Talibanu k moci pracovali pre holandské veľvyslanectvo v Kábule.

10:53

Čínski a americkí ministri zdravotníctva sa dohodli na posilnení komunikácie, spolupráce a koordinácie v oblasti globálneho zdravia. Informovala čínska tlačová agentúra Sinchua po rokovaniach vo Washingtone.

10:51

Francúzsky premiér Michel Barnier by mal  v dlho očakávanom prejave v parlamente načrtnúť svoje priority. Podľa denníka Le Parisien plánuje daňové opatrenia, ktoré by zvýšili príjmy štátu o 15 až 18 miliárd eur.

10:50

Čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao a americká ministerka obchodu Gina Raimondová budú v blízkej budúcnosti telefonicky diskutovať o obchodných a ekonomických vzťahoch. Oznámila to čínska štátna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

10:49

Pripravované jadrové projekty na Slovensku sú jasným signálom, že Slovensko aktívne prispieva k riešeniu klimatickej krízy a k zvyšovaniu energetickej nezávislosti Európskej únie. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) na 17. zasadnutí Európskeho jadrového energetického fóra v Prahe.

10:47

Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. Uviedla izraelská armáda. Libanonský premiér k ofenzíve vyhlásil, že Libanon stojí pred jednou z najnáročnejších etáp vo svojich dejinách.

10:41

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange pred výborom pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy povedal, že jeho priznanie v prípade obvinení zo špionáže bol potrebné, pretože právne a politické úsilie na ochranu jeho slobody bolo nedostatočné.

Zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
Na snímke zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
10:40

Viacero poľských koaličných politikov kritizovalo účasť prezidenta Andrzeja Dudu na víkendovej narodeninovej oslave bývalého českého prezidenta Miloša Zemana.

10:38

Holandský expremiér Mark Rutte sa stal novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie. Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov.

10:07

Indická polícia zadržala environmentálneho aktivistu a približne stovku jeho priaznivcov, ktorí po mesiaci ukončili protestný pochod z Himalájí. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali