Maňka: Nedostatok peňazí súvisí s problémami zapájať sa do projektov

❚❚

Zvolen 14. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Finančné problémy miest a obcí na Slovensku sa prejavujú v ich bežnom fungovaní, výrazný dosah však majú aj pri nových projektoch. Nedostatok peňazí súvisí s problémami zapájať sa do nových projektov, v ktorých je potrebné spolufinancovanie. Vo svojom stanovisku k avizovaným 50 miliónom eur od vlády pre samosprávy to uviedol primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka

Vladimír Maňka
Na snímke primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka

Podpredseda Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zároveň dodal, že nedofinancovanie vytvára riziko. Regióny môžu prísť o stovky miliónov eur investícií z eurofondov, čo podľa neho poškodí celé Slovensko.

.

Poznamenal, že sľúbených 50 miliónov eur len vyrovná prognózu, na základe ktorej si mestá a obce schvaľovali rozpočty na tento rok. Samosprávy podľa Maňku od začiatku roka požadovali 500 miliónov eur a celý rok čakali, že časť z nej aj dostanú. “Mestá a obce ešte pred konsolidáciou prišli o miliardu eur, takže cítia nespravodlivosť, že to vláda nezobrala do úvahy,” povedal.

Primátor mesta Detva Branislav Baran predpokladá, že v prípade mesta pod Poľanou by mohla pomoc od štátu predstavovať okolo 120.000 eur. “Nie je to ani polovica sumy, ktorú sme na krytie zvýšených výdavkov museli tento rok presunúť do rozpočtu mesta z rezervného fondu,” reagoval.

.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň vyhlásil, že vláda poskytne sumu 50 miliónov eur mestám a obciam. Doplnil, že zároveň samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek. Zdôraznil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy.

Predseda ZMOS Jozef Božik konštatoval, že avizované peniaze od vlády v čase novembra a decembra tohto roka padnú mestám a obciam vhod a prežijú do konca roka. “My sa však už vážne musíme začať rozprávať o tom, čo bude počas ďalšieho kalendárneho roka,” ukončil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

12:21

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov. Títo traja ekonómovia “preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny”, uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson
Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov
12:20

Do dopravy a bývania by malo v budúcom roku ísť takmer 4,25 miliardy eur. Oproti tomuto roku to je o vyše 740 miliónov eur viac. Najväčšie investície sú naplánované do oblasti dopravnej infraštruktúry. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v pondelok na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali