Majetkové priznania funkcionárov za rok 2023 majú zverejniť počas októbra

❚❚

Bratislava 19. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2023 by sa mali zverejniť počas októbrovej schôdze parlamentu, ktorá sa začína v utorok (22. 10.). Pre TASR to uviedla predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Výbor má počas svojho nadchádzajúceho zasadnutia schváliť materiál o majetkových priznaniach, ktoré sa následne zverejnia

Veronika Remišová
Na snímke Veronika Remišová

Oznámenia mali funkcionári podať do 30. apríla. V súčasnosti výbor rieši viac ako 1500 majetkových priznaní, keďže sa rozšíril počet osôb povinných podávať majetkové priznanie.

.

“V zmysle ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, majetkové priznania musia obsahovať súpis hnuteľného a nehnuteľného majetku verejného funkcionára, majetkové práva, ako aj jeho záväzky aj pohľadávky,” ozrejmila Remišová.

Cieľom podávania majetkových priznaní je podľa šéfky výboru kontrola zo strany verejnosti, či sa politik alebo verejný funkcionár, ktorý zastáva vysoké štátne funkcie, neobohacuje na úkor občanov a či jeho výdavky zodpovedajú jeho príjmom z funkcie.

.

Povinnosť podať oznámenie o majetkových pomeroch sa podľa zákona týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Rovnakú povinnosť majú napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ Slovenskej informačnej služby, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc Slovenskej republiky. Podať ho musia aj verejní funkcionári, ktorých do funkcie nominoval štát alebo právnická osoba so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:37

Nemecká vláda po rokoch malého objemu vývozu zbraní do Turecka opäť povolila rozsiahle dodávky pre Ankaru, svojho partnera v NATO.

17:43

Niekoľko tisíc ľudí sa vydalo popoludní z varšavského Hradného námestia k hrobu katolíckeho kňaza Jerzyho Popieluszka v mestskej štvrti Zoliborz. Kňaza 19. októbra 1984 brutálne zavraždili príslušníci komunistickej tajnej polície.

17:41

Staromódny pojem “aura” tesne porazil v nemeckej súťaži o mládežnícke slovo roka 2024 výraz rozšírený medzi mladými ľuďmi z migrantského prostredia a žargón pouličného obviňovania.

17:30

Koaličná strana Hlas-SD chce na budúci rok predstaviť návrh zmeny volebného systému. Uviedol to jej líder a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po programovej konferencii strany v Liptovskom Mikuláši. Avizoval, že chcú posilniť regióny.

Programová konferencia strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši
Na snímke v pozadí zľava podpredseda strany Hlas-SD Tomáš Drucker, predseda strany Matúš Šutaj Eštok a členovia predsedníctva Hlas-SD Peter Kmec a Kamil Šaško
17:29

V centre Maputa zastrelili právnika mozambického opozičného kandidáta na prezidenta Venancia Mondlana. Prezidentské a parlamentné voľby sa konali 9. októbra a zatiaľ neboli zverejnené ich oficiálne výsledky.

15:45

Austrálske úrady reagovali na bombu hlásenú na palube leteckej linky z Nového Zélandu do Sydney. Polícia prítomnosť bomby vyvrátila.

15:43

 Z pohrebného auta v meste Stalowa Wola na juhovýchode Poľska vypadlo telo mŕtvej ženy.

15:42

Budova čínskeho konzulátu v mjanmarskom meste Mandalaj sa stala cieľom útoku výbušného zariadenia, uviedli miestne médiá.

15:41

 Zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjú Sinwára nezastaví boj proti Izraelu, vyhlásil najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí.

15:27

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:21

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:12

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj by mohli obce a mestá použiť aj na stavebné úpravy, opravy, rekonštrukcie a obnovu už existujúcich stavieb. Umožniť im to chcú poslanci opozičného Progresívneho Slovenska novelou zákona o miestnom poplatku za rozvoj a zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych vzťahov a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon).

14:09

Ak sa podniky rozhodnú skrátiť pracovný čas svojich zamestnancov a naďalej im budú vyplácať plnú mzdu, môže to priniesť výhody pre obe strany.

14:07

Ruská armáda oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali