Marcello Stanzione: Páter Pio a očistec (recenzia)

❚❚

Košice 15. decembra 2016 (HSP/Dobré čítanie/Foto:Zachej.sk)

 

Ako vyzerá svätosť? Môžeme byť svätými? Možno na začiatku tejto cesty postačí sledovať príbeh jednoduchého kapucínskeho mnícha sv. Pátra Piaobdareného mnohými milosťami a vďaka jeho pravdivému a krásnemu životu môžeme objaviť v sebe rovnakú túžbu stať sa svätými vo svojom vlastnom povolaní, na mieste, kam nás Boh postavil. Tejto túžbe však predchádza snaha porozumieť tomu, o čo svätým, vrátane Pátra Pia, vlastne v živote išlo. Ako konali, ako sa modlili, ako žili.

Knižné dielo Páter Pio a očistec od Marcella Stanzioneho
Knižné dielo Páter Pio a očistec od Marcella Stanzioneho

Knižné dielo Páter Pio a očistec od Marcella Stanzioneho nie je prvoplánovým životopisom svätého, a dokonca sa ani v celom rozsahu nezaoberá jeho osobou. Kľúčovým slovom knihy je očistec a tomu je podriadený aj obsah jednotlivých kapitol.

.

Autor načrtol akoby dve roviny očistcových skúšok a utrpení. Prvou je očistec na zemi, ktorý prežívame hlbokým uvedomovaním si vlastných hriechov a následným konaním skutkov pokánia a druhou je očistec v nebi.

V úvode nás autor vovádza do témy očistca na zemi prostredníctvom príbehu vnútorného obrátenia sv. Kataríny Janovskej (15. st). Táto žena v okamihu obrátenia „zrazu pociťuje Božiu dobrotu, nekonečnú vzdialenosť svojho života od tejto dobroty a horiaci oheň vo svojom vnútri. Je to oheň, ktorý očisťuje, je to vnútorný oheň očistca“. Od tej chvíle nastupuje Katarína na cestu životom „očisťovania“, s obetami a pokáním. Stane sa členkou Tretieho františkánskeho rádu a začne sa starať o chorých v nemocnici v Pammatone. Popri práci si vedie zápisky o svojom živote s Bohom a v nich nájdeme zmienku aj o „Očistci“, ktorý definuje ako „oheň nie vonkajší, ale vnútorný“. Duša ho znáša, kým sa celkom neočistí od svojich nedostatkov, a preto ešte nie je „v plnom spoločenstve s Bohom“. Katarína nemá toto poznanie zo zjavenia, ale „z vlastnej skúsenosti hlbokej bolesti kvôli spáchaným hriechom v porovnaní s nekonečnou dobrotou Boha“. Vníma očisťovanie duší ako „oheň lásky“.

.

Paralelne vedľa jej príbehu autor rozvíja myšlienky sv. Pátra Pia, v ktorých sa on sám vyjadruje o očistci. Pio, na rozdiel od Kataríny, mal vo svojom živote mystické videnia zomrelých duší, ktoré sa v očisťujú očistci. Stretáva ich na konkrétnych miestach a o týchto stretnutiach rozpráva ako o prirodzených veciach.

Zaujali ma otázky, ktoré sv. Pátrovi Piovi položila jeho najdôvernejšia žiačka Cleonice, a ktoré súvisia práve s príbehom sv. Kataríny:

Cleonice: „Prosím Boha, aby som mohla trpieť očistec tu na zemi.“

Sv. Páter Pio: „Aj ja prosím o túto milosť. Nie toho, kto začína, ale toho, kto dokončí, Boh odmení….Povedz takto: Pane, obráť ma celú na dobro: aby som žila vždy v tvojej milosti.“

Cleonice: „Ako môžem trpieť očistec tu na zemi, aby som išla hneď do neba?“

.

Sv. Páter Pio: „Keď prijmeš všetko z Božích rúk. Keď mu všetko ponúkneš, s láskou a so vzdávaním vďaky, aby nám dal možnosť prejsť zo smrteľného lôžka do neba.“

U obidvoch svätých (Kataríny aj Pátra Pia) autor vyzdvihuje spôsob služby, akým bola úľava chorým v utrpení. Sv. Katarína sa stala riaditeľkou nemocnice a sv. Páter Pio založil svoje celoživotné dielo – nemocnicu, v ktorej sa nemalo vychádzať v ústrety len chorým telám pacientov, ale aj ich chorej duši.

Zaujímavou a tak trochu aj hrôzostrašnou časťou knihy je kapitola, v ktorej je zhrnutý životopis svätca s podrobným opisom priebehu jeho stigmatizácie, ale aj nekonečnou bolesťou spojenou s touto milosťou. Lekárske správy o sledovaní jeho stigiem laickému čitateľovi veľakrát obsahovo trochu unikakajú pre množstvo odborných termínov, no napriek tomu kapitola ponúka aspoň v predstavách „priame stretnutie sa s bolesťou“, akú Páter Pio 50 rokov podstupoval, aby nám cez stigmy na svojom tele priblížil Ukrižovaného.

Menej zaujímavou časťou knihy bude pravdepodobne pre bežného čitateľa opis očistca podľa náuky Cirkvi, kde autor vychádza z mnohých cirkevných dokumentov. Nielen pre náročnosť termínov, ale predovšetkým pre neucelenosť, nejasnosť a nejdnoznančnosť autorov výpovedí k danej problematike. Z môjho pohľadu mohla byť táto časť spracovaná systematickejšie. Napriek tomu som v nej našla aj veľa podnetných myšlienok a umožnila mi vidieť očistec prostredníctvom Cirkvi komplexnejšie.

Pôsobivo vyznievajú konkrétne udalosti zo života svätca, ktoré poukazujú na potrebu obety a modlitby za duše v očistci, pretože ako sám povedal „pred Bohom sa platí za všetko“.

.

Vzhľadom na to, že každý z nás má blízkych, ktorí ho predišli do večnosti, je naozaj potrebné o tejto téme hovoriť a vzbudiť vo veriacich záujem o pomoc dušiam v očistci nielen počas sviatku Dušičiek. V záverečnej časti knihy preto veľmi oceňujem prílohu rôznych modlitieb za duše v očistci, ktorá môže poslúžiť každému, kto túži svojimi modlitbami zmierňovať alebo skrátiť očistcové utrpenie dušiam, ktoré prináležia k trpiacej Cirkvi.

Autorka recenzie: Elena Blašková

 

Knihu si je možné zakúpiť na: Zachej.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:29

Postaviť konkurencieschopnosť do centra aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bol dobrý nápad a európskych lídrov treba presvedčiť, aby uzavreli pakt o konkurencieschopnosti. Podľa servera nepszava.hu to vyhlásil v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

14:24

Vzorce hlasovania a údaje z volieb za posledný rok naznačujú, že Európska únia smeruje k etnickejšiemu, obmedzenejšiemu aj xenofóbnejšiemu chápaniu pojmu európanstva. To môže v konečnom dôsledku ohroziť samotný európsky projekt a s ním spojené hodnoty. Upozornila na to správa Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) a Európskej kultúrnej nadácie (ECF).

14:22

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, schválila v stredu v prvom čítaní pomerom hlasov 397:1 návrh zákona, ktorý zakazuje adopciu detí občanmi krajín, kde je povolená zmena pohlavia.

14:05

Čína v stredu vyzvala USA, aby zastavili “nerozumné utláčanie” jej firiem. Reagovala tak na americké návrhy na zákaz čínskeho softvéru a hardvéru vo vozidlách, ktoré jazdia na cestách v USA pre obavy o národnú bezpečnosť.

14:05

Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá bola navrhnutá ako jedna z výhod pre investorov v rámci projektu štátom podporovaného nájomného bývania, nie je štátnou pomocou, ktorej zlučiteľnosť by mala Európska komisia (EK) posudzovať. Vyplýva to z informácie o pokroku implementácie systému štátom podporovaného nájomného bývania z dielne Ministerstva dopravy SR, ktorú v stredu schválila vláda.

14:04

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v stredu mierne zlepšila prognózu rastu svetovej ekonomiky v roku 2024, keďže inflácia sa spomaľuje a centrálne banky znižujú úrokové sadzby, čo zvyšuje príjmy domácností.

13:58

Nedávny útok na komunikačné zariadenia používané aj v rámci proiránskeho hnutia Hizballáh vyradil pre zranenia najmenej 1500 príslušníkov hnutia. Mnohí z nich prišli o zrak, alebo im výbuch nastraženej výbušniny amputoval alebo poškodil ruku.

13:42

Taiwan zmierni obmedzenia uvalené na dovoz japonských potravinárskych produktov vrátane morských živočíchov z oblastí okolo jadrovej elektrárne Fukušima, informovalo v stredu japonské ministerstvo poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a rybolovu.

13:39

Belgická právna kancelária Cottyn z Aalstu, zastupujúca manželku Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po policajnom zásahu letiskovej polície v Charleroi, sa odvolá proti stredajšiemu súdnemu rozsudku a je ochotná tento spor doručiť až na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali