Majerský: Vláda prekrýva neschopnosť konsolidovať odvolávaním Šimečku

❚❚

Bratislava 11. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Odvolávaním opozičného podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS) vláda prekrýva svoju neschopnosť postaviť kvalitný program na konsolidáciu verejných financií. V TASR TV to povedal predseda KDH Milan Majerský

Milan Majerský
Na snímke predseda KDH Milan Majerský

Dodal, že opozičné strany ešte stále dúfajú, že k odvolaniu opozičného predstaviteľa z vedenia Národnej rady (NR) SR napokon nepríde. “Je to o základných demokratických princípoch. Máme tu 34 rokov slobody a demokracie a zrazu niekto povie, že sa mu nepáči tento konkrétny podpredseda NR SR zo strany opozície, tak ho ideme odvolať,” konštatoval Majerský.

.

Dôvody na odvolanie, ktoré prezentujú vládne strany, teda čerpanie štátnych dotácií osobami blízkymi Šimečkovi v posledných rokoch, Majerský za relevantné nepokladá. “O tom, ktorý projekt má alebo nemá dostať podporu od štátu, má rozhodovať jeho kvalita,” vyhlásil predseda KDH.

Opozičné strany podľa neho už rokujú o krokoch, ktorými by dali najavo svoj nesúhlas v prípade, že Šimečku vládna koalícia z funkcie podpredsedu parlamentu odvolá.

.

Majerský zopakoval, že ak koaličné strany dlhodobo nebudú schopné zvoliť predsedu parlamentu, opozícia navrhne vlastného kandidáta. Aktuálne je podľa neho v opozícii zhoda na mene Františka Mikloška (KDH). Pripomenul, že na rozdiel od vládnych strán opozíciu nespája žiadna “opozičná zmluva” a ak sa opozícia vie zjednotiť na jednom mene, mala by to dokázať aj vládna koalícia.

Na otázku, či by sa opozícia nevedela na mene Mikloška zhodnúť aj v prípade, že sa uvoľní post opozičného podpredsedu parlamentu, predseda KDH reagoval, že o tejto téme v opozícii nerokovali. “V tomto bode ešte nie sme,” upozornil s tým, že Šimečka je stále podpredsedom parlamentu.

Podľa Majerského má odvolávanie Šimečku prekryť fakt, že Slovensku hrozí konsolidácia verejných financií formou zvýšenia dane z pridanej hodnoty. Takéto opatrenie by podľa neho znamenalo, že konsolidáciu zaplatia všetci občania, keďže sa prejaví na koncových cenách v obchodoch. “To nebude opatrenie, ktoré zaviaže vládu a ministerstvá, aby si utiahli opasok a pripravili konsolidáciu tak, ako má byť,” povedal.

 

 

.

V júli KDH predstavilo svoje priority v oblasti možných ústavných zmien. Týkali sa výhrady vo svedomí, posilnenia práva rodičov ovplyvňovať vzdelávanie ich detí v súlade s ich presvedčením, zákazu surogátneho materstva, doplnenia poistky pred zneužívaním skráteného legislatívneho konania, rozšírenia generálnej prokuratúry o osobitné oddelenia pre boj proti terorizmu a proti korupcii, spravodlivejšieho volebného systému, posilnenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a podpory podnikania. “Týchto osem priorít je možno aj nadčasových a v dnešnej dobe bytostne dôležitých,” povedal Majerský s tým, že KDH bude pokračovať v snahe presadiť ich do ústavy.

Pripomenul, že 22. septembra sa uskutoční Národný pochod za život, ktorý chce hnutie, ako jedna z kresťansky orientovaných politických síl, podporiť.

V parlamente chcú presadzovať zákaz hazardu a vidia priestor na diskusiu o podpore “nežnej revolúcie” vo vzdelávaní ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD). “Prichádza nová koncepcia reformy školstva, verím, že bude úspešná. Začal ju už bývalý minister školstva, náš dnešný poslanec Ján Horecký,” pripomenul Majerský.

Hnutie má tiež ambíciu využiť prácu bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa na trestných novelách. Ak by si aktuálna vládna koalícia osvojila Karasovu koncepciu a presadila ju miesto vlastnej novely, dnes by podľa Majerského nemala opakované problémy obhajovať parametre trestných kódexov pred Európskou komisiou.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:17

Austrálska polícia rozbila skupinu obchodníkov s drogami nazývanú “Komisia”. V priebehu niekoľkých mesiacov skupina doviezla do krajiny viac ako tonu kokaínu. 

07:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z “vysielania zmiešaných signálov” v súvislosti s podporou Izraela a “podkopávania” práva jeho krajiny na sebaobranu. Netanjahu kritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

06:52

Haitská vláda vytvorila dočasnú volebnú radu, čo predstavuje prvý krok k uskutočneniu volieb do roku 2026. Voľby sa v tomto karibskom ostrovnom štáte spustošenom násilnosťami gangov naposledy konali v roku 2016. 

06:50

Kolumbijská vláda po útoku, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, prerušila mierové rokovanie s povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda, oznámila vládna mierová delegácia.

06:38

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili americkí vyšetrovatelia.

06:37

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý bol kandidátom v júlových prezidentských voľbách vyhlásil, že bol nútený podpísať list, v ktorom akceptoval rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu a uznal víťazstvo súčasného prezidenta Nicolása Madura. Uviedol však, že dokument podpísal pod nátlakom a je preto neplatný.

06:35

Sociálna sieť X sa stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom.

06:33

Biely dom varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu. Pri výbuchoch zahynulo viac ako 30 ľudí. Palestínske militantné hnutie Hamas z výbuchov obviňuje Izrael. 

06:31

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová vyhlásila mimoriadny stav v troch regiónoch, kde vyčíňajú ničivé lesné požiare, ktoré si už vyžiadali najmenej 16 obetí na životoch.

06:29

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

06:22

Americký prezidentský kandidát Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda spoločne navštívia mesto Doylestown v americkom štáte Pensylvánia. Pre agentúru PAP to bez uvedenia ďalších podrobností potvrdil zástupca Trumpovho štábu.

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali