„Máme hlavu úplne v poriadku“: Rusko nechce vytvoriť „čiernu listinu“ ukrajinských umelcov

❚❚

Moskva, 27. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Ruské ministerstvo kultúry nebude odpovedať žiadnymi sankciami na vytvorenie „čiernej listiny ruských umelcov“, ktorú Kyjev vytvoril preto, aby zakázal vstup viacerým ruským činiteľom kultúry na svoje územie, a nemieni trestať ukrajinských umelcov.

Na snímke minister kultúry Ruskej federácie Vladimír Medinskij
Na snímke minister kultúry Ruskej federácie Vladimír Medinskij

Vyhlásil to ruský minister kultúry Vladimír Medinskij. Podčiarkol, že vytvorenie „čiernej listiny ruských umelcov“ na Ukrajine je “veľká hlúposť a obmedzenie ľudských práv”. Podčiarkol, že Rusko v žiadnom prípade neodpovie v podobnom štýle a nemieni trestať ukrajinských hercov, hudobníkov, tanečníkov, spevákov, maliarov a iných činiteľov kultúry, ktorí určite nie sú zodpovední za činy, ktoré pácha vedenie krajiny v Kyjeve.

.

V tejto súvislosti niektoré ukrajinské a ruské médiá pripomínajú, že ministerstvo kultúry Ukrajiny práve 24. decembra zverejnilo rozšírený zoznam ruských umelcov, ktorí sa dostali na „čiernu listinu“. Zisťuje sa, že až 83 ruských umelcov sú priamou hrozbou bezpečnosti a nezávislosti Ukrajiny, ako sa to prízvukuje v samotnom zozname…

„Nie – nie, máme hlavu úplne v poriadku. Zaoberáme sa napríklad výrobou filmov, ale na druhej strane nevyrábame zákazy pre iných. A práve touto normálnou a užitočnou činnosťou by sme odporučili sa zaoberať aj našim ukrajinským kolegom. Máme taký dojem, že všetko to robia práve preto, že nemajú čo robiť,“ prízvukoval ruský minister kultúry v odpovedi na otázky novinárov, ktorí sa ho pýtali na to, či Rusko vytvorí vlastnú „čiernu listinu ukrajinských umelcov“ na oplátku ukrajinskej. Zdôraznil, že Rusko to robiť určite nebude.

.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:22

V dôsledku tornáda vyvolaného hurikánom Helene prišli v americkom štáte Georgia o život dvaja ľudia. Jednu obeť predtým hlásili aj z Floridy.

11:21

Srbský prezident verí, že vojna na Ukrajine bude trvať ďalších 10 rokov a skončí sa podľa kórejského scenára – mierovým urovnaním na existujúcej frontovej línii.

„Na konci bude mier, zapíšte si to, prvýkrát to hovorím verejne, na základe línie dosiahnutej podľa kórejského scenára,“ povedal Aleksandar Vučič v rozhovore pre televíziu Informer.

Dovtedy budú podľa neho Ukrajina aj Rusko „bojovať o každú dedinu, každé mesto“.

11:14

Počas nočného útoku na ukrajinskú infraštruktúru v delte Dunaja ruský dron pravdepodobne na krátky čas narušil vzdušný priestor Rumunska. Útok ruských síl neďaleko rumunských hraníc monitorovali štyri stíhačky NATO.

11:13

V dôsledku slabého jesenného oživenia na trhu práce sa počet nezamestnaných v Nemecku v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil len mierne, a to o 66.000 na 2,806 milióna osôb. V porovnaní so septembrom minulého roka bol počet vyšší o 179.000, oznámil v piatok Spolkový úrad práce.

11:12

Fínsko zaznamenalo v uplynulých rokoch zvýšené ohrozenie podmorskej infraštruktúry v oblasti Baltského mora. Uviedol to v piatok minister životného prostredia a klímy severskej krajiny Kai Mykkanen.

11:12

Obrovský verejný dlh Francúzska v druhom štvrťroku ďalej rástol. Nové pôžičky v objeme 68,9 miliardy eur zvýšili dlh na takmer 3,23 bilióna eur, čo predstavuje 112 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

11:11

Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

11:11

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor a ubytovacie zariadenia umožní, že sektor cestovného ruchu zostane naďalej konkurencieschopný. Uviedol to na štvrtkovom (26. 9.) brífingu v súvislosti so znížením DPH pre gastrosektor a ubytovacie služby viceprezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Roman Berkes. Vládny návrh pôvodne počítal so sadzbou 23 %.

10:45

Väčšina elektriny vyrobenej v Holandsku pochádza tento rok po prvý raz z obnoviteľných zdrojov. A veterná energia má na tom významný podiel. Oznámil to v piatok holandský štatistický úrad (CBS).

10:44

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej monitoruje situáciu na poliach po septembrových povodniach. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Podľa doterajších hlásení poľnohospodárov sa podľa nej škody týkajú najmä regiónov Senica, Bratislava, Komárno, Vranov nad Topľou či Bardejov.

10:26

Aj neistota spojená s konkrétnou podobou konsolidačných opatrení vlády a meniace sa vyjadrenia sa čiastočne podpísali pod rastúce obavy v ekonomike. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o septembrovom ekonomickom sentimente, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali